ŽIVOTNA PRIČA

Lindsey Vonn - trofejna skijašica koja je detaljima iz privatnog života zaludjela javnost!

24.02.2018 u 18:35

Bionic
Reading

Lindsey Vonn (33) jedna je od najuspješnijih skijašica u povijesti alpskog skijanja. Amerikanka je punila naslovnice velikim uspjesima u svojem sportu, ali i zbog stvari iz privatnog života koje su često dolazile u prvi plan te zasjenjivale njezine sportske rezultate. Ovo je životna priča najpopularnije skijašice u povijesti

Lindsey Caroline Kildow (kasnije Vonn) jedna je od najuspješnijih skijašica svih vremena. Rođena 18. listopada 1984. u Saint Paulu (Minnesota) u brojnoj i složnoj obitelji, koju osim nje čine majka Linda Anne, otac Alan Lee, sestre Karin i Laura te braća Reed i Dylan, bila je od malih nogu predodređena za skijanje zbog oca koji je bio američki juniorski prvak sve dok nije prekinuo karijeru zbog teške ozljede koljena.

Tri olimpijske medalje, četiri Svjetska kupa, sedam svjetskih odličja...

Prve skijaške korake napravila je u dobi od samo dvije godine i to s djedom Donom Kildowom, s kojim je bila jako povezana i kojeg je kasnije često spominjala u svojim intervjuima. U blizini je bilo dosta planina i brda na kojima je Vonn trenirala, a pokazivala je velik potencijal i natjecateljski duh te nekoliko godina kasnije završila u razvojnom programu Ericha Sailera (Burnsvill's Buck Hill). Sve ostalo je povijest.

  • +53
Lindsey Vonn izvan skijaških staza Izvor: Profimedia / Autor: N. N. / Profimedia

Ne treba nabrajati njezine uspjehe u mlađim kategorijama, jer bilo ih je zaista puno, dovoljno je spomenuti sve ono što je napravila u seniorskoj konkurenciji. Četiri puta je osvajala Svjetski kup, ima tri olimpijska odličja (zlato i dvije bronce) te sedam medalja sa svjetskih prvenstava (dva zlata, tri srebra i dvije bronce).

Ako se pita samu Amerikanku, za nju nema dileme - ona je najveća skijašica svih vremena iako joj statistika baš ne daje pravo na taj stav. Austrijanka Annemarie Moser-Pröll ima više velikih kristalnih globusa za ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu (6), Hrvatica Janica Kostelić ima dvostruko više olimpijskih odličja, od toga čak četiri zlata, a na SP-ima Lindsey nije ni među 10 najboljih po broju kolajni.

No nju to ne dira - ona ima svoje argumente zašto tako samouvjereno razmišlja, a najjači joj je to što je ostvarila 81 pobjedu u Svjetskom kupu, uvjerljivo najviše u ženskoj konkurenciji (Moser-Pröll je druga sa 62) dok joj od skijaša bježi samo Šveđanin Ingermar Stenmark (86), ali i to je dostižno. Osim toga, Vonn je kraljica brzih disciplina i jedina koja je u jednoj od njih, spustu, osam puta bila najbolja na kraju sezone (nitko nema više od pet u pojedinoj disciplini), a može se pohvaliti i time kako je jedna od rijetkih koja je pobjeđivala u svih pet disciplina (slalom, veleslalom, super-G, spust, kombinacija) i to najmanje dva puta.

Zbog atraktivnog izgleda uspješna i izvan skijaških staza

E sad, je li to dovoljno za titulu najbolje u povijesti, procijenite sami, ali jedno se Vonn mora priznati - svojom pojavom skijanje je podigla na višu razinu i zbog nje je snježni cirkus postao marketinški zanimljiviji i praćeniji. Zašto?

Bez obzira na fenomenalne rezultate, jer imale su ih i druge skijašice, Vonn je plijenila pozornost i izgledom. U današnje vrijeme ljepota sve prodaje, a Lindsey je Amerikanka s velikim tržištem iza sebe pa je uz rezultatski uspjeh to bila dobitna kombinacija.

Lindsey je pobjeđivala, ali i redovito bila u izborima 100 najljepših žena svijeta (Maxim), gostovala je u raznim poznatim emisijama u SAD-u, čak i u dokumentarcima o preživljavanju u divljini s Bearom Gryllsom, te bila neizostavan dio glamuroznih priredbi svijeta šoubiza i sportskih događanja koja nemaju veze sa skijanjem. Punila je naslovnice brojnih magazina pa je tako osvanula i u obnaženom izdanju u Sports Illustratedu 2010. namijenjenom novoj liniji kupaćih kostima. Fotke Amerikanke podigle su tada na noge i neke feminističke udruge, uslijedila je lavina kritika, a urednici uglednog časopisa moralistima su samo poručili:

‘Vonn nije sportašica koja vrhunski izgleda. Ona je vrhunska sportašica koja usput jako dobro izgleda. Ona je Chris Evert, ne Ana Kurnjikova. Radi se dakle o njezinim sportskim sposobnostima, a ne o njezinu atraktivnom izgledu. Ona samo izgleda dobro u kupaćem kostimu. Zašto to ne bi iskoristila u svoju korist na tržištu?'

Lindsey Vonn - Bodypainting - Sports Illustrated Swimsuit 2016. Izvor: Društvene mreže

Ipak, najviše je prašine izazvalo njezino poziranje za naslovnicu američkog sportskog magazina ESPN-a u zavodničkom stilu fatalne Sharon Stone iz filma 'Sirove strasti'. Podsjetimo, prilikom razgovora u policijskoj postaji Stone sjedi u izazovnoj pozi. U jednom trenutku prekriži noge i otkrije da ne nosi donje rublje, čime šokira ispitivača Nicka Currana (Michael Douglas).

Cijeli je taj kadar pred kamerama i objektivima ESPN-a, odjevena u pripijenu bijelu haljinicu te s frizurom identičnom onoj kakvu je imala Stone, odglumila i Lindsey. Doduše, bez onog dijela s križanjem nogu...

Lindsey Vonn kao Sharon Stone Izvor: Društvene mreže

'Volim 'Sirove strasti'. Ovako našminkana, u bijeloj haljinici i s tom frizurom, pomalo se i osjećam poput Sharon', provokativno je tada izjavila Lindsey, svjesna svoje fizičke privlačnosti, ali i moći društvenih medija, pa je redovito uveseljavala fanove fotografijama i videima, od kojih je bilo dosta i onih iz kategorije hot.

I zato nije čudno to što je broj pratitelja na njezinim službenim profilima ekstremno brzo rastao, a samim time povećavao se interes sponzora koji su željeli da ih reklamira plavokosa Amerikanka.

Kad je Vonn bila na vrhuncu, magazin SportsPro, koji prati i poslovnu stranu sporta, uvrstio ju je na listu 50 sportaša koji bi trebali biti najisplativiji sponzorima. A svi znaju da je morala biti nekoliko puta privlačnija od nekih drugih zvijezda jer alpsko skijanje nije ni približno u rangu s 'velikim sportovima'. Red Bull, Under Armour, Head, Oakley, Rolex i Alka Seltzer samo su neki od sponzora koji su u njoj prepoznali zlatnu koku.

Raspad braka i veza s poznatim preljubnikom Tigerom Woodsom

Slavu Lindsey nisu poremetile ni brojne ozljede zbog kojih je i propuštala dijelove sezone, a da nije bilo njih, najvjerojatnije bi već danas došla do preko 100 pobjeda u Svjetskom kupu. Do sada je imala više od deset teških ozljeda i operacija, puknuća ligamenata na koljenima, lomova nogu, napuknuća ruke i prstiju, potres mozga, uklještenje leđa... No nije se predavala, nisu je uplašili ni stravični padovi i uvijek se vraćala.

Jedna od skijaških nesreća Lindsey Vonn Izvor: Društvene mreže

U brak je uplovila 29. rujna 2007. s nekadašnjim američkim skijaškim olimpijcem, devet godina starijim Thomasom Vonnom, a on joj je bio i trener, ali ta veza nije preživjela. Poslije četiri godine pokrenuta je brakorazvodna parnica, a sve je finalizirano u siječnju 2013.

'Vjerojatno se nisam trebala udati tako mlada. Ne želim reći da žalim zbog toga, ali stvari su se promijenile', izjavila je tada Vonn, zadržavši suprugovo prezime.

No nije dugo bila sama i kao bomba je odjeknulo 2013. to da je u vezi s Tigerom Woodsom, poznatim golferom, prvim sportašem koji je zaradio milijardu dolara, ali koji je bio seksualni ovisnik i preljubnik, s propalim brakom iza sebe.

‘Pretpostavljam da ovo i nije bila najbolje čuvana tajna, ali da, u vezi sam s Tigerom Woodsom. Naša veza je evolvirala iz prijateljstva u nešto više proteklih nekoliko mjeseci i učinila me vrlo sretnom. Ne mislim o tome govoriti, već zadržati za sebe svoj privatni život. Hvala vam na razumijevanju i neprekidnoj potpori! Voli vas LV', napisala je i uz to objavila njihovu zajedničku sliku.

  • +22
Američka skijašica Lindsey Vonn Izvor: Profimedia / Autor: N. N. / Profimedia

Sljedeće tri godine njih dvoje su bili na naslovnicama tabloida i njihovi izljevi nježnosti nisu ostali nezabilježeni objektivima paparazza, a u svibnju 2015. i ta veza je pukla. Razlog? Brojne obveze zbog kojih nisu mogli više vremena biti zajedno, ali to je bila službena verzija za novinare i javnost. A neslužbeno? Woodsu nije bila dovoljna Vonn, opet je 'šarao'.

Njegovi preljubi utjecali su na američku skijašicu pa nije pobjeđivala kao nekada, dok je bila u braku, a najgore od svega to je što su poslije okončanja veze procurile i golišave fotografije Woodsa koje su bile ukradene s njezina mobitela. Inače, kasnije je Vonn bila u vezi s trenerom američkog nogometa u NFL-u Kenanom Smithom, ali to je potrajalo tek godinu dana, do studenog 2017.

Suluda ideja i kraj prijateljstva s Marijom Riesch

Iako zadnjih godina nije mogla do ukupne pobjede u Svjetskom kupu, Vonn je i dalje bila sjajna u brzim disciplinama pa je tako došla i na suludu ideju – da se utrkuje u muškoj konkurenciji.

'Treniram s muškarcima i zaista uživam. Pritišću me da bolje skijam. Uvijek skijam najbolje i najbrže kada se natječem protiv njih. Znam da neću pobijediti. Ali barem bih željela priliku da pokušam. Osvojila sam dovoljno utrka u Svjetskom kupu i mislim da sam zaslužila priliku', rekla je Vonn, ali to se neće dogoditi jer ju je odbio FIS (Međunarodna skijaška organizacija).

Veliki uspjesi, propale veze, čak i neplaćanje poreza... To nije bilo sve od Lindsey.

U najboljim skijaškim danima (pobjednica Svjetskog kupa od 2008. do 2010. te 2012.) uz Vonn se vezivalo veliko prijateljstvo s njemačkom skijašicom Marijom Höfl Riesch. Lindsey i njezin muž družili su se s njemačkim bračnim parom, zajedno slavili blagdane, redovito se posjećivali za vrijeme odmora, a odjednom je ta ljubav nestala. Što se dogodilo?

'U intervjuima je Maria izrekla puno negativnih stvari o meni. Više ne razgovaramo. Povrijeđena sam njezinim postupcima', jednom je napomenula Vonn.

No to nije bila istina. Barem je tako tvrdio Marcus Höfl, Marijin suprug koji je preuzeo dužnost glasnogovornika u ovoj svađi.

'Mislili smo da ne treba reagirati, ali Lindsey opet laže, jer nema nigdje intervjua u kojima je govorila negativno o Lindsey. Isto tako, ona ni njezini članovi stožera nikada nisu čestitali Mariji na osvojenom Svjetskom kupu (2011.). Pitanje je je li između njih uopće bilo prijateljstva, jer Maria je bila dobra za Lindsey sve dok je bila druga', rekao je veliku istinu Höfl.

I da, Maria je prekinula njezin niz od tri osvojena Svjetska kupa u sezoni 2010./11. za samo tri boda u ukupnom poretku, a poslije toga puklo je to 'prijateljstvo'.

A da se Lindsey lako naljuti i ne prihvaća suprotna mišljenja, dokazuje još jedan primjer, ovaj put s mladom američkom skijašicom Mikaelom Shiffrin, koja je na Igrama u Pjongčangu stigla do drugog olimpijskog zlata u karijeri, a ove godine će osvojiti i drugi Svjetski kup te je do 22. godine srušila sve rekorde po broju pobjeda u Svjetskom kupu u toj dobi.

Naime na društvenoj mreži povela se rasprava o najboljoj skijašici ikad i neki su smatrali da je to upravo Shiffrin, a ubrzo se javila Vonn te je pobrojala svoje uspjehe i na taj način poručila da to može biti samo ona. Shiffrin se složila, možda za mir u kući (reprezentaciji), a možda zato što zna da je još mlada i da vrijeme radi za nju.

Obiteljska tragedija i napad na predsjednika SAD-a

Kako se može zaključiti, slavna Vonn imala je fantastične sportske uspjehe, ali njezin život izvan skijaških natjecanja svejedno je bio zanimljiviji. No kao da nije imala dovoljno pozornosti, dodatnu pažnju privukla je nedavno izjavama o sadašnjem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu uoči Igara u Pjongčangu.

'Nadam se da ću predstavljati američki narod, a ne predsjednika', jasna je bila pred kamerom CNN-a.

A ako osvoji olimpijsko zlato, pitali su je, hoće li će doći na primanje u Bijelu kuću?

'Nema šanse. No prvo moram pobijediti kako bih uopće dobila pozivnicu. Ustvari, mislim da su svi članovi reprezentacije pozvani, tako da neću ići. Olimpijske igre shvaćam vrlo ozbiljno, ono što one znače i predstavljaju, kao i šetnju pod zastavom na ceremoniji otvaranja. Želim predstavljati našu zemlju najbolje što mogu. Mislim da nema puno ljudi u našoj vladi koji to isto žele', poručila je i tako izazvala bijes Amerikanaca naklonjenih Trumpu koji su joj prijetili te poželjeli sve najgore.

Na svojim zadnjim Igrama ipak nije došla do najsjajnijeg odličja pa je izbjegnut skandal, no neosvajanje zlata pogodilo je Vonn zbog drugog tužnog trenutka koji je u njezinoj obitelji obilježio kraj prošle godine. Don Kildow, djed koji ju je uveo u svijet skijanja, preminuo je u 88. godini.

'Želim biti najbolja za njega. Jako mi nedostaje jer je bio velik dio mog života. Zaista sam se nadala kako će doživjeti moj nastup ovdje, ali znam da gleda i znam da će mi pomoći. Pobijedit ću za njega, neću biti nervozna jer znam da me prati i to mi daje nevjerojatnu mirnoću', kazala je suznim očima Vonn uoči natjecanja.

Nije joj to uspjelo, nije se popela na najviše postolje u Pjongčangu - osvojila je tek broncu u spustu (u kombinaciji i supeveleslalomu podbacila), ali toliko toga je ostvarila da je djed sigurno bio ponosan zbog njezine sportske karijere.

A Lindsey, na veselje brojnih sportskih fanova, sigurno nije rekla svoju zadnju riječ. Više je nećemo gledati na Igrama, što je i sama potvrdila, ali sigurno će najmanje još jednu sezonu loviti legendarnog Stenmarka i njegovih 86 - nedostaje joj tek šest pobjeda da ga preskoči pa će onda dobiti novi argument zbog kojeg će moći govoriti da je najbolja.

'S Igrama sam gotova, ali ne i sa skijanjem. Želim srušiti Stenmarka, nadam se da će mi to uspjeti u novoj sezoni, ali ako ne, neću odustati, nastavit ću dok to ne napravim, bez obzira koliko još boli moram podnijeti', jasna je bila Vonn.