'vatrene' zvijezde

Joško Gvardiol otkrio što mu je rekao Pep Guardiola, a Borna Sosa jedva čeka istrčati na Poljud: Tu je najbolja atmosfera

23.03.2023 u 13:20

Bionic
Reading

Hrvatska u subotu (25. ožujka, 20.45 sati) u Splitu protiv Walesa igra prvu utakmicu kvalifikacija za plasman na EURO 2024. godine. Javnosti su se danas u najavi utakmice obratili naši reprezentativci Joško Gvardiol i Borna Sosa

Poljud je već odavno rasprodan za subotnji ogled između Hrvatske i Walesa na startu kvalifikacija za plasman na EURO 2024. godine. Očekuje se više od 30.000 navijača, a na tribine se napokon vraća i Torcida.

'Vatreni' se od ponedjeljka pripremaju u Splitu, izbornik Dalić je ostao bez bolesnog Ivušića, a za utakmicu s Velšanima ne može računati na ozlijeđenog Brunu Petkovića. No, ima Dalić dovoljno igrača, a među onima koji bi u subotu od 20.45 sati na Poljudu trebali krenuti od prve minute su Joško Gvardiol i Borna Sosa.

Baš će se ovaj naš dvojac iz Bundeslige danas obratio javnosti uoči susreta s Walesom. Prvo je riječ dobio naš lijevi bek Borna Sosa.

'Nakon uspjeha na SP-u svi smo kao kolektiv jako zadovoljni. Dosta nas je trebalo ispunjavati drugačije zahtjeve nego prije jer smo igrali s jakim protivnicima. Sigurno da smo svi, a i ja osobno, mogli igrati ofenzivnije. Ali protivnici su bili teški i najvažniji je uspjeh koji smo postigli, nadam se da ćemo u ovim kvalifikacijama startati isto tako', kaže Sosa koji se osvrnuo i na vijesti da ovog ljeta odlazi iz Stuttgarta:

'Ovo ljeto bi moglo biti vrijeme za moj novi iskorak. Nadam se da ću biti zdrav i dogovoriti se s klubom. Važno mi je i da Stuttgart bude sretan jer sam tamo pet godina. Ja osobno bih volio doživjeti igranje u Premier ligi.'

Koliko se promijenio pristup prema njemu nakon bronce na SP-u?

'Na terenu se to baš i ne vidi. Bundesliga, ne znam za druge, liga je u kojoj se ide na glavu, malo tko razmišlja protiv koga se igra. U svlačionici možda čak i da jer je jednostavno svima nevjerojatno kako uspijevamo s tako malim brojem stanovnika postizati takve rezultate kao mi u Hrvatskoj. Drago nam je to čuti, pokušavamo promovirati našu zemlju kroz nogomet i ostale ljepote. Šok je bio ostalim reprezentacijama, pogotovo u Njemačkoj jer dosta njihovih reprezentativaca nije uspjelo ništa napraviti zadnja dva SP-a. Tim je i nevjerojatnije, ali na terenu nije', otkriva Borna.

No, prije svega nas u subotu očekuje utakmica s Walesom...

'Prva utakmica je uvijek bitna, treba otvoriti ciklus kvalifikacija na pravi način. Dobro je što igramo doma i što igramo protiv konkurenata za kvalifikaciju na Euro. Mi smo favoriti skupine i moramo se tako postaviti. Mi kao ekipa i država ne smijemo prihvatiti ništa drugo osim da se kvalificiramo', odlučan je Sosa koji napominje:

'Već smo analizirali Wales, fokus je bio na njima jer su nam prva utakmica. Ova utakmica je možda i najbitnija. Istina je da su dosta izmijenili ekipu, ali to je i dodatni motiv igračima koji su tek došli. Oni će sigurno doći u Split i pokušati uzeti nešto, ali mi imamo dovoljno kvalitete da dobijemo utakmicu.'

Za Wales neće igrati Davies?

'Jako je bitna karika u reprezentaciji, bit će im hendikep što ga nema. Na nama je da iskoristimo to. Što će promijeniti, još ne znamo. Pokušat ćemo to iskoristiti na najbolji mogući način. Ali, protiv otočkih momčadi uvijek je dosta trke i borbe. No ne pamtim u kojoj utakmici nije bilo trke, nogomet se razvio da bez trke nema ničega. Nijedna momčad ne može ništa postići. To je sastavni dio', kaže Borna.

Poljud je odavno rasprodan, 'vatreni' će imati podršku više od 30.000 navijača...

'Svi znamo da je Poljud pokazao da ima najbolju atmosferu u Hrvatskoj. Radi toga Hrvatska obožava igrati u Splitu. Drago nam je da je rasprodan stadion dugo vremena, to pokazuje svima koliko im je stalo, prva je nakon SP-a. Svi jedva čekamo doživjeti tu atmosferu ponovo kao i protiv Rusije, to se ne zaboravlja. Nadam se da će biti isto i u subotu', kaže Sosa koji je na kraju morao odgovoriti na škakljivo pitanje:

'Ja najzgodniji? Ne znam što bih rekao. Dogovorit ću se s Joškom nasamo.'

Potom se javnosti obratio i Joško Gvardiol, u ovom trenutku jedan od najtraženijih igrača na tržištu.

'Život mi se nije promijenio nakon SP-a, i dalje sam isti ja. Nadam se da ću zadržati fokus na onome što radim i da ću biti najbolja moguća verzija sebe. Nažalost ne mogu izbjeći pažnji koju dobivam, moram pripaziti što ću izjaviti. Nekada zaželim da te pažnje ima manje, ali moram živjeti s time', iskren je Joško koji bi mogao postati najskuplji stoper svih vremena:

'To nije sigurno, vidjet ćemo. U klubu nisu zainteresirani za moju prodaju ovo ljeto, svaka druga priča ne bi imala smisla. Najvažnije je završiti ovu sezonu na najbolji mogući način pa ćemo vidjeti što dalje.'

Gvardiol je nedavno s RB Leipzigom igrao protiv Manchester Cityja u Ligi prvaka. Nije tajna da ga Pep Guardiola želi u svojoj momčadi, a nakon utakmice su se srdaćno pozdravili. Što mu je Pep kazao?

'Guardioli sam pružio ruku i čestitao. Guardiola, veliki trener, mi je dobacio nekoliko riječi, ali zadržat ću ih za sebe', ostao je tajanstven Joško koji je otkrio i s kim bi najradije zaigrao u stoperskom paru:

'Sasvim je svejedno. I ja se moram izboriti za svoju poziciju. Sa Šutalom se znam od mlađih dana, s Erlićem iz mlade reprezentacije, Vidu iz A reprezentacije. Svi se dobro slažemo i razumijemo na terenu, to je najvažnije.'

Kako se postaviti protiv Walesa?

'Moramo držati fokus svih 90 minuta, njihov je forte duga lopta na centralnog napadača, ali bitno je dobro postavljanje i biti u utakmici, mislim da možemo to riješiti', uvjeren je Gvardiol koji se osvrnuo i na mladog Luku Vuškovića:

'Vidio sam ga, drago mi je vidjeti da se tako razvija. Nadam se da će se razviti u vrhunskog stopera, ima sve da postane jedan od najboljih. Na njemu je da radi, ima brata koji je napravio velike stvari. Ja mu ne trebam puno pričati, on sve zna. Bilo bi mi drago da jednog dana zaigramo skupa.'

Što se sve promijenilo nakon osvojene bronce na SP-u u Katru?

'Na terenu se to ne osjeti. Ali osjetim među suigračima, kako gledaju na treće mjesto, pogotovo jer dolazimo iz tako male zemlje', otkriva Joško koji se osvrnuo i na teški 7:0 poraz njegovog Leipziga od Cityja u Ligi prvaka:

'Uh... Znali smo da neće biti lagano, igrali su kod kuće, znamo kakva su momčad. Kad bismo komentirali penal, ne bi imalo smisla, pa ni faul na golmanu... Ali kad primiš dva gola dosta rano, ne smiješ gubiti glavu i pokušati izgurati do poluvremena. Mi nismo, primili smo još gol, raspali smo se u drugom i to je to. Jesam li spreman igrati u Premiershipu? Nisam ja sam na terenu. Ne igram sam protiv 11 protivnika. Mišljenje mi je i dalje isto, najbolja je to liga na svijetu. Tko zna, danas-sutra možda se i okušam u toj ligi. Vidjet ćemo...'

Što bi Joško poboljšao u svojoj igri?

'Nastojim se kao igrač poboljšati u svakom segmentu igre. Možda igra glavom i pozicioniranje na terenu', kaže Joško koji se osvrnuo na činjenicu sa će na Poljudu u subotu biti više od 30.000 navijača:

'Veselim se, kao ja tako i suigrači. Znamo kako je bilo protiv Rusije. Nadam se da će se atmosfera ponoviti, ako ne i biti bolja.'

Smatra li Joško Bornu Sosu konkurentom za najzgodnijeg člana 'vatrenih'?

'Ma ja bih mu prepustio postolje, neka nosi sve. Mogu mu i dati medalju...', zaključio je Joško Gvardiol uz smijeh.