KOMENTAR silvija škrleca

Kako su novi europski uspjeh Dinama i jedna izjava trenera Bjelice o Olmu otkrili što možemo očekivati

14.08.2019 u 10:34

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama pobjedom 4:0 protiv Ferencvarosa u Budimpešti, osigurali su nastupe u skupinama jednog od dva Uefina natjecanja. No, zrelost u igri, posebice u sinoćnjem uzvratu na Groupama Areni, potvrđuju studiozan rad trenera Nenada Bjelice, pa se ne bi trebali čuditi izbori li Dinamo i toliko željenu Ligu prvaka te i u tom natjecanju bude konkurentan

Prošle je godine Dinamo na putu prema Ligi prvaka zapeo na posljednjoj stepenici, protiv švicarskog Young Boysa. Dojam kojeg je tada nova Bjeličina ekipa ostavila bio je pozitivan, ali velikog razočarenja nije bilo.

I odmah nakon tih dvoboja, u maksimirskim su se salonima okrenuli Europskoj ligi, vjerujući da će Bjelica sa sastavom u kojem nije bilo ekstra zvijezda moći izboriti toliko željeno tzv. 'europsko proljeće'.

>> Mađarski mediji nisu štedjeli Ferencvaros, a onda je trener Rebrov rekao najveću istinu o igri Dinama

Međutim, ulazak u prošlu sezonu bio je šeprtljav, jer Dinamo je protiv Rudeša u 1. kolu, koji je bio uvjerljivo najlošiji klub prošle sezone izvukao samo 'X'. Bjelicu to nije demoraliziralo, već je dizao momčad iz utakmice u utakmicu, a sve uz veliku rotaciju igrača, koji su znali tko, gdje i kako mora igrati.

Imao je Bjelica viziju, na svakom je mjestu imao adekvatno rješenje i što je najvažnije, nikad, apsolutno nikad, nije tražio alibije.

>> Senzacije išle na ruku Dinama: Ako uđe u Ligu prvaka, imat će bolji ždrijeb nego ikad

I bez obzira što je Dinamo ostao bez iskusnog napadača El Arabija Hilala Soudanija, vjerovao je u 'umirovljenog' Marija Budimira, ali i hrvatskoj javnosti relativno nepoznatog - Brunu Petkovića.

Iz 'mrtivh' je digao Mislava Oršića, a od potentnih Danija Olma i Ivana Šunjića, stvorio je igračine.

Tijekom sezone, Dominika Livakovića - koji je propustio utakmice protiv Young Boysa - učvrstio je na mjestu 'jedinice', a što je Dinamovom golmanu pomoglo da se probije i do Dalićeve Hrvatske.

  • +8
Liga prvaka, 3. pretkolo: Ferencvaros - Dinamo Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Ova sezona počela je na relativno sličan način. Posebice u Europi, jer protiv gruzijskog Saburtala, Dinamo nije bio na najvišem nivou. Doduše, nije ni trebalo jer razlika u klasi bila je evidentna.

S time što je Bjelica sada već imao 'korak prednosti', jer imao je glavninu momčadi posloženu. Nisu ga remetile ni priče o odlasku iz kluba Danija Olma, 21-godišnjeg Španjolca koji je 'eksplodirao' na Euru U-21, nakon čega su se počeli javljati velikani i nuditi milijune eura.

Ono što je najvažnije, Bjelica kao ni lani, tako ni ove godine ne diže paniku oko mogućih odlazaka, pa čak ni na spomen Danija Olma, koji je u utorak još jednom dokazao svoju klasu. Jer asistirao je kapetanu Ademiju za prvi gol, a onda zabio za vodstvo 3:0 Dinama.

'Olmo je tu. Ne vidim uopće mogućnost da Olmo napusti Dinamo u ovom trenutku. Ako i ode, doći će drugi igrač kojeg ćemo probati dovest na njegovu razinu. Ili ćemo se poslužiti postojećim kadrom. Imamo Gojaka, Majera... Ima tu kvalitetnih nogometaša. Olmo je danas još jednom pokazao da je vrlo kvalitetan igrač i da ova momčad s njim ima drugu dimenziju', nije se u veselju dao smesti Bjelica.

I ponovno dokazao kako apsolutno vlada situacijom.

Jer, bez obzira što ga u play-offu Lige prvaka čeka neugodni norveški Roseborg, a on ne zna tko bi od igrača mogao biti prodan preko noći, već ima i varijantu B i varijantu C. Naime, osim Olma, u Budimpešti su briljirali spomenuti Arijan Ademi, Nikola Moro, Mislav Oršić...

Prema tome, možemo očekivati da Dinamo apsolvira i Norvežane, a onda se u Ligi prvaka hrabro suprotstavi papirnatim velikanima.

Kako su Dinamu pomogli i neki rezultati, tako će zagrebačka momčad, ako prođe Rosenborg, biti svrstana u treći bubanj na ždrijebu Lige prvaka, što znači da bi u skupini dobili i klub koji je slabije rangiran. A to bi opet otvorilo vrata europskom proljeću, do kojeg se može i osvojenim (barem) trećim mjestom u skupini.

I zato, sigurni smo, pred Dinamovim navijačima vesela je europska jesen.

  • +18
Dani Olmo - pobjednik izbora tportala 'Kapetani biraju' 2018 Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić