2. ifyc

Dinamo brani naslov, a love ga Bayern, ManCity, Chelsea, Inter, Benfica...

27.09.2017 u 13:53

Bionic
Reading

Na turniru će ove godine sudjelovati U-16 kategorije minhenskog Bayerna, Chelsea, Manchester Cityja, milanskog Intera, zagrebačkog Dinama, Red Bulla, Benfice i praške Slavije. Iako je riječ o mlađim selekcijama, obzirom na renome klubova koji su na turnir uputili svoje mlade nogometaše, bez sumnje je riječ o prvorazrednom sportskom događaju.

Ove godine po drugi puta, od srijede 11. do nedjelje 15. listopada, Novigrad i Rovinj ugostit će međunarodni nogometni turnir Istria Youth Cup, koji će okupiti mlade nogometne talente uzrasta do 16 godina nekih od najpoznatijih europskih klubova.

Ovaj je turnir već u svom prvom izdanju u listopadu prošle godine zauzeo mjesto najznačajnijeg turnira u široj regiji za ovaj uzrast mladih nogometaša, prvenstveno zahvaljujući popisu sudionika.

Iako je riječ o mlađim selekcijama, obzirom na renome klubova koji su na turnir uputili svoje mlade nogometaše, bila je riječ o prvorazrednom sportskom događaju. Na prvom izdanju turnira sudjelovali su naime Manchester City FC, FC Red Bull Salzburg, AS Roma, GNK Dinamo Zagreb, FC Milan i Tottenham Hotspur FC.

Dodajmo kako je prvo izdanje IYC-a osvojio jedini hrvatski predstavnik, momčad zagrebačkog Dinama, koja je i svojevrsni ambasador turnira. Ove godine turnir će okupiti osam momčadi, dvije više no lani, pa će sportska uzbuđenja na njegovom drugom izdanju trajati i jedan dan duže.

No popis sudionika jednako je atraktivan. Na turniru će ove godine sudjelovati U-16 kategorije slijedećih klubova: FC Bayern München, S.L. Benfica Lisabon, Chelsea F.C., GNK Dinamo Zagreb, FC Internazionale Milano, Manchester City F.C., FC Red Bull Salzburg i SK Slavia Prag.

Valja naglasiti kako je važnost Istria Youth Cupa prepoznao i Hrvatski nogometni savez, koji se ove godine pridružio kao jedan od važnih pokrovitelja turnira. Istria Youth Cup uvršten je i u službene natjecateljske kalendare FIFA-e i HNS-a. Zgodno je primijetiti kako zahvaljujući ovom turniru u Istru i Hrvatsku uskoro dolazi budućnost samog vrha europskog nogometa, ili – da budemo slikoviti – ovaj će turnir sredinom listopada ugostiti nogometnu 'Ligu prvaka budućnosti'.

Jer, vrlo je vjerojatno kako se među mladim talentima koji će od 11. do 15. listopada istrčati na nogometne terene u u okviru 2. Istria Youth Cup-a, nalazi velik broj onih koji će jednoga dana zaigrati i na najprestižnijem svjetskom klupskom natjecanju. Isto tako, vrlo je izgledno kako se među njima krije i bar poneko buduće veliko nogometno ime. Što se samog turnira tiče, on će se odigrati kroz dvije skupine, od kojih će jedna biti smještena u Novigradu, a druga u Rovinju. Utakmice po skupinama odigravaju se od 11. do 13. listopada, slijede potom 14. listopada utakmice za poredak od 5. do 8. mjesta, dok su posljednjeg dana turnira, 15. listopada, na rasporedu polufinale i finale.

Dvije utakmice novigradske skupine odigrat će se po prvi puta i u Buzetu, čime ovaj turnir dodatno opravdava epitet istarskog u nazivu turnira. Informacije o utakmicama i drugi detalji vezani uz IYC, moći će se ažurno pratiti na službenoj Facebook stranici turnira (Facebook.com/IstriaYouthCup).

Ekipe će biti smještene u novigradskom hotelu Aminess Maestral i rovinjskom hotelu Amarin.

Turnir se održava uz potporu turističkih tvrtki Aminess hoteli i kampovi Novigrad, te Maistra Rovinj, Turističke zajednice Istarske županije, Turističkih zajednica Novigrada i Rovinja, Grada Novigrada-Cittanova, Grada Rovinja i Grada Buzeta, te drugih partnera i sponzora, dok će logističku podršku pružiti nogometni klubovi Novigrad, Rovinj i Buzet.