UOČI NOVE SKI SEZONE

Kostelić ne pomišlja predati Veliki kristalni globus

11.10.2011 u 13:55

Bionic
Reading

Najbolji svjetski skijaš i ukupni pobjednik svjetskog kupa Ivica Kostelić zajedno s kolegama iz reprezentacije odrađuje posljednje treninge na Hintertuxu, gdje će i dočekati prvu utrku ovogodišnjeg Svjetskog kupa koji starta 23. listopada u austrijskom Söldenu

Rekordan broj utrka, njih čak 45, očekuje najbolje skijaše ove sezone, što znači da se za dobar rezultat tijekom ljetnih mjeseci trebalo mnogo trenirati. Hrvatski su skijaši, izuzev Ivice Kostelića, koji je propustio treninge u travnju i svibnju zbog operacije, treninge odrađivali na austrijskim i švicarskim glečerima.

Mušku A reprezentaciju čine Kostelić i Natko Zrnčić Dim, dok su u B momčadi Dalibor Šamšal, Tin Široki, Sebastijan Brigović, Filip Zubčić i Matej Vidović. Kod skijašica glavna uzdanica je Sofija Novoselić.

Od rujna se uglavnom treniralo na Zermattu, a kako je naglasio direktor reprezentacije Vedran Pavlek, vremenski su uvjeti bili idealni.

'Ivica je, nakon operacije i izgubljenog pripremnog perioda, ulovio korak te su treninzi na Zermattu bili odlični. Trenirao je Ivica i po dva puta dnevno, sve discipline, s time da je na brzima radio ipak nešto više. Natko Zrnčić-Dim trenirao je s Ivicom, nije odlazio u Južnu Ameriku, što je i njemu dobrodošlo. Ono što je jednako važno, nitko od naših skijaša nije mijenjao opremu, pa su naviknuti na stare materijale. Ipak, nakon utrke u Söldenu, vidjet ćemo tko će između Šamšala i Zrnčića-Dima voziti ostale utrke Svjetskog kupa', pojasnio je Pavlek te dodao da je tijekom ljetnih mjeseci u FIS-u doneseno nekoliko novih pravila.

Svakako su najvažnija ona koja se odnose na sigurnost skijaša, a trebala bi utjecati na to da se skijaši i skijašice što manje dovode u opasnost, pa je tako odlučeno da od sezone 2012/13 skijaši prebace na duže i uže skije, da se radijus poveća sa 35 metara na 40, da kacige koje se koriste u spustu imaju nove certifikate...

Određeni su i postavljači staza, a kako je Pavlek naglasio, u ovoj sezoni Ante Kostelić postavljat će stazu na čak četiri utrke, i to u Lake Louisu, Alta Badiji, Kitzbühelu i Chamonixu.

Govoreći o kalendaru natjecanja, Pavlek je istaknuo da će Zagreb i ove godine biti domaćin utrkama u ženskoj i muškoj konkurenciji, 3. i 5. siječnja, uz dodatak da bi taj termin, u tjednu prije udarnog skijaškog, trebao jamčiti još veću posjetu Sljemenu.

'Ovo je izuzetno duga sezona, s rekordnim brojem utrka, ali bez natjecanja poput olimpijskih igara ili SP-a. A to znači da će jedan skijaš teško cijelu sezonu biti u pravoj formi i zbog toga očekujem da, kao i ove sezone kada je Ivica u siječnju stekao veliku bodovnu zalihu, isto bude i u novoj. No, taj ga je siječanj jako iscrpio i zato već sada kalkuliramo hoće li Ivica možda propustiti utrke u Bormiju i Garmisch-Partenkirchenu', završio je Pavlek.