POČINJE NFL!

Malo poslastica za početak sezone

09.09.2011 u 18:20

Bionic
Reading

Ako dosada niste gledali američki nogomet ili vam se čini da to nije sport za vas, razmislite ponovo! Riječ je o jednom od fizički i taktički najzahtjevnijih, a ujedno i najintenzivnijih sportova, bez obzira na pauze između igara. Stoga konačni sud donesite nakon što pogledate jednu od dolje spomenutih utakmica

Kako su trening kampovi trajali minimalno zbog lockouta, pretpostavlja se da se odnosi snaga u NFL-u neće značajno promijeniti u odnosu na prošlu sezonu, jer ekipe nisu imale dovoljno vremena kako bi uvježbale nove trenerske ideje. Ipak, s obzirom na ozljede i neke dugove iz prošle sezone, već će prvo kolo ponuditi neke indikacije, ako ne i odgovore. Za sljedećih pet utakmica smatramo da ih se najviše isplati pogledati.

Baltimore Ravens – Pittsburgh Steelers

Dvoboj divizije AFC Sjever jedno je od najvećih rivalstava lige, a ujedno i susret prošlogodišnjeg polufinala AFC-a, koji je rezultirao velikim preokretom i pobjedom Steelersa. Od te utakmice se još vuku repovi, a Steelersi nikako ne propuštaju priliku napomenuti kako Ravensi ne mogu doći do Superbowla jer put vodi preko njih. Od svih utakmica lige ova se može po svakom kriteriju smatrati fizički najbrutalnijom.

BALTIMORE RAVENS
Zvijezde: Ray Lewis, Ed Reed, Ray Rice
Najveća klupska legenda Ray Lewis svakom godinom postaje sve stariji i time se šanse Ravensa za ponovnim osvajanjem Superbowla smanjuju. Osim njega, ovo će biti sezona velikog izazova za mladog quarterbacka Joe Flacca, koji će se morati na terenu postaviti kao istinski vođa ekipe, i to upravo u utakmici protiv Pittsburgha. On se mora dokazati utoliko više ako se zna da su upravo njegove izgubljene lopte bile jedan od glavnih razloga za bolan poraz u prošlogodišnjem doigravanju.

PITTSBURG STEELERS

Zvijezde: Ben Roethlisberger, Troy Polamalu, James Harrison
Čelična momčad iz tradicionalnog sjevernog grada 'plavih ovratnika' jedna je od igrački najkompletnijih ekipa cijele lige. U zadnjih su šest sezona dva puta osvajali, a jednom nastupili na Superbowlu. Njihov je zaštitni znak čelična obrana, općenito fizička nastrojena igra, tako da je čak i quarterback Ben Roethlisberger nevjerojatno jak, te ga je često nemoguće srušiti. Pobjeda na početku sezone protiv Baltimorea dobro bi koristila za samopouzdanje, a djelomično bi isprala gorčinu od poraza u prošlogodišnjem Superbowlu.

Chicago Bears – Atlanta Falcons

Dvije vjerojatno najteže divizije NFL-a su NFC Sjever i NFC Jug. Chicago i Atalanta prošlogodišnji su pobjednici redovite sezone upravo u te dvije divizije, ali u aktualnoj sezoni ne kotiraju kao favoriti. Upravo će zbog toga ogromna prednost prijeći na stranu pobjednika ovog dvoboja, ako se zna da si nijedna od ovih ekipa neće smjeti dozvoliti previše poraza kako bi ušla u playoff iz matičnih divizija.

CHICAGO BEARS
Zvijezde: Brian Urlacher, Lance Briggs, Julius Peppers
Po mišljenju mnogih poznavatelja NFL-a upravo su Bearsi momčad koja će imati značajno slabiju sezonu od one prošlogodišnje. Osim što su propustili dovesti ijedno značajno pojačanje tijekom prijelaznog roka, u vlastitom su kadru ugovorima nezadovoljni bitni igrači Lance Briggs i Matt Forte. Ako se tome pridodaju kronični problemi offensive linea, zbog čega je quarterback Jay Cutler pretrpio nevjerojatna 52 rušenja te bio teže ozlijeđen na kraju sezone, onda budućnost Medvjeda ne izgleda sjajno.

ATLANTA FALCONS
Zvijezde: Roddy White, Matt Ryan, Tony Gonzalez
Jedno od većih iznenađenja prošle sezone, Falconsi su imali najbolji omjer cijelog NFC-a, s čak 13 pobjeda i samo tri poraza, da bi se potpuno raspali u prvoj utakmici doigravanja protiv Green Baya. Platili su kraljevsku odštetu Clevlandu, kako bi im ovi ustupili 6. pick na draftu i izbor wide receivera Julia Jonesa. S njim u arsenalu, quarterback Matt Ryan imat će jedan od najtalentiranijih napada cijele lige, a ovo je sezona tijekom koje bi morao postati elitni quarterback i poboljšati svoj playoff učinak, koji je zasad 0-2.

Tampa Bay Buccaneers – Detroit Lions

U godinama koje dolaze, upravo bi ovo mogao biti dvoboj koji će odlučivati prvaka NFC-a. Dvije iznimno mlade, ali i jake momčadi, ogledat će se na početku lige, a isto što vrijedi za dvoboj Bearsa i Falconsa vrijedi i ovdje, jer su momčadi istih divizija – NFC Sjever i NFC Jug. Iako obje ekipe imaju poprilično jak i obrambeni i napadački roster, ovo bi prije svega trebao biti dvoboj dva buduća elitna quarterbacka – Josha Freemana i Matthewa Stafforda.

TAMPA BAY
Zvijezde: Josh Freeman, Mike Williams, LeGarrette Blount
Najmlađa momčad lige i jedno od najugodnijih prošlogodišnjih iznenađenja, Gusari se nalaze u situaciji gdje će morati nadograditi prošlogodišnji uspjeh i postati redovita ekipa u doigravanju. Talent postoji, naročito ako se uzme u obzir da su u drugoj rundi drafta uspjeli dočekati Da'Quana Bowersa, za kojeg se smatralo da će biti prvi ukupni izbor, no u tome ga je spriječila ozljeda koljena. Ako je ta ozljeda stvarno stvar prošlosti i ako će se Freeman nastaviti razvijati kako se pretpostavlja, ovo bi mogla biti njihova sezona.

DETROIT LIONS
Zvijezde: Calvin Johnson, Ndamukong Suh, Matthew Stafford
Kod Lavova postoji samo jedno pitanje: može li Matthew Stafford ostati zdrav tijekom čitave sezone? U slučaju pozitivnog odgovora, za njihove ambicije nema brige. Već su tijekom predsezone pokazali koliko su ubojiti, a Stafford je još jednom potvrdio kako je riječ vjerojatno o najtalentiranijem quarterbacku nove generacije. Kada mu se pridodaju elitni wide reiceiver Calvin Megatron Johnson te defensive tackle Suh, pobjedom u Tampi mogli bi započeti put do doigravanja, ali i dalje.

New York Jets – Dallas Cowboys

Od svih utakmica, ova će odgovoriti na najviše pitanja. Već dvije sezone zaredom Jetsi gube finale AFC-a, pa će svoje nade u odlazak na Superbowl definitivno htjeti započeti pobjedom na domaćem terenu. Što se Dallasa tiče, oni su davno izgubili pravo na nadimak America's Team, a s obzirom na broj zvijezda unutar rostera, rezultati su im katastrofalni. Ovo je godina koju će definitivno htjeti započeti pobjedom, a naročito protiv jedne od najboljih obrana lige.

N.Y. JETS
Zvijezde: Darrelle Revis, Santonio Holmes, Nick Mangold
Najveća je vijest da će legenda lige LaDanian Tomlinson svoje mjesto running back startera prepustiti mlađem Greenu. Osim toga, vrijeme je da Mark Sanchez počne preciznije bacati loptu. Iako su njegove partije u doigravanju za svaku hvalu, morat će svojoj obrani osigurati više vremena za odmor i ozbiljnije preuzeti ulogu quarterbacka. Utakmica protiv Dallasa dobar je početak za takvo što, budući da se tradicionalno radi o obrani koja dopušta popriličan broj poena.

DALLAS COWBOYS

Zvijezde: Tony Romo, Miles Austin, DeMarcus Ware
Povratkom u momčad Tonyja Roma, ambicije su opet visoke. Povijesno gledajući, u Dallasu su jednostavno navikli na pobjede te svaki rezultat osim osvajanja Superbowla neće biti dovoljno dobar. Jetsi su početni protivnici po mjeri, radi se o jednoj od najžešćih obrana lige, koja je dodatno izazovna za wide receivere, a tamo igra i najbolji cornerback Darrelle Revis. Ukoliko izađu kao pobjednici iz ove utakmice, u Dallasu će narasti samopouzdanje, a to je vjerojatno ključni faktor na putu do uspjeha, jer talenta imaju.