Formula 1

McLaren se pohvalio; produžili su ugovor do 2026. s mladim Australcem kojeg svi hvale

20.09.2023 u 15:07

Bionic
Reading

Momčad McLarena za sljedećih je nekoliko sezona osigurala svoju vozačku postavu potpisavši s australskim novakom Oscarom Piastrijem ugovor do kraja 2026., priopćila je proslavljena britanska momčad u Formuli 1

McLaren tako ima dvojicu vozača za ovu i najmanje još sljedeće dvije sezone, s obzirom na to da Britanac Lando Norris ima potpisan ugovor do kraja 2025.

"On je nevjerojatno talentiran i već sada predstavlja veliku vrijednost za momčad, tako da je fantastično što smo ćemo biti vezani na duže razdoblje", izjavio je glavni operativac McLaren Racinga Zak Brown u priopćenju o potpisu ugovora s Piastrijem.

"Oscar već dokazuje što može na stazi i bio je ključan u preokretu koji smo napravili u ovoj sezoni", dodao je Brown.

Mladi 22-godišnji Australac Piastri je na 11. mjestu u redoslijedu Svjetskog prvenstva u Formuli 1 s 42 boda, a najbolja ostvarenja je imao u srpnju kad je na domaćem terenu u Silverstoneu bio četvrti, a na Velikoj nagradi Belgije u subotnjoj sprint utrci osvojio drugo mjesto.

Prošlu nedjelju je u Singapuru bio sedmi, iako na njegovom bolidu nije bilo poboljšanja koja je imao Lando Norris, što je njegovom momčadskom kolegi pomoglo da utrku završi na drugom mjestu po treći put u ovoj sezoni. Norris je s 97 bodova na osmom mjestu nakon 15 od 22 utrke iz ovogodišnjeg kalendara natjecanja.

Prije dolaska u Formulu 1, Piastri je svoju darovitost dokazao postavši prvakom u natjecanjima u formuli 2 i formuli 3. Njegov dolazak u svijet Formule 1 obilježila je kontroverza, jer su iz momčadi Alpine-Renault objavili da će Piastri biti vozač koji će nadomjestiti nekadašnjeg svjetskog prvaka Fernanda Alonso, koji je bio najavio odlazak u Aston Martin. No, Piastri je vrlo brzo objavio da s Alpine-Renaultom nema nikakav dogovor te da ne namjerava potpisati ugovor s tom momčadi, da bi na kraju završio u McLarenu.

"Dobrodošlica koja mi je izražena i odnosi koje sam izgradio, čine da se ovdje već osjećam kao kod kuće. Iskazivanje predanosti prema meni učinila je da se osjećam nevjerojatno cijenjenim, a s obzirom na želju momčadi da budem dio njene dugoročne ova odluka je bila laka", rekao je Piastri o produženju ugovora s McLarenom.

Vozači Formule 1 će se u nadolazećem vikendu boriti za bodove na stazi u Suzuki, na utrci za Veliku nagradu Japana.