EKSKlUZIVNO

Mario Stanić naglasio jedan detalj sa splitske utakmice, a onda i hrabro najavio što nas čeka sljedećeg ljeta

12.10.2019 u 08:37

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u četvrtak je na prepunom Poljudu svladala Mađarsku 3:0 i na najbolji način dokazala svoju vrijednost, a koju ima prilike i oplemeniti već ove nedjelje u Walesu, gdje bi pobjedom potvrdila plasman na europsko prvenstvo. Osim po pobjedi, splitska će se utakmica pamtiti i po prekrasnom ambijentu o kojem i jedan od legendarnih hrvatskih reprezentativaca, Mario Stanić, govori biranim riječima

Iako se u sportu uvijek mora gledati prema naprijed, kada nam se dogode lijepe stvari, rado vratimo pogled i unazad. Kako bi izvukli pouke, možda nešto i naučili na propustima, ali i nahranili 'dušu' u trenucima kada nam baš i ne ide kako bismo željeli.

Na svu sreću, hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji (opet) ide odlično, a splitskom pobjedom 3:0 nad Mađarskom, opet se vratio optimizam. Posebna priča te utakmice bila je atmosfera, u kojoj je poput ostalih 32.109 gledatelja uživao i bivši hrvatski reprezentativac, Mario Stanić, koji se apsolutno nikad nije libio iznijeti svoje stavove, bez obzira sviđali se oni nekome ili ne.

'Spletom raznoraznih okolnosti, gluposti i sprege nečega što nema veze sa sportom, prošlo je toliko puno vremena od posljednje utakmice u Splitu. Puno sam puta već pričao i pisao o tom problemu, tako da se više ne želim vraćati na tu priču. Mogu samo dodati da je cijeli ovaj događaj u Splitu isforsiran, što je bilo vidljivo i po brojnosti policije ispred stadiona, kao da je ratno stanje. Ja se sjećam još iz vremena mojih igračkih dana utakmice na Poljudu, a igrali smo protiv Italije, koja mi se posebno urezala u sjećanje zbog tog ambijenta i jednostavno sam sada vođen željom da je opet osjetim, htio vidjeti i doživjeti opet to okruženje', počeo je 47-godišnji Stanić ovaj razgovor za tportal.

Osim o ugođaju, koji ga je vratio 20 i nešto godina unazad, osvrnuo se i na događanja na terenu. Ali ne samo na ovoj utakmici, već i na periodu od SP-a i osvojenog svjetskog srebra, s kojim su porasli i apetiti svih nas koji strepe zbog rezultata hrvatske reprezentacije.

'Razlika na terenu bila je očigledna. I zato mi nije jasno zašto su se pojavljivali upitnici zbog našeg plasmana na Euro, s obzirom na razliku u klasi ovih suparnika. Znam, naša su očekivanja možda uvijek zahtjevnija, ali nakon svjetskog prvenstva, kada se igračima dogodilo psihičko i tjelesno pražnjenje, koje ne može pojmiti onaj koji se nije bavio sportom, pad je bio neminovan a krenuo je novi kvalifikacijski ciklus. Osim toga, i ta Liga nacija, došla je prebrzo. Na svu sreću, unatoč brojnim problemima, pa i grijesima, od saveza, politike, i nekih drugih čimbenika, igrači su pokazali karakter i osobnost, nisu se dali uvlačiti u polemike, držali su se na distanci. Istina, bilo je oscilacija i u njihovoj igri, u defenzivi, ofenzivi, ali uz taj svoj karakter, uvijek su znali izvući najbolje. Naravno, s obzirom na sve, i brzo vodstvo u 5. minuti što je već usmjerilo utakmicu, meni kao bivšem igraču koji je sjedio na tribini, oko je bježalo i na druge detalje a nije pratilo samo igru. Znate, da imamo infrastrukturu te da ovakve utakmice imamo prilike češće gledati, možda ne bismo bili toliko fascinirani cjelokupnim ambijentom'.

Izdvojio je Stanić jedan detalj koji ga je posebno oduševio na splitskoj utakmici.

'Posebno bih naglasio oduševljenje zbog činjenice da se na ovoj utakmici nije zviždalo protivničkoj himni. To je stvar koju treba osvješćivati kod naših ljudi, jer ne treba mrziti druge da bi dokazao da voliš svoje. Dakle, sport može biti i afirmativan, pozitivan i primjer iz kojeg se može učiti'.

  • +16
Hrvatski navijači na Poljudu Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Prije nego se osvrnuo na sljedeću, nedjeljnu utakmici protiv Walesa, Stanić nam je potvrdio da u plasman Hrvatske nikad nije sumnjao.

'Sustav natjecanja je takav da se samo spletom okolnosti koje ne možemo ni zamisliti, odnosno maksimalnom indisponiranošću, Hrvatska ne bi plasirala na Euro. Hrvatska odskače klasom u svojoj skupini, pa joj se može i dogoditi poneki kiks, kao onaj protiv Mađarske. Jer ostali suparnici, što potvrđuje i remi Slovačke i Walesa u Trnavi, podjednake su klase i oni se međusobno bore za mjesto uz Hrvatsku. Na svu sreću, ovo nije nokaut sustav, ili da se igra u sustavu s tri, četiri utakmice i tu klasa Hrvatske lakše dolazi do izražaja'.

A sada malo o nedjeljnoj utakmici u Cardiffu.

'Bez obzira kako prođe utakmica u Walesu, klasa će nas usmjeriti prema europskom prvenstvu. Treba posao odraditi do kraja i ne se petljati u posao izbornika, jer on je taj koji je s tim igračima, koji s njima živi, koji osjeća njihovu energetsku potrošnju. Čak ako Hrvatska i ne pobjedi u nedjelju, ne treba raditi dramu jer plasman će osigurati u utakmici protiv Slovačke'.

I da bivši reprezentativac, koji je u dresu Hrvatske odigrao 49 utakmica te zabio sedam golova, uopće ne dvoji o uspjehu u kvalifikacijama, jasno je iz najave onog čemu se možemo nadati sljedećeg ljeta.

'Kvalifikacijski ciklusi očito su dio naše tradicije, prema kojoj imamo problema, jer igračima zna bježati taj fokus. Na turnirima pak, poput Eura ili SP-a, koji su kraćeg roka, naši igrači zbiju redove i usmjereni su prema cilju. Prema kvaliteti, Hrvatska je predodređena da na turniru vlada, da dominira, da ima svu kontrolu i da kontrolira situaciju a ne da samo sudjeluje. Naravno, uvijek ima prostora za napredak, ali nogomet ne smije biti platforma koja će koristiti političarima. To naglašavam, politika je dobrodošla, ali samo kao 'support' i podrška, a ne da odlučuje. Jer s njenim uplitanjem, od sporta se udaljavaju ljudi, a onda pate i igrači, navijači, pa i sami nogomet', završio je s jasnom porukom Mario Stanić.

  • +37
Hrvatska - Mađarska, kvalifikacije za Euro 2020. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL