samo u italiji

Mandžo zabio u gradskom derbiju, RAI iz protesta utakmicu prenosio bez komentatora

03.01.2018 u 23:21

Bionic
Reading

U posljednjem susretu četvrtfinala talijanskog nogometnog Kupa Juventus je u gradskom derbiju pobijedio Torino 2:0, a drugi gol na utakmici zabio je hrvatski reprezentativac Mario Mandžukić...

Juve je poveo u 15. minuti golom Douglasa Coste na asistenciju Paula Dybale, a na 2:0 povisio je Mandžukić u 67. minuti. Hrvatski napadač, koji je utakmicu počeo u vrhu napadu a ne na krilnoj poziciji, majstorski je prebacio loptu preko Torinovog vratara u situaciji jedan na jedan.

Nakon gola sudac Daniele Doveri je tražio video provjeru zbog navodnog prekrašaja Samija Khedire, ali je priznao pogodak torinskoj ''taroj dami' nakon čega je trener Torina Siniša Mihajlović 'poludio' zbog čega je isključen.

Mandžukić je igrao do 78. minute kada je umjesto njega u igru ušao Gonzalo Higuain.

Torinski derbi u Kupu pratila je do sada neviđena 'akcija' talijanske državne televizije RAI. Naime, RAI Sport emitirala je posljednji susret četvrtfinala talijanskog kupa između Juventusa i Torina bez tv komentatora u znak prosvjeda što RAI prvi put u povijesti neće prenositi utakmice svjetskog nogometnog prvenstva! 

Prava za prijenos 64 utakmice SP-a u Rusiji za 93 milijuna dolara otkupio je Mediaset, najveća komercijalna talijanska televizija koju je 1987. godine oformio bivši predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi.

Talijanska državna televizija RAI ostala je bez tv prava za SP, a nema pravo prenositi niti jednu utakmicu Serie A jer su prava podijelili Sky i Mediaset.

'Smatramo neprihvatljivim da je sport sada privilegij za one koji si mogu priuštiti pretplatu na pay-tv. Želimo sport za svakoga i za sve', poručili su novinari i ostali zaposlenici RAI-a dodavši:

Autor: youtube

'Ispričavamo se zbog neugodnosti, međutim, ovo je neophodan prosvjed. Građani koji plaćaju tv pristojbu imaju pravo besplatno gledati najvažnije sportske događaje.'

Uprava RAI-a odgovorila je priopćenjem u kojem je poručila kako javna televizija godišnje na sport troši 200 milijuna eura.

'Emitiranje Svjetskog prvenstva na kojem neće biti reprezentacije Italije nije u javnom interesu', poručila je uprava.

Spomenimo i to kako će Juventus u polufinalu Kupa igrati protiv Atalante koja je u utorak priredila iznenađenje pobijedivši na gostovanju lidera Serie A Napoli 2:1. Gosti su poveli u 50. minuti golom Timotyja Castagnea, a na 2:0 povisio je sjajni Alejandro Gomes u 81. minuti. Tračak nade domaćinu vratio je Dries Mertens u 84. minuti, no u preostalom vremenu Napoli nije uspio izjednačiti.

  • +7
Juventus - Torino, 6. kolo Serie A, 2017/18. Izvor: Reuters / Autor: STRINGER

U drugom polufinalnom paru sastaju se Milan i Lazio. Milan je 27. prosinca u gradskom derbiju pobijedio Inter 1:0 nakon produžetaka, a pobjednika je odlučio pogodak Patricka Cutronea u 104. minuti. Dan ranije Lazio je identičnim rezultatom porazio Fiorentinu 1:0. Jedini pogodak na utakmici postigao je Senad Lulić već u 6. minuti. 

Prve utakmice polufinala su 31. siječnja, a uzvrati su 28. veljače.