DVOSTRUKI PROGRAM

Kakva nedjelja u HT Prvoj ligi, Rijeka dočekuje Hajduk, a Dinamo je domaćin Osijeku; evo gdje možete gledati derbije koji možda već danas odluče prvaka

08.05.2022 u 08:24

Bionic
Reading

U nedjelju nas očekuju dvije nogometne poslastice u HT Prvoj ligi, od 17 sati na Rujevici igraju Rijeka i Hajduk, a nakon njih od 20 sati na Maksimiru će snage odmjeriti Dinamo i Osijek

Rijeka – Hajduk (17, Arenasport 1)

Ova dva kluba susrest će se u finalu Kupa 26. svibnja (Poljud), ali prije toga ih očekuje međusobni okršaj na Rujevici. Hajduk još uvijek sanja naslov prvaka, a za to mora slaviti kod Rijeke koja je u prošlosti na svojem stadionu puno puta pomrsila račune splitskoj družini. Neopterećena Rijeka ove sezone je već dva puta svladala Hajduk, zanimljivo u oba navrata na Poljudu, dok su Splićani jednom bili uspješniji i to na Rujevici. Dakle, domaći travnjak nije bio prednost.

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

'Nema nikakvog kalkuliranja. Želimo pobijediti i ovaj tjedan smo napravili sve da to i ostvarimo. Atmosfera u ekipi je dobra i željno iščekujemo utakmicu. Ne razmišljam o finalu Kupa. Imamo tri utakmice do kraja sezone i želimo ih sve odraditi na najbolji mogući način. Kad dođe vrijeme za razmišljanje o finalu, razmišljat ćemo', rekao je trener Rijeke Goran Tomić i zaključio:

'Važna nam je podrška navijača. Uvijek je izvanredno igrati na Rujevici. Teren odličan, uvjeti fantastični, pun stadion. Pozivamo navijače i napravit ćemo sve da ostvarimo pravi rezultat.'

  • +18
Rijeka - Osijek, 32. kolo HT Prve lige, 2021/22. Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Inače, stadion će biti pun, pa će nogometaši obje momčadi igrati u atmosferi kakvu zaslužuju…

'U utakmicu s Rijekom ulazimo kao jedina ekipa koja u Hrvatskoj i dalje ima priliku za osvajanjem duple krune i cilj nam je u ovoj utakmici pobijediti te osvojiti sva tri boda dok Rijeka može igrati opušteno, uživati u nogometu te isprobati drugačije postave i taktike kako bi se bolje pripremili za utakmicu finala kupa', rekao je trener gostiju Valdas Dambrausas.

'Gledam na ovu utakmicu kao jednu veliku priliku koju moramo iskoristiti kako bi i dalje zadržali naš san živim. Siguran sam da bi tisuće igrača i trenera rado mijenjali mjesta s nama kako bi i oni bili u mogućnosti boriti se za trofeje na kraju sezone', zaključio je strateg Hajduka.

Glavni sudac utakmice je Dario Bel iz Osijeka, pomagat će mu Goran Pataki iz Đakova i Kruno Šarić iz Županje, a četvrti sudac je Zdenko Lovrić iz Đakova. VAR sudac je Fran Jović iz Zagreba, a asistent VAR suca Ivan Mihalj iz Velike Gorice.

Dinamo – Osijek (20, Arenasport 1)

Dinamo ne oduševljava, ali je aktualni hrvatski prvak u dobitnoj poziciji. 'Modri' sve imaju u svojim rukama, a ako im se poklopi (poraz Hajduka i njihova pobjeda), dva kola prije kraja proslavili bi obranu titule i u vitrine pospremili 23. 'kantu' u hrvatskom prvenstvu.

'Ispred nas je jako bitna utakmica kojom se možemo približiti potvrdi osvajanja naslova. Utakmicu očekujemo u dobrom raspoloženju. Kranjčevićevoj smo jako loše izgledali prvo poluvrijeme, tamo smo vidjeli koliko Dinamo ima vjernih navijača. Oni su nam nasušno potrebni i sigurni smo da ćemo uz njihovu podršku učiniti sve što je važno, da Dinamo prezentira kvalitetu kroz 90 minuta, ne opterećuje se tablicom i semaforom. Na kraju će, prikladno toj izvedbi, biti i konačan rezultat', pričao je trener Dinama Ante Čačić te se potom osvrnuo i na protivnika:

  • +28
Lokomotiva - Dinamo, HT Prva liga, 1.5.2022. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'Za njih je ovo eliminacijska utakmica u kojoj neosvajanjem tri boda gube priključak do vrha, a u slučaju da dođu do tri boda, ostaju u utrci. Mi smo tu u povoljnijoj situaciji iako ne razmišljamo o tome, rekao sam igračima da ne gledaju ljestvicu ni semafor. Ako izvedba bude na potrebnom nivou, treba očekivati i malo sportske sreće, da rezultat bude prikladan toj prezentaciji. Oni će morati malo više riskirati. Imaju pojedince na koje ćemo morati obratiti pozornost. Imaju kvalitetne napadače, igrače koji mogu s distance i poludistance ugroziti naš gol, ali i nedostataka i slabosti. Razmišljat ćemo o sebi i kako ćemo se ponašati unutar sustava, ali dovest ćemo u mjeru da utakmicu dovedemo u smjeru koji mi želimo.'

Naravno, i Osijek ima svoju računicu, a tamo atmosferu kvare neslaganja Nenada Bjelice s upravom. Nezadovoljstvo je izašlo u javnost u krivom trenutku, a to sigurno utječe na osječke nogometaše.

'Vjerujem da smo spremni iako će to pokazati teren. Lako je pričati, teren daje odgovore. Razgovarali smo s igračima, nema nikakve kalkulacije osim pobjede do koje možemo doći na ovaj ili onaj način. Vidjet ćemo hoćemo li uspjeti u tome, ali idemo u Zagreb po tri boda, a onda ćemo vidjeti sa čime ćemo se vratiti', najavio je trener Osijeka Nenad Bjelica koji se osvrnuo i na domaćina.

'Vidjeli smo u dvije utakmice kako je Dinamo nastupao pod novim trenerom, u kojem sustavu i s kojim igračima. Pokušat ćemo se dobro pripremiti za utakmicu, ali tih 90 ili 95 minuta će dati odgovor kako smo se pripremali i što smo odigrali.'

Na Maksimiru je glavi sudac Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina) čiji će pomoćnici biti Bojan Zobenica (V. Gorica), Jerko Crnčić (Vrbovec) i Marin Vidulin (Kanfanar). VAR sudac je Ivan Bebek (Rijeka), a asistent Robi Kezele (Rijeka).