liga prvaka

'Kopljanici' pokorili London; Ajax se minimalnom pobjedom protiv Tottenhama približio finalu Lige prvaka

30.04.2019 u 23:21

Bionic
Reading

U prvoj polufinalnoj utakmici Lige prvaka Ajax je u Londonu pobijedio Tottenham 1:0 načinivši veliki korak prema finalu. Uzvrat se igra u Amsterdamu 8. svibnja...

Pobjednički gol za Ajax je zabio Donny van de Beek u 15. minuti utakmice. Mladi veznjak 'kopljanika' je bio na rubu zaleđa, međutim španjolski sudac Antonio Mateu Lahoz je VAR-om provjerio situaciju i priznao njegov gol.

Sraz najvećih iznenađenja ovogodišnje Lige prvaka pripao je nizozemskoj momčadi koja je bila dominantna u prvih dvadesetak minuta dvoboja, kada su i zabili gol.

Prvi međusobni europski dvoboj Tottenhama i Ajaxa nakon čak 38 godina obilježili su izostanci najboljih napadača Engleza - Kanea i Sona, što se pokazalo i ključnim za ovaj dvoboj jer Tottenham nije stvorio nijednu izrazitu priliku, iako su u drugom dijelu pritisnuli Ajax.

U 15. minuti Nizozemci su poveli nakon što je Ziyech pravovremeno uposlio van de Beeka, kome nije bilo teško pogoditi mrežu pored nemoćnog vratara Llorisa.

>> Užas u Londonu; strašan sudar nogometaša u kojem je najgore prošao Jan Vertonghen

Iako su postigli važan gol u gostima Ajax je nastavio s napadima, pa u 24. minuti Lloris nogom brani udarac van den Beeka iz blizine. Domaćini su najveću šansu propustili u sudačkoj nadoknadi prvog dijela kada je Alderweireld udarcem glavom zamalo prebacio vrata.

  • +5
Jan Vertonghen ozljeda, Tottenham - Ajax, polufinale Lige prvaka 30.4.2019. Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U 50. minuti vratar Ajaxa Onana brani volej Allija, a Totenham je posve preuzeo inicijativu u drugom dijelu. Ipak, u jeku napada Engleza Brazilac Neres je u 78. minuti imao 'mat-situaciju', ali s desetak metara pogodio je vratnicu nakon dodavanja Tadića.

  • +6
Tottenham - Ajax, Liga prvaka, 1. utakmica polufinala, 30.4.2019. Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

TOTTENHAM - AJAX 0:1

Pred 60.000 gledatelja na stadionu Tottenhama sudio je Lahoz iz Španjolske. 

Strijelci: 0:1 van de Beek (15) 

TOTTENHAM: Lloris, Trippier (Foyth, 79), Sanchez, Alderweireld, Vertonghen (Sissoko, 39), Rose (Davies, 79), Wanyama, Eriksen, Alli, Lucas Moura, Llorente

AJAX: Onana, Veltman, de Ligt, Tagliafico, van de Beek, Blind, Schone (Mazraoui, 65), de Jong, Ziyech (Huntelaar 87), Neres, Tadić