RASPAD SISTEMA

Mancini poludio na suce, novinare, igrače...

07.11.2012 u 14:12

Bionic
Reading

Nakon jučerašnje utakmice protiv Ajaxa, Roberto Mancini je jednostavno – poludio! Nakon nekoliko loših sudačkih odluka, Talijan se unio u lice sucima, stigao se navodno posvađati sa Džekom i Balotellijem, čak ući u sukob sa kamermanom na Etihadu...

Rezultat je to nakupljene frustracije koja je izašla na površinu ovog tjedna. Dva izgubljena boda kod slabašnog West Hama, priča o ponudama Monaca i ’7-8 drugih klubova’ i nervozna reakcija na konferenciji za novinare, potom novi kiks protiv Ajaxa i vrlo vjerojatno kraj europskog puta, barem onog u natjecanju Lige prvaka.

Nije ni čudo da je menadžer aktualnog prvaka Engleske nervozan. Prije svega, nervozan je svatko tko s bilo kakvim emocijama gleda Manchester City. Ekipa koja je prošle sezone osvojila titulu prvaka Engleske i prije svega izgledala moćno u defanzivi, danas djeluje poput raštimanog orkestra s polupijanim dirigentom. Svejedno koju utakmicu analizirate, onu s amsterdamske Arene, jučerašnju protiv Ajaxa, ili gostovanje na Upton Parku, zaključci su većinom isti. Manchester City igra beskrvno, bez pravog žara, i što je mnogo gore za njih, apsolutno bez ideje što i kako učiniti da bi pobjeđivali. Istina, pozitivnom bi se mogla uzeti reakcija na dva primljena gola, City nije odustajao do kraja, no igra, ruku na srce, nije djelovala ništa bolje. Uostalom, oba gola postigli su ’slučajno’ – prvi kao plod individualne majstorije Tourea a drugi nakon ispucavanja Joea Harta preko čitavog terena.

U takvoj situaciji, Mancini bi trebao ostati pribran te biti taj koji će ponovo posložiti stvari. Ali nije. Talijan je potpuno pogubio konce, barem sada tako djeluje, pa momčad trpa napadačima, koji djeluju bezglavo i bezopasno, jer stvari zapinju u veznom redu. Kada se svemu doda problem kojeg City ima u defanzivi, gdje dozvoljavaju neobjašnjive golove poput Ajaxovih sinoć, dobije se rezultat koji izgleda kao posljedica raspada sustava.

Međutim, nije Manciniju prvi put da ne zna što radi, ali je Talijan baš uvijek djelovao smireno i svojom hladnoćom stvari ako ne riješavao onda ublažavao. Što je onda razlog da danas djeluje toliko rastreseno i frustrirano?

Jasno mu je i da ovako rano ispadanje iz Lige prvaka – a City sada ima samo aritmetičke šanse – znači da je potrošio još jedan kredit kod velikog gazde, a da ni sam ne zna koliko ustvari još kredita ima. Dakle, problem je što je Mancini na rubu otkaza? Nije, stvari kod Engleza idu malo drugačije, čak i kada šeici odlučuju, neće se tek tako riješiti trofejnog trenera, ali problem je u činjenici da – sigurno razmišljaju o tome.

Sigurno da za Talijana nije nimalo lijep osjećaj svako jutro u uredu pozdraviti Ferrana Soriana i Txikija Begiristeina, dvojac koji je radio u Barceloni. Mediji bruje o tome kako u Cityu ovaj dvojac priprema teren za dovođenje Pepa Guardiole, i ma koliko Mancini ismijavao takvu ideju, jasno da mu bruji u glavi danas nakon što je (skoro) ostao bez Lige prvaka a u prvenstvu djeluje loše. Guardiola sigurno neće, ako uopće bude, biti u konkurenciji prije ljeta, a to vjerojatno znači da Mancini ipak ima dovoljno vremena promijeniti situaciju. A to mu ne može poći za rukom ako nastavi ovako luditi na sve oko sebe...

Posljednja vijest vezana na tu temu glasi: Menadžer Manchester Cityja Roberto Mancini izbjegao je kaznu Europske nogometne federacije (UEFA) unatoč obračunu sa sucem Peterom Rasmussenom nakon dvoboja protiv Ajaxa u utorak. Iako bi nakon toga bilo realno očekivati kaznu, Talijan će ostati bez ikakvih sankcija.

'Ni delegat, ni sudac nam nisu ništa prijavili i zato nije otvoren nikakav disciplinski postupak', potvrdio je glasnogovornik Uefe.

Bez kazne je prošao i Balotelli kojeg je kapetan Vincent Kompany zaustavio u pokušaju obračuna s danskim sucem.