ČEKA GA WIGAN

ManCity izbacio Chelsea iz FA kupa i prošao u finale

14.04.2013 u 19:56

Bionic
Reading

Nogometaši Manchester Cityja igrat će u finalu FA Cupa protiv Wigana, nakon što su u polufinalnoj utakmici na Wembleyju svladali Chelsea s 2:1

Bio je to susret dva zadnja pobjednika ovog natjecanja. Chelsea je prošle sezone osvojio svoj četvrti naslov pobjednika u zadnjih šest godina, ukupno sedmi, dok je Manchester City prije dvije godine osvojio svoj peti naslov.

Chelsea je dobio svih sedam prethodnih utakmica u FA Cupu na novom Wembleyju, ali je u nedjelju toj tradiciji stigao kraj. Manchester City je zasluženo pobijedio, jer je momčad privremenog menadžera Rafaela Beniteza sa silovitim udarima ka suparničkog golu krenula tek nakon zaostatka 2-0. Pokazalo se, prekasno, iako je londonska momčad mogla do izjednačenja…


City je bio apsolutno bolji u prvom poluvremenu, a nadmoć je okrunio tek u 35. minuti pogotkom Samira Nasrija. Yaya Toure je povukao napad i poslužio Agüera. Lopta se nekako sretno za City odbila do Nasrija koji ju je iz blizine poslao u mrežu.

U 39. minuti, Milner je iz vrlo dobre pozicije umjesto u gol Chelseaja pucao u Agüera. U sudačkoj nadoknadi prvog dijela, Milner i Kompany su u istoj akciji iz Cityjevog kontranapada propustili udvostručiti prednost.


No, to je Manchester City učinio već u drugoj minuti nastavka. Barry je odlično ubacio loptu s lijevom nogom, a Sergio Agüero je glavom poentirao za 2-0. Bio je to njegov četvrti pogodak u isto toliko nastupa za City u FA Cupu, odnosno četvrti u zadnjih pet nastupa u dresu svog kluba u svim natjecanjima.

Nakon toga su Cityjevi nogometaši propustili još dvije dobre prilike, a u 66. minuti je Chelsea uspio zabiti gol i učiniti završnicu utakmice vrlo dramatičnom. David Luiz poslao je dugu loptu koju nije uspio očistiti Kompany. Nakon što je lopta odskočila od tla, Demba Ba ju je preko glave, 'poluškaricama' poslao u gol. Lopta se u mrežu odbila od stative.


Rafael Benitez, koji je ostavio svih 90 minuta na klupi Johna Terryja i Franka Lamparda, poslao je tada u igru Fernanda Torresa. S njegovim ulaskom je Chelseajev napad postao puno opasniji, možda je španjolski napadač mogao u jednoj situaciji iznuditi i penal, samo da je pao u pravom trenutku u kaznenom prostoru Cityja. Chelsea nije uspio velikim pritiskom do kraja utakmice stići do izjednačujućeg pogotka, iako je imao prilika.

Manchester City je u ovoj utakmici primio prvi gol ove sezone u FA Cupu. Everton je zadnja momčad koja je osvojila FA Cup bez primljenog gola na putu do osvajanja trofeja. Dogodilo se to 1966. godine.

U subotu je Wigan u prvom polufinalu na Wembleyju bio bolji od Millwalla s 2-0.

Finalna utakmica između Manchester Cityja i Wigana na rasporedu je 11. svibnja na Wembleyju.

FA Cup, polufinale:

Manchester City - Chelsea 2-1 (Nasri 35, Agüero 47 / Ba 66)