piksi se vraća u srbiju

Legenda srpskog nogometa preuzima posrnule 'orlove', ali nitko ne može vjerovati koliko će Piksi zarađivati kao izbornik

08.02.2021 u 12:52

Bionic
Reading

Čelnici Nogometnog saveza Srbije (Fudbalski savez Srbije/FSS) mjesecima su bezuspješno pokušavali pronaći novog izbornika. Sada su, nakon dugih pregovora, navodno napokon uspjeli 'slomiti' legendu srpskog nogometa te bi Dragan Piksi Stojković (55) trebao preuzeti klupu očerupanih 'orlova'

Srpska nogometna reprezentacija neće vidjeti EURO 2021. godine, kriza 'orlova' - barem što se tiče Europskih prvenstava - traje već više od dva desetljeća. Na EP-u su posljednji put nastupili još 2000. godine, dok su na Svjetskim prvenstvima igrali 2010. i 2018. godine, ali su ispali već u prvom krugu...

Posljednji udarac očerupani su 'orlovi' doživjeli u dodatnim kvalifikacijama za EURO 2021. kada su na svom terenu u Beogradu nakon penala izgubilo od Škotske. Bilo je to u studenom prošle godine, a tada je - logično - izbornik Ljubiša Tumbaković dobio otkaz.

Potraga za novim izbornikom nogometne reprezentacije Srbije odužio se jer su neki od potencijalnih kandidata sami odbili poziv iz FSS-a, nitko nije imao ni volje ni želje na malo novca voditi problematičnu momčad od koje se očekuju čuda, a u pravilu gotovo redovito doživi debakl.

No, čini se kako su na kraju čelni ljudi srpskog nogometa ipak uspjeli 'slomiti' jedno zvučno ime. Tamošnji mediji tvrde kako je legendarni Dragan Piksi Stojković (55) gotovo sigurni novi izbornik očerupanih 'orlova'.

Popularni Piksi je jedan od najboljih nogometaša bivše Jugoslavije. Počeo je u Radničkom iz Niša, najbolje je utakmice odigrao u dresu Crvene zvezde, a nakon toga je igrao i za Olympique Marseille, Veronu te japansku Nagoyu.

Karijeru je završio 2001. godine te je odmah preuzeo mjesto predsjednika Nogometnog saveza Srbije (Fudbalski savez Srbije/FSS), a od 2005. do 2007. bio je predsjednik Crvene zvezde. Nakon te 'epizode' Piksi se vratio u Japan gdje i danas ima status nogometnog božanstva, od 2008. do 2013. godine vodio je Nagoyu, a od 2015. do 2020. godine kineski Guangzhou.

U Srbiji nikome nije bilo jasno zašto se Piksi Stojković prihvatio ove nezahvalne uloge, praktički su svi izbjegavali mjesto izbornika, ali sada su neke stvari ipak puno jasnije. Naime, u Srbiji nitko ne može vjerovati koliko će Piksi zarađivati kao izbornik.

Neki srpski mediji tvrde kako mu je ponuđen ugovor od 1,2 milijuna eura za dvije godine. To je puno više nego što je imao Tumbaković, a to je bilo oko 360.000 eura na godinu. No, FSS je Piksija 'slomio' bonusima jer će - ako 'orlove' odvede na SP u Kataru 2022. godine - dobiti nagradu od čak milijun eura!

Problem? To što je Srbija u kvalifikacijskoj skupini s Portugalom, Sjevernom Irskom, Azerbajdžanom i Luksemburgom. Na Mundijal izravno ide samo prvoplasirana reprezentacija, a drugi iz skupine ide u dodatne kvalifikacije...