GUARDIAN EXPERTS' NETWORK

Klinsmann između 'meksičkog' i 'njemačkog' SAD-a

  • +98

SP BRAZIL-osobne karte svih sudionika

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: Dennis Grombkowski

Bionic
Reading

Obzirom na česte promjene igrača, teško je vidjeti kamo stremi Klinsmann na ovom prvenstvu. Najavljuje da će se u sve tri utakmice postaviti u čvrstu defanzivu i tražiti priliku u kontranapadima

Graham Parker

piše za medijskog partnera 2014 World Cup Experts' Networka za SAD, Guardian US. Pratite ga na Twitteru: @KidWeil.

Kad se danas osvrnemo na nastup Amerikanaca na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. dojma smo da je tek nakon prvenstva postalo jasno zbog čega je neposredno prije njegovog početka izbornik Klinsmann iznenada pomladio momčad. Čini se da je uoči Brazila ponovio isti trik, iako ovoga puta raspolaže puno ograničenijim igračkim kadrom, ali je suočen i sa znatno većim logističkim izazovom. Javnost se, međutim, nada da će i ovoga puta trik uspjeti.

Na početku izborničkog mandata, navijači su se šalili na račun Klinsmannovog gomilanja defenzivnih veznih igrača, govoreći da se nada rikošetu koji bi loptu nekako poslao u mrežu. No nakon što je na tom dijelu terena igrački kadar ipak nekako stabiliziran, iskrsnuli su drugi problemi, poput odabira bočnih igrača. Dominantna Klinsmannova formacija danas je 4-2-3-1, s Bradleyem koji se ubacuje naprijed iz veznog reda, te Jermaineom Jonesom koji ga pokriva. Clint Dempsey u tom rasporedu obično igra iza napadača, dok po bokovima prodiru Landon Donovan i Graham Zusi. U vrhu napada najčešće je igrao Altidore, unatoč njegovoj otužnoj sezoni u Sunderlandu, a budući da izbornik stalno naglašava kako će za nastup u Brazilu biti ključna trenutna forma, može se očekivati da ovoga puta i izostane.


Klinsmannov najveći problem su različite forme igrača, koji uglavnom ovise o rasporedu sezona u raznim ligama. Nekad bi pozvao igrače iz MLS-a i Meksika, potom bi se igrao Jacka Charltona i forsirao 'europske Amerikance', posebno one koji igraju u Njemačkoj. Tako smo u posljednje dvije utakmice vidjeli očajno izoliranog Altidora u porazu protiv Ukrajine na Cipru, a nakon njega dijamant u veznom redu protiv Meksika u Arizoni, gdje su igrali uglavnom igrači iz američke lige. U ovoj posljednjoj utakmici, eksperiment s Kyleom Beckermanom i Bradleyem ispred njega funkcionirao je do vodstva od 2:0, kad je Meksiko prilagodio svoju formaciju, nakon čega je SAD jedva zadržao 2:2.

Obzirom na tako česte promjene igrača, teško je vidjeti kamo stremi Klinsmann na ovom prvenstvu. Najavljuje da će se u sve tri utakmice postaviti u čvrstu defanzivu i tražiti priliku u kontranapadima, pri čemu 'uči igrače da ostanu kompaktni'. Navijači se nadaju da će njegovi planovi ipak ispasti na dobro.

Ovaj tekst tportal.hr vam donosi u suradnji s The Guardianom, kao dio 2014 World Cup Experts' Networka.

SAD