novigrad, rovinj, buzet....

Krema europskog klupskog nogometa na turniru u Istri

11.10.2017 u 07:52

Bionic
Reading

Prvim utakmicama po skupinama, na stadionu Lako u Novigradu te gradskom stadionu u Rovinju, u srijedu 11. listopada u 11 sati započinje drugo izdanje Istria Youth Cup-a, međunarodnog nogometnog turnira za dječake do 16 godina, koji i ove godine okuplja iznimno atraktivne sudionike.

Turnir je uvršten i u službene kalendare FIFA-e i HNS-a, a na terenima u Novigradu i Rovinju, te po prvi puta i u Buzetu, odigravat će se do nedjelje 15. listopada. Prve će na turniru snage odmjeriti U-16 momčadi Manchester Cityja i praške Slavije, koji će zaigrati u Novigradu, u okviru skupine A, te Chelsea i zagrebačkog Dinama, smještenih u rovinjsku skupinu B.

>> Dinamo brani naslov, a love ga Bayern, ManCity, Chelsea, Inter, Benfica...

Impresivan popis sudionika čine još i minhenski Bayern i lisabonska Benfica, koji će se natjecati u skupini A, te milanski Inter i Red Bull Salzburg, koji će svoje mjesto u završnici turnira tražiti kroz utakmice u skupini B.

U svom drugom izdanju, od srijede 11. do nedjelje 15. listopada, Novigrad i Rovinj ugostit će tako turnir koji okuplja mlade nogometne talente nekih od najpoznatijih europskih klubova. Istria Youth Cup već je u svom prvom izdanju u listopadu prošle godine zauzeo mjesto najznačajnijeg turnira u široj regiji za ovaj uzrast mladih nogometaša, prvenstveno zahvaljujući popisu sudionika, a ove godine turnir će okupiti osam momčadi, dvije više no lani, pa će sportska uzbuđenja trajati i jedan dan duže.

Utakmice po skupinama odigravaju se od 11. do 13. listopada, svakodnevno u 11 i u 15 sati, paralelno u Rovinju odnosno Rovinjskom Selu (skupina A) i u Novigradu odnosno Buzetu (skupina B).

Slijede potom 14. listopada utakmice za poredak od 5. do 8. mjesta, dok su posljednjeg dana turnira, 15. listopada, na rasporedu polufinale (Rovinj, 11 sati) i finale (Novigrad, 14 sati). Dvije utakmice novigradske skupine odigrat će se po prvi puta i u Buzetu, čime ovaj turnir dodatno opravdava epitet istarskog u nazivu turnira.

'Drago nam je da smo i na drugom izdanju turnira uspjeli okupiti ovako kvalitetne i atraktivne klubove, koji će ovdašnjim ljubiteljima nogometa pružiti atraktivne nogometne predstave. Uvjerili smo se u to i na prošlogodišnjem, prvom izdanju Istria Youth Cupa, kada su nam mladi nogometni talenti pružili odlične utakmice i nogometna uzbuđenja. S druge strane, turnir će ugostiti više od 200 nogometaša i nogometnih djelatnika, koji će se moći uvjeriti u vrhunsku sportsku infrastrukturu i idealne smještajne kapacitete Novigrada i Rovinja, koji su ove godine po drugi puta partneri u organizaciji IYC-a', istaknuo je Ives Čakarun, direktor turnira, dodajući:

'Posebno mi je drago da smo ove godine u turnir uključili i Buzet, jer je naša intencija od početka da taj turnir s vremenom uistinu postane istarski, te da se odigrava i u drugim istarskim gradovima'.

'Osim samih sudionika turnira svoj posjet najavili su nam i predstavnici nekih drugih europskih klubova najvišeg ranga, što dodatno potvrđuje renome koji je turnir stekao već nakon prvog izdanja, ali i naglašava činjenicu kako je riječ o jednom od najvažnijih turnira za ovaj uzrast mladih nogometaša u ovom dijelu Europe. Možemo mi biti skromni i samozatajni koliko želimo, ali kada u dvije godine turnir okupi ovakav popis sudionika, a uz njih posjete ga i brojni drugi predstavnici nekih od najvećih europskih, što znači i svjetskih klubova, onda te činjenice govore same za sebe', zaključio je Čakarun, pozvavši sve ljubitelje nogometa iz Istre, pa i šire, da posjete turnir i uživaju u igri mladih nogometnih talenata.

Ekipe će biti smještene u novigradskom hotelu Aminess Maestral i rovinjskom hotelu Amarin. Turnir se održava uz potporu turističkih tvrtki Aminess hoteli i kampovi Novigrad, te Maistra Rovinj, Turističke zajednice Istarske županije, Turističkih zajednica Novigrada i Rovinja, Grada Novigrada-Cittanova, Grada Rovinja i Grada Buzeta, te drugih partnera i sponzora, dok će logističku podršku pružiti nogometni klubovi Novigrad, Rovinj i Buzet.