SLETJELI U nur-sultan

Loše vijesti za Nenada Bjelicu: U Kazahstanu ne može računati na hit igrača, a problemi tu tek počinju

20.07.2022 u 10:35

Bionic
Reading

Nogometaši Osijeka stigli su u glavni grad Kazahstana Nur-Sultan, negdašnju Astanu, gdje ih u četvrtak s početkom u 14 sati po hrvatskom vremenu očekuje prva utakmica drugog pretkola Konferencijske lige protiv Kyzyljara

Bez obzira na to što se danima pričalo o napornom putovanju i dugotrajnom letu iz Zračne luke Osijek prema Nur-Sultanu, Osječani su imali ugodan let . Zrakoplov Boeing 737 preuređen je u VIP klasu što je nogometašima omogućilo komfor na udobnim sjedalima jer su imali dovoljno prostora da se ispruže i puno ugodnije provedu tih pet sati i 40 minuta koliko je let trajao. Nakon poslužene večere gotovo svi su zaspali, a kada se većina probudila već su bili nadomak odredišta, najdaljeg otkako se klub natječe u europskim kupovima, javlja NK Osijek na svojim mrežnim stranicama.

Po slijetanju u kazahstansku metropolu osječku ekspediciju je dočekala poneka kapljica kiše. Prema najavama na dan utakmice kiše neće biti, što je dobra vijest jer će se susret igrati u Astana Areni na terenu s umjetnom travom pa će biti izbjegnut efekt proklizavanja.

Osječani će danas teren isprobati u terminu utakmice. Riječ je o stadionu otvorenom 2009. godine čija je izgradnja stajala gotovo 190 milijuna dolara. Na njemu je među prvima zaigrala i hrvatska reprezentacija svladavši domaću nacionalnu vrstu s 2:1. Bilo bi lijepo, dakako i poželjno da nas pobjedom razvesele i Bjeličini izabranici.

To neće biti nimalo lagan zadatak jer zbog ozljeda i kartona stručni stožer ne može u četvrtak računati na Belju, Lončara, Cheberka i Cvijanovića.

Bol u preponi kod dodira s loptom onemogućava Diona Drena Belju da odradi normalan trening, pa nije niti na listi putnika. Hoće li biti spreman za nedjelju i Lokomotivu, pokazat će vrijeme… Nema ni Yevhena Cheberka koji ima problema s vratom, tako da mora trenirati izdvojeno dok mladog Ivana Cvijanovića danas očekuje operacija prednjih križnih ligamenata i dugotrajna stanka nakon teže ozljede u prijateljskom ogledu s Kecskemetijem. Danijel Lončar ne može nastupiti zbog crvenog kartona iz prošlosezonskog dvoboja protiv CSKA.

U Kazahstan je stiglo 25 igrača Osijeka. To su: Ivušić. Malenica, Kolić, Škorić, Bralić, Barišić, Bartolec, Miloš, Leovac, Jurčević, Nejašmić, Žaper, Barri, Brlek, Jugović, Kleinheisler, Fiolić, Janjić, Caktaš, Gržan, Lovrić, Fućak, Mierez, Topčagić i Mance. U zapisniku mogu biti 23 igrača, što znači da će dvojica utakmicu na Astana Areni gledati s tribine.

Što reći o protivniku? Puno je tu nepoznanica, bez obzira na sve dosadašnje analize i skauting. Postava im se poprilično mijenja, imaju i dosta stranaca, a kako im rezultati ove sezone nisu na razini očekivanja, moguće je da će trener Aliev opet „promiješati karte“ tražeći optimalnu postavu. Vjerojatno se baš neće Osječanima suprotstaviti otvorenog garda. Kazahstancima je ovo prvi izlazak na europsku scenu i svakako će biti vrlo borbeni i motivirani kako bi, ne samo ostavili što bolji dojam, nego i postigli što bolji rezultat uoči uzvrata u Gradskom vrtu.

Vratar im je iskusni Rus Lobantsev, ujedno i kapetan te najskuplji na Transfermarktu koji ga procjenjuje na 600.000 eura. Među najiskusnijima je ukrajinski veznjak Bushman (32) nekadašnji igrač Žalgirisa, a vršnjak mu je srbijanski defanzivac Živković s iskustvom iz beogradskog Čukaričkog i grčke Larise. Još jedan iz te generacije je Kone iz Obale Bjelokosti, igrač sredine terena u čijoj biografiji je igranje i za mladu momčad Atalante, participiranje u talijanskoj Serie B, a ima i jedan nastup za najbolju vrstu svoje domovine. Nešto mlađi je Crnogorac Zorić, desno krilo s četiri utakmice i jednim golom za A reprezentaciju, a izvan crnogorskih granica je nastupao za AEK iz Atene i Čukarički. Na suprotnoj strani terena je ofenzivac s ruskom putovnicom Kozlov koji je prethodno bio u Bjelorusiji i Latviji.

Inače, Kyzyljar je iz grada Petropavlovska, ali tamošnji stadion nema licencu za odigravanje europskih utakmica, pa će igrati na velebnoj Astana Areni čiji je kapacitet 30.000 mjesta.