VELIKIH DVA POSTO

'Kladioničarski harač' potpuno je nepravedan!

05.03.2013 u 16:13

Bionic
Reading

S obzirom na stanje u inozemstvu, manipulativni trošak uopće ne treba i ne bi smio postojati, ali, eto, on postoji te donosi državi i kladionicama novac zapravo ni iz čega

To je mišljenje korisnika community portala Tribina.hr pod nazivom Gogo7, koji je analizirao što znači manipulativni trošak kladionica, nakon što je najavljeno da bi se on mogao i povećati.

Po definiciji, manipulativni trošak predstavlja naknadu koju priređivač naplaćuje za pružanje usluge klađenja i iznosi pet posto ukupnog uloga klađenja. Ta definicija nas dovodi u dilemu. Zašto taj 'manipulativni trošak' ide državi ako ga naplaćuje priređivač (odnosno kladionica) za pokrivanje svojih troškova pružanja usluge?

Kako nigdje nije točno definirano što sve spada pod manipulativni trošak, pa ni u Zakonu o igrama na sreću, taj namet je pogodan za razne manipulacije i u priči su mnoge zakulisne igre. Prvo su kladionice sebi uzimale taj postotak kako su htjele, dok i država nije primijetila mutne radnje te umjesto zabrane istog, država to prisvaja, a kladionice se ne bune jer su ostale bez kolača. Čudno. Ali zašto se ne bune? Pa iz jednostavnog razloga, kladionici to ide u korist. Kako?

Topn analiza

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja! Ovo je analiza korisnika Gogo7

Manipulativni trošak oduzima se od uloga, ali zapravo za kladionicu on znači manje kvote na događaje. Upotrijebimo matematiku, podijelimo kvotu sa 1,05 (pet posto) i dobiti ćemo stvarnu kvotu. Znači 2,0 je zapravo 1,904, kvota 4,0 je zapravo 3,809. I to je gubitak za kladitelja, odnosno smanjenje dobitka proporcionalno sa ulogom. Plus za kladionice. Kladionice još na razne načine manipuliraju kvotama, ali nije to tema.
Manipulativni trošak znači da nema sigurne oklade.

Primjer sigurne oklade iz tenisa: primjer 1 (tenis): recimo da igraju Federer i Nadal. Kladionica A ima koeficijent na pobjedu Federera 1.95, a kladionica B ima koeficijent na pobjedu Nadala 2.10. Ako uložimo 1.000 kuna na Federera u kladionici A i 928.50 kuna na Nadala u kladionici B, dobitak od 21,50 kuna je zagarantiran bez obzira na to tko pobijedio. A sad ubacimo manipulativni trošak u ovu računicu, na 1.000 kuna MT je 50, a na 928.50 je 47 kuna. Ukupan MT nam je 97, a dobitak 21,50 kuna. Još jedan plus za kladionicu.

Manipulativni trošak znači da nema oklada niskog rizika. Primjera radi, recimo da u klađenju uživo pratimo neki nogometni događaj. Igra se 88. minuta, domaćin vodi 2:0, kvota na pobjedu do kraja je 1.01. Na uloženih 10.000 kuna dobivamo 100, ali MT nam uzima 500, oklada se ne isplati. Još jedan plus za kladionice.

Manipulativni trošak oduzima i zadnju mogućnost zarade na kladionici. Profesionalni kladitelji, uz sve moguće informacije i strategije klađenja i ulaganja na kraju su jedva u plusu neki 5 - 10 posto (što je ustvari dobar postotak i dobra zarada). Ali s obzirom na to da je MT pet posto, on oduzima čak minimalno 50 posto zarade kladitelju. Plus za kladionice.

Paradoks, računanje MT-a u postotku. MT bi uvijek trebao biti isti, pošto je ista procedura obrade listića bez obzira jeli uplata pet ili 500 kuna. Dok mi imamo slučaj da kod uplate listića od pet kuna MT iznosi 25 lipa, a kod uplate 500 kuna je 25 kuna. Napokon, plus i za državu.

To na kraju znači da je manipulativni trošak obični harač, izmislile su ga kladionice, a podržava ga država, na obostranu korist, a na štetu kladitelja.


Očito je da smo došli do zaključka da MT uopće ne treba i ne bi smio postojati, ali eto on ipak postoji te donosi državi i kladionicama ogromnu zaradu iz praktički ničega. Međutim, kad je već tu red bi bio da se taj novac uloži u nešto pametno, a jedina realna mogućnost je da se država odrekne jednog dijela, tih dva posto, ali pitanje je kako bi se i to provodilo. Vjerojatno bi otvorili vrata još većim manipulacijama raznih interesnih skupina, došlo bi do nepravedne i netransparentne raspodjele sredstava, dosta toga bi otišlo i gdje ne treba i u džepove onih koji to nisu zaslužili. Ali kada sagledamo kompletnu situaciju, pa to se već i događa.

Gogo7
Ne znam koji su mozgovi došli na ovu ideju o povećanju MT-a na sedam posto?! Zar već pet posto neopravdanog nameta nije dovoljno?

I stoji pitanje da li želimo uopće otvoriti tu Pandorinu kutiju? To bi bio svojevrstan presedan za sve ostale koji bi odjednom htjeli dio tog kolača. Nama se ostaje samo pitati, što želimo s tim novcem koji ionako već (nepravedno) uzimaju od nas? Je li naš sport uopće zaslužio dodatna sredstva? Pa mislim da jest, ali ne na ovaj način! Svi smo ovdje zaljubljenici u sport, poglavito nogomet i znamo da bi više sredstava podiglo kvalitetu natjecanja, zbog toga dio nas i podržava ovaj namet, ali on je apsolutno nepravedan prema ljudima koji se klade.

Nadalje, ne znam koji su mozgovi došli na ovu ideju o povećanju MT na sedam posto?! Zar već pet posto neopravdanog nameta nije dovoljno? Logično bi bilo da traže od države tih dva posto, ali ne, država ne da svoje, udari opet po krajnjim korisnicima. Zašto misle da uopće imaju pravo uzimati dio uloga od ljudi koji se vjerojatno i najmanje klade na domaće sportove? A na kraju, čak i vrijeđa ta činjenica za koje se ovce uzima ovaj narod da im samo tako 'pravna država' na razne načine uzima novac iz džepova. Danas je to kladionica, cigarete već odavno najviše harače, alkohol također, što je sljedeće?