NAJAVA FRANCUSKE

Markotina tvrdnja o 'je... momčadi' danas mora dobiti potvrdu

Bionic
Reading

Hrvatska košarkaška reprezentacija danas u Madridu od 18 sati igra utakmicu osmine finala svjetskog protiv Francuske. Iako je u utakmicama po skupini Hrvatska jako oscilirala, dojam je da se među igračima ipak podiglo raspoloženje i da su spremni na novi pothvat. Posebice ako se Markotine riječi o 'je... momčadi' potvrde i na terenu

Nakon blamaža protiv Senegala i Grčke vjerojatno ni najveći optimisti nisu očekivali dobru predstavu Hrvatske protiv Portorika. Tim više što im je iznad glave visio mač, poraz bi ih vodio kući pa je pritisak bio ogroman. Ali, već je prvi napad i koš te dodatno bacanje Šarića pokazalo u kojem će smjeru susret. Pomoglo je i što se otvorili sa 13:0 gdje su odmah u startu podrezana krila Portorikancima i zaista je bilo ugodno gledati Repešin sastav u ovakvom izdanju.

Dvoznak.com

Sve najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje


Ono što je možda bilo i najvažnije u tom susretu sa Portorikom, hrvatska obrana je konačno izgledala dobro. Znalo se da to čuči u Lafayetteu, Šariću i ostatku momčadi, ali po prvi su put to i ispoljili na Svjetskom prvenstvu. U nastavku se prednost penjala i od 30 poena, ali opuštanjem u završnici završilo je na 18. Čak 85 primljenih poena na kraju ne zvuči nimalo dobro, ali kad je trebalo, obrana je izgledala dobro. Pribrojimo li tome i šut, koji napokon nije štekao (11/24 trica, 22/33 dvica).

'Odlazimo u Madrid svjesni da smo ostali dužni našim navijačima i vjerujem da ćemo to popraviti u Madridu i da ćemo igrati bolje, pa kud nas to dovede', istaknuo je izbornik Repeša koji se uoči ključnoga dvoboja morao boriti i sa glasinama o raskolu unutar reprezentacije.

Svi su to kategorički opovrgnuli, igrači tvrde da je atmosfera sjajna, što je 'kockastima' i te kako potrebno jer pred njima je sve samo ne lagan put. Rasplet posljednjega dana je išao kao po najgorem scenariju za Hrvatsku. Senegal je izgubio od Filipina čime je pao na 2-3. To za Hrvatsku nije ništa konkretno mijenjalo, ona je i dalje morala dobiti da bi se plasirala u osminu finala. Ali je taj poraz Senegala onemogućio eventualni krug Afrikanaca, Hrvatske i Argentine (u slučaju poraza Argentinaca od Grka, što se i dogodilo) u kojem bi Hrvatska bila treća.

I izbjegla bi domaćina Španjolsku sve do polufinala. Ali, Senegal je izgubio, Hrvatska dobila i tada je bilo jasno da je Argentincima zapravo svejedno kako će proći sa Grčkom. Pobjeda im je donosila prvo mjesto, poraz treće i svakako su izbjegli Španjolce do polufinala. Vratimo se mi ipak Hrvatskoj.

Na redu je Francuska, a ako prođu 99.99 posto će igrati sa Španjolskom. Sve samo ne jednostavan ždrijeb. Kao prvo, riječ je o aktualnim europskim prvacima. Druga stvar, od iste te momčadi Hrvatska je izgubila prije nekih mjesec dana u pripremama. U susretu punom oscilacija gdje su Hrvati nakon prve gubili 10:24, treću sjajnom igrom dobili 31:13, a onda dopustili seriju 22:2 i izgubili 10 razlike. Briljirali su Šarić sa 17 i Žorić sa 20 poena. Primila je Repešina momčad 21 poen iz izgubljenih lopti te 11 iz kontre. Tada su se Ukić, Bogdanović, Žorić i Tomić tek priključili i nisu imali 'radnu temperaturu'.

'Francuzi su europski prvaci, ali reprezentacija koja sigurno nije ista sa i bez Tonyja Parkera', ističe Bogdanović, a Žorić tvrdi:

'Uz SAD su najatletskija momčad i tu ćemo im morati parirati, dobro trčati, a ako napravimo sve što bude trebalo u pripremi i to prenesemo na parket, mislim da imamo šanse za prolaz'.

Kruno Simon pak u igri Hrvatske vidi puno rezervi:

'Ono što smo igrali u Sevilli, sasvim sigurno neće biti dovoljno za pobijediti Francuze. Mi smo tamo bili na 50 posto naših mogućnosti, moramo bolje u Madridu'.

'U Sevilli smo bili frustrirani svojim igrama, ali u Madrid smo sletjeli s pozitivnim razmišljanjem jer znamo da smo j…na momčad, kao i što smo j…ni dečki', izjavio je Damir Markota a prenosi Jutarnji list. Ostatak markotive izjave pročitajte OVDJE

Francuzi su ovdje došli tiho, ali tiho ne namjeravaju otići. Kada je postalo poznato da neće igrati Parker, De Colo, Seraphin, Ajinca..., mnogi su prstom pokazivali na Diawa i Batuma. No taj dvojac praktički nije postojao u prvom dijelu, potpuno su se podredili momčadi, distrubuirali loptu, bez forsiranja ili gledanja svojih statističkih brojki.

'Batum i Diaw će morati više, ova Francuska ništa nije napravila bez njih', jasna je poruka trenera Colleta uoči okršaja s Hrvatima.

'Mislim da će Diaw napraviti dodatni korak', kazao je i prvi play Thomas Heurtel

'Hrvati su pomalo hazarderska momčad, sve ili ništa. Ili zabiju svaki napad ili ništa. Imperativ je da ne gubimo lopte'.

Diaw će igrati protiv Tomića, Lauvergne itekako može protiv Šarića i Francuzima bi trebalo biti malo lakše igrati nego protiv Srba, Brazilaca i Španjolaca koji imaju moćne unutrašnje linije.

Za njih će jako važno biti stanje Heurtela, Diota i Jacksona, to je trojac koji može potrpati dosta toga, većinu onog što otvori Diaw, s tim da Heurtel ima jako nezgoda šut iz driblinga i ako mu se to ne oduzme dobrim pritiskom, a Lafayette još ništa nije pritisnuo, Barea je mogao staviti 40 da je htio, onda postaje malo koristan.

Francuzi itekako vjeruju u svoje šanse, a one su nakon svega što su pokazali u Granadi, kao i nakon hrvatskih utakmica, više nego realne.