smjena generacija?

Jedan od najiskusnijih 'vatrenih' gotovo sigurno će objaviti odlazak u mirovinu, ali svi se sada pitaju koji su to igrači kod Zlatka Dalića potrošili sve kredite?

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 30.06.2021 15:44
  • Objavljeno 30.06.2021 u 15:44
Bionic
Reading

Hrvatska je ispala u osmini finala Europskog prvenstva nakon dramatične utakmice protiv Španjolaca. Imao je izbornik Zlatko Dalić hrpu problema u pripremi ovog Eura, no dojam je kako je za većinu njih ipak on sam najveći krivac. U međuvremenu je postalo jasno da će 'senatori', uključujući i kapetana Luku Modrića razmišljaju o reprezentativnoj mirovini...

Izbornik Zlatko Dalić nije mogao biti jasniji, na pitanje jesu li neki od igrača potrošili sve kredite nakon ovog Eura odgovorio je:

'Mislim da jesu!'

I sam je Dalić priznao da je griješio, bilo je tu previše lutanja u posljednje tri godine od SP-a 2018. u Rusiji. Planirana smjena generacija tek je djelomično uspjela, a sada nas čeka novi val 'umirovljenja'.

Prvi koji će uskoro to objaviti trebao bi biti Milan Badelj (32), koji se - prema informacijama iz krugova bliskih reprezentaciji - više ne vidi u redovima 'vatrenih'. Badelj je dobri duh ove reprezentacije već više od 11 godina, bio je na pet velikih natjecanja (Euro 2012., 2016. i 2021., SP 2014. i 2018.), odigrao je 55 utakmica, zabio dva gola. Bio je uvijek tu, spremno je prihvatio ulogu 'čovjeka iz sjene', no vrijeme je za neka nova lica.

No, veliko je pitanje što će odlučiti kapetan Luka Modrić (35) koji je najavio kako odigrati još SP 2022., a tek onda reći zbogom. Slično razmišlja i Dejan Lovren (31), a u toj su skupini još Domagoj Vida (32) i Ivan Perišić (32), a prema nekim informacijama i Šime Vrsaljko (29).

Modrić, Lovren, Vida i Perišić su 'senatori', neka zdrava logika govori kako će se nakon SP-a 2022. u Kataru oprostiti od 'vatrenih', a Vrsaljko je 'na rubu'. Dugo nije igrao zbog ozljeda, ispao je zbog toga iz ritma utakmica, a uoči ovog Eura doznao je da mora tražiti novi klub. Sigurno je da Vrsaljko, ako se vrati u formu iz 2018. godine može još puno dati reprezentaciji, ali pitanje je do kada ga je Dalić spreman čekati.

  • +78
Hrvatska - Španjolska, osmina finala Eura, 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Kako god bilo, ove mirovine planirane za 2022. godinu nikoga ne bi trebale iznenaditi, ali hrvatsku javnost sada puno više zanima koji su to igrači potrošili sve kredite kod izbornika Zlatka Dalića?

Realnost je takva da je dosta nezadovoljnih, većinom zbog često tvrdoglavog pristupa samog izbornika oko izbora momčadi i taktike. Dojam je da se sam Dalić previše prilagođavao protivnicima umjesto da iskoristi sve potencijale naših reprezentativaca. Pa neka se suparnici bave nama i našom igrom, a ne da se 'vatreni', inače još uvijek druga reprezentacija svijeta, zabrinjavaju protivnicima.

U toj su skupini nezadovoljnika sigurno Andrej Kramarić koji kao jedan od najboljih strijelaca Bundeslige nije dobio pravu priliku i često je žrtva Dalićevog taktičkog rasporeda. Sam je Kramarić u svojim medijskim istupima naglašavao svoje nezadovoljstvo, strpljivo je čekao priliku, ali dobio je nije...

U istoj je poziciji jedan od najboljih igrača talijanske Atalante Mario Pašalić, koji je s Mislavom Oršićem kreirao preokret u samoj završnici regularnog dijela utakmice protiv Španjolaca. Za njih je dvojicu Dalić jednostavno morao pronaći mjesto u momčadi jer na ovom su Euru debelo podbacili prije svih Ante Rebić te Bruno Petković.

  • +66
Hrvatska - Škotska, 3. kolo, Euro 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Jesu li oni ti koji su ostali bez kredita? Realno, lako je moguće iako treba biti vrlo oprezan jer i Rebić i Petković tek ulaze u najplodnije nogometne godine, najbolje partije su tek pred njima i ne smije ih se olako odbacivati. Svatko ima pravo na loš dan ili čak loš cijeli turnir, sigurno je da ni Rebić ni Petković nisu zaboravili igrati nogomet. Ali isto tako ne smiju zaboraviti da nisu nedodirljivi, da imaju opaku konkurenciju koja je gladna igre za 'vatrene' i koja će ih 'pregaziti'. Kao što su i oni sami svojevremeno 'pregazili' konkurenciju.

Pred Zlatkom Dalićem su sada dva mjeseca za promišljanje, kvalifikacije za plasman na SP 2022. nastavljaju se početkom rujna, a 'vatreni' u samo tjedan dana igraju tri utakmice - s Rusijom (1.9.) i Slovačkom (4.9.) u gostima te protiv Slovenije (7.9.) doma. Sigurno je da će izbornik u tim utakmicama morati ići hrabrije i s nekim novim snagama...