PROTIV DANSKE za četvrtfinale

Luka Modrić otkrio tko će ga bodriti s tribina; ipak mu je ovo najvažnija utakmica ikada u hrvatskom dresu!

Bionic
Reading

Večeras od 20 sati po srednjeeuropskom vremenu u Nižnji Novgorodu Hrvatska i Danska borit će se za mjesto u četvrtfinalu svjetskog prvenstva. Mnogi će se složiti kako je ovo najveća i najvažnija utakmice generacije kojoj je na čelu kapetan Luka Modrić

Hrvatska je nakon 20 godina, od svojeg najvećeg uspjeha na svjetskim prvenstvima, kada je u Francuskoj 1998. stigla do bronce predvođena Zvonimirom Bobanom, opet u prilici stići do završnice.

Skupinu je prošla pobijedivši Nigeriju, Argentinu i Dansku, a zbog načina na koji su do njih dolazili, mnogi su našu reprezentaciju svrstali među favorite ovog turnira.

Naravno, sada se s pravom pitamo, što je ovoj generaciji nedostajalo na nekim prošlim turnirima? Jer sastav je u 90 posto igrača isti, a izuzev prolaska skupine na Euru 2008. i 2016. godine, kući bi se vraćali već nakon prvog kruga.

Kada se pita igrače, svi prstom upiru u izbornika Zlatka Dalića, koji je s igračima uspostavio dovoljno blizak odnos, ali im se i nametnuo znanjem, kojeg vješto prezentira na treninzima, ali očito im i dobro prenosi svoje vizije.

Međutim, jednako važnu ulogu ima i kapetan hrvatske reprezentacije, Luka Modrić, koji izgleda kao apsolutni gospodar terena, koji u svakoj sekundi zna i gdje su mu suigrači i kome treba dodati loptu. Uostalom, najveći igrački uzor od malih nogu bio mu je upravo spomenuti Zvonimir Boban kojeg je 13-godišnji klinac gledao kako Hrvatsku vodi do postolja na Svjetskom prvenstvu.

Osim toga, igrama u velikom Realu, 32-godišnji Modrić stekao je rutinu, ali i samopouzdanje kojim odbija od sebe sve svoje protivnike.

Priznao je to i Danskom novinaru.

'Moj je put izgledao tako kako je izgledao, išao sam po posudbama, mijenjao klubove. I sve me je to izgradilo i kao igrača i kao osobu. Zato sada i jesam tu gdje jesam. Hvala i mojoj obitelji na podršci, a ja ću se truditi zadržati se na tom nivou još neko vrijeme', između ostalog rekao je Modrić koji je kao 18-godišnjak prošao 'pakao' Prve BiH lige za Zrinjskim iz Mostara. Mnogi će reći kako ga je ta posudba izgradila kao igrača…

Naravno, s takvim Lukom, koji na terenu, iako i nije visok, izgleda kao Herkul, uvjereni smo da Danska protiv Hrvatske nema izgleda. Bez obzira što u svojim redovima ima ekstra-klasu u liku Christiana Eriksena, igrača za kojim luduju najveći europski klubovi.

No, kako nam je prije koji dan rekao Nikola Jurčević, nogometni stručnjak koji je Danca gledao bezbroj puta, dok je uz Bilića sjedio na klupi West Ham Uniteda, Eriksen 'ia apsolutno sve, ali nema karizmu. Nije upadljiv, pomalo je diskretan'.

Za razliku od našeg Modrića, kojeg mnogi vide i kao najboljeg igrača turnira.

A da je i sâm Luka uvjeren u prolazak Hrvatske u četvrtfinale, jasno je iz činjenice što će ga s tribina u Nižnijem Novgorodu bodriti supruga Vanja, sin Ivano i kćer Ema. Treća Lukina sreća, nedavno rođena Sofia ipak je premalena, pa će tatu bodriti tek kroz koju godinu. Sigurni smo da će mu supruga i djeca svakako biti posebna inspiracija u najvećoj utakmici njegove reprezentativne karijere.

  • +16
Hrvatski reprezentativci odradili su zadnji trening u Roščinu uoči odlaska u Nižnji Novgorod na utakmicu protiv Danske Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX
  • +7
Luka i Vanja Modrić Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić