ZIG ZAG MEDVEŠČAK!

'Medvjedi' kreću protiv 'dragih' Jesenica

11.09.2009 u 10:19

Bionic
Reading

U petak protiv Jesenica, pred TV kamerama, Medveščak požrtvovnošću mora opravdati da je zaslužio interes navijača i podizanje medijske prašine. U vrlo jakom natjecanju i pred prepunim Domom sportova 'medvjedi' kreću prema boljoj budućnosti; i svojoj i hrvatskog hokeja

Sjećate se kraja 1980-ih godina i onog hokejaškog ludila u Zagrebu? Dom sportova bio je redovito pun, statistički, hokejaši su imali veći prosjek gledatelja od uvijek popularnijih i političarima važnijih Cibone i Dinama, a trofeji u vitrine ondašnjeg Medveščak Gortana stizale su redovito svake sezone. U odnosu na ta davna vremena, današnji Medveščak vrlo je sličan ondašnjem.

Prije 20-ak godina manjem broju domaćih igrača pridodani su ponajbolji hokejaši iz Slovenije, momčad je bila dopunjena prvo Kanađanima (sjećate li se one 'lude' trojke Allison, Cofflin Dicott!), a potom izvrsnim Rusima te pokojim Amerikancem, dok su današnji 'medvjedi' također većinski popunjeni strancima, mahom Kanađanima s hrvatskim porijeklom te pokojim Amerikancem i Slovencem. Istina, onaj Medveščak bio je šesti u Europi, što današnji ni u ludilu ne može ostvariti, no to je ipak neka druga priča.

Današnji Medveščak, za razliku od onog iz bivše države kojem je tvrtka Gortan navodno davala prazne čekove pa se trošilo šakom i kapom, planiran je nekoliko godina, sponzori su se tražili uporno i dugotrajno i kad je gradonačelnik Zagreba također odriješio kesu, stiglo je vrijeme za aplikaciju u jaku austrijsku ligu u kojoj igraju i dobro nam znani Jesenice i Olimpija te mađarska Alba. Mnogi stručnjaci i 'stručnjaci' nisu vjerovali u 'akciju EBEL', no srećom, prevarili su se!

Prema posljednjim informacijama, prva utakmica Medveščaka u austrijskoj EBEL ligi, rasprodana je danima prije njezina početka. Znakovito, svoju premijeru u natjecanju Zagrepčani će imati protiv 'najdražeg' suparnika, slovenskih Jesenica, pa ne treba sumnjati u dobru atmosferu i na tribinama i na ledu. Kad bi navijači nosili svoje hokejaše kao prije 20-ak godina, tada bi se mogli zaletjeti i ustvrditi da bi Dom sportova bio gotovo neosvojiv za goste u EBEL-u, no ipak valja biti oprezan i ne srljati u takve najave. Natjecanje je izuzetno jako, a Medveščak tek kreće u svoju odiseju.

Današnji Medveščak zaista nema imperativ dugog niza pobjeda, nema imperativ ni ući u play off, tek obavezu da navijačima priredi spektakl i ginući za svaki pak potvrdi da je dostojan elitnog društva u kojem se danas nalazi. Domaći dečki, redom reprezentativci Hrvatske, ne sumnjamo, bit će ti koji će se 'bacati na glavu', a stranci će jednostavno morati pratiti taj ritam. Zagrebačka publika vrlo je razmažena, katkad i neobjektivna, pa ne bi bilo dobro da se jedan istinski pothvat, a upravo to je priključivanje EBEL-u, ugasi za godinu ili dvije zbog problema s interesom.