INTERVJU s vatrenim

Martin Erlić o 'grijanju klupe' na SP-u i povratku u Dinamo: Svi znaju za koga navijam

03.06.2023 u 17:55

Bionic
Reading

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom završnica je Lige nacija, a izbornik Zlatko Dalić svoje će igrače okupiti ovog ponedjeljka te u Rijeci odraditi pripremni mini ciklus prije odlaska u Nizozemsku. Polufinalni sraz s domaćinima turnira, igračima Ronalda Koemana, na rasporedu je 14. lipnja u Rotterdamu. Na popisu reprezentativaca je i 25-godišnji stoper Sassuola Martin Erlić, a koji se u dresu reprezentacije predstavio prije točno godinu dana protiv Francuske na Poljudu

Sassuolo je svoju zadnju prvenstvenu utakmicu odradio u petak protiv Fiorentine. Prevelikog stresa za momčad nije bilo, jer zadnju pobjedu Martin Erlić i društvo upisali su u travnju te su uz remije i poraze ostali bez prilike izboriti bolji plasman.

'Nažalost, u nekoliko utakmica nismo bili na nivou, prokockali smo priliku za bolji plasman, tako da je u ovoj zadnjoj utakmici trener pružio priliku igračima koji su manje igrali. Što se mene osobno tiče, ja sam zadovoljan kako sam igrao, zdrav sam, spreman. Imam bitnu ulogu u ekipi, što mi je također drago, baš kao i zbog povjerenja trenera. Osim toga, uskoro se igraju utakmice Lige nacija, tako da i o njima već razmišljam, pa od odmora zasad još ništa', rekao je u uvodu razgovora za tportal Erlić.

Dakle nećete baš imati vremena pomagati roditeljima u polju. Jer znamo da ste i njima na usluzi kada su u pitanju radovi oko maslina, vinove loze, stoke, trešanja, višanja…

Kad god sam doli (op.a., u Tinju, mjestašcu u biogradskom zaleđu), odnosno kad imam slobodnog vremena, pomognem svojima. Bez ikakvog srama. Odrastao sam tamo, pomagao od malih nogu i drago mi je kad im malo olakšam. Zato i gledam kako bi oni to smanjili, jer time se bave preko 40 godina. A svi znamo da je rad na polju težak.

Bilo bi šteta zapostaviti poljoprivredu. Naučili smo se da je domaće uvijek – domaće. I da mjesta za takve stvari uvijek ima.

Naravno, uvijek je lijepo doma imati domaću spizu. Otac nam to stalno govori. Tako da će sigurno sve to jednog dana ostati na meni i braći. I mi ćemo o tome voditi brigu.

Eventualno da im kupite koji traktor ili onu 'treskalicu' za branje maslina?

Da. Sigurno, mašinerije nikad dosta.

Nego, vratimo se Ligi nacija. Lijep izazov je pred vama, odnosno reprezentacijom.

Veselim se svakom okupljanju reprezentacije. Baš sam rekao svojoj obitelji, svaki novi poziv me jako veseli. I svaki je kao da je prvi. Za mene je poseban osjećaj boriti se za hrvatski narod i domovinu. Jedva čekam vidjeti dečke. Čeka nas ta utakmica protiv Nizozemske, koja je ujedno domaćin. Neće biti lako, ali ja se nadam da to možemo dobro odraditi. Spremit ćemo se, pa ćemo vidjeti što će nam to donijeti.

Izbornik Dalić, odnosno HNS, uspjeli su dogovoriti i audijenciju kod pape Franje, pa ćete i uz Božji blagoslov krenuti prema Rotterdamu.

Radujem se i tom susretu s Papom. Lijepo je osjetiti taj njegov pozitivan duh. Već sam prije dvije godine bio na audijenciji sa Spezijom. Tada smo i razgledali cijeli Vatikan, tako da je to uistinu jedinstven doživljaj.

O tome kako mu je bilo sjediti na klupi tijekom SP-a u Katru

Znači, ako je i bilo nekakve ljutnje zbog sjedenja na klupi tijekom SP-a u Katru, ona će nakon Papinog blagoslova nestati?

Ma kakvi, nije bilo baš nikakve ljutnje. Naravno, ne postoji nijedan igrač koji ne bi volio igrati. Ali opet, takva je situacija bila. Dejan (op.a., Lovren) i Joško (op.a., Gvardiol) odigrali su sjajan turnir i na tome im se može samo čestitati. Meni je najvažnije da me izbornik opet pozvao, a na meni je boriti se i dokazivati. I ako me bude trebao, da može računati na mene.

Sada više nema Lovrena. Nadate li se prilici ili će biti borba između vas i Josipa Šutala?

Nema tu nikakve konkurencije, svi smo u sjajnim odnosima. A ponavljam, na svakom od nas je dokazivati se na treninzima. Meni je najvažnije da sam zdrav, da sam u klubu bio na nivou, a sada je na izborniku donijeti odluku. Osim toga, najvažnije je da reprezentacija dobro igra i pobjeđuje. S time da i svaki igrač koji uđe mora dati svojih 100 posto. Prvih 11 je jako bitno, ali bitni su i oni koji kasnije uđu.

Prekrasan reprezentativni debi prije točno godinu dana

Već u svom debiju, a bilo je to 6. lipnja prošle godine protiv tadašnjih svjetskih prvaka, Francuza, pokazali ste da zaslužujete Dalićev poziv. I nekoliko dana kasnije opet protiv Francuza bili ste na top nivou.

Stvarno nije moglo bolje ispasti. Prva utakmica na ispunjenom Poljudu protiv Francuske. Nije bilo lako. Ali meni je upravo činjenica da su s druge strani Francuzi dala dodatnu moć. Osim toga, na tribinama su mi bili roditelji, cijela obitelj. Nije mi trebala veća motivacija. Što bolji protivnik, to i mene čini boljim, odnosno opreznijim, koncentriranijim.

  • +27
Martin Erlić, stoper Sassuola i hrvatske nogometne reprezentacije Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Prije nekoliko tjedana pisalo se o mogućem odlasku Joška Šutala iz Dinama, ali se i vas spomenulo kao njegovog mogućeg nasljednika. Što bi ustvari predstavljao vaš povratak u Maksimir, jer kao dijete ste bili u nogometnoj školi Modrih?

Da, točno. Bio sam kao dijete, jer riječ je o stvarno vrhunskoj školi nogometa. No sada ipak igram u Ligi petice, tako da u ovom trenutku nema smisla da se vraćam u Dinamo. Također, svi znaju da sam hajdukovac. A već sam izjavio - san mi je jednog dana zaigrati na Poljudu. No još uvijek trebam 'gaziti' kako bih dostigao nivo koji sam si zacrtao u glavi. Tako da mislim da još uvijek nije vrijeme da se vratim u Hrvatsku. A kad budem spreman za to, onda će to biti Hajduk. Zasad sam orijentiran na svoju karijeru i da budem što bolji.

Sa Sassuolom imate ugovor do 2026. godine. Javljaju li se potencijalni kupci ili ste fokusirani isključivo na ovaj klub?

'Bilo je ponuda, ali imam ugovor još tri godine. Fokusiran sam na Sassuolo. Imam mjesta i za napredak. Naravno, vidjet ćemo što nosi kraj sezone, odnosno prijelazni rok. Želja mi je sve što sada dolazi odraditi kako treba, a za drugu sezonu ćemo vidjeti. Meni je dobro u klubu, imam uvjete za napredak, tako da nemam potrebe nikamo žuriti', završio je Erlić.