O TOME SE PRIČA

Jesu li vozači Formule 1 zaista jedinstveni? Šest ih nije klečalo protiv rasizma, zna se i zašto, a evo što o svemu kaže aktualni prvak Lewis Hamilton

09.07.2020 u 06:49

Bionic
Reading

Prije VN Austrije, prve utrke sezone u Formuli 1, vozači su imali zajednički protest protiv rasizma, svi su imali majice s porukama, ali neki od njih nisu kleknuli o čemu se ovih dana naveliko priča

Podsjećamo, prije starta utrke vozači su prosvjedovali klečeći u znak potpore pokretu Black Lives Matter, ali ne svi, neki su svoju potporu iskazali stojeći, ali svi su imali na sebi majice s porukama protiv rasizma ('End Racism' i 'Black Lives Matter')

Kampanja je dobila svjetski zamah nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda, koji se ugušio kad je jedan policajac u Minneapolisu pritisnuo svoje koljeno na njegov vrat.

Šestostruki svjetski prvak Lewis Hamilton izuzetan je zagovornik pokreta, a Udruga vozača Formule 1 objavila je da su ujedinjeni protiv rasizma.

Novu sezonu Formule 1 pratite na Arenasport 2 kanalu samo na MAXtv-u. MAXtv pruža najveći izbor sportskih, filmskih i zabavnih sadržaja koje gledajte na televizoru ili mobilnom uređaju bilo gdje u Hrvatskoj. O svemu više saznajte OVDJE.

No mnogi se pitaju jesu li vozači zaista jedinstveni, jer od 20 vozača na startu njih šestoro nije kleknulo, a to su Charles Leclerc, Max Verstappen, Daniil Kvyat, Carlos Sainz, Antonio Giovinazzi i Kimi Raikkonen.

'Bilo je malo poteškoća s nekim vozačima koji koji nisu klečali zbog svoje nacionalnosti i onoga kako bi se to moglo protumačiti u njihovim zemljama', pokušao je objasniti stav svojih kolega Daniel Ricciardo.

Jedan od onih koji nisu mislili kleknuti, nego samo nositi majicu, je Romain Grosjean, ali on se predomislio te je na startu bio na koljenima...

'Osobno nisam bio za to da klečim, ali zatim sam više pročitao o svemu. Ne razumijem kako ljudi mogu imati problema sa rasizmom, on ne bi trebao postojati, zato sma kleknuo i pokazao svoju potporu.'

  • +4
VN Austrije - uoči utrke vozači Formule 1 protiv rasizma Izvor: Profimedia / Autor: JOE KLAMAR / AFP / Profimedia

Hamilton je također prokomentirao one koji nisu kleknuli, ali u njegovim riječima nema nikakve gorčine, zahvalan je što su podržali protest protiv rasizma na drugačiji način i svjestan da je problem rasizma puno veći od 'klečanja'.

'Na kraju nikoga ne bi trebalo prisiljavati na scenarij u kojem moraju kleknuti. Nikada nisam nikoga tražio ili zahtijevao da klekne. Donijeli su ga Formula 1 i GPDA (Grand Prix udruženje vozača). Zaista sam zahvalan onima koji su kleknuli zajedno sa mnom. Mislim da je to još uvijek zaista moćna poruka, ali u konačnici, kleknete ili ne kleknete, to neće promijeniti svijet. To je puno, puno veće pitanje', izjavio je Britanac.

  • +12
Formula 1, Velika nagrada Austrije, 5.7.2020. Izvor: Profimedia / Autor: ANTONIN VINCENT / AFP / Profimedia