vrijeme je za rezove

Izbornik Zlatko Dalić napokon je otvoreno progovorio o svim problemima u reprezentaciji, a dotakao se i Luke Modrića: Neki su igrači potrošili sve kredite...

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 30.06.2021 09:23
  • Objavljeno 30.06.2021 u 09:23
Bionic
Reading

Hrvatska je u dramatičnoj utakmice osmine finala izgubila od Španjolske 5:3 nakon produžetka. Hrabro su se 'vatreni' borili, ali nakon svega ostaje previše nedoumica vezanih uz reprezentaciju na ovom Euru, postavlja se pitanje odgovornosti izbornika Dalića, motivacije nekih naših igrača... Na neka od gorućih pitanja pokušao je odgovoriti sam izbornik Zlatko Dalić

'Jesam li se lošije osjećao nakon finala u Rusiji ili sada? Pa obje utakmice smo izgubili... Tužan sam bio i jako ponosan u isto vrijeme, sličan je osjećaj bio...', započeo je hrvatski izbornik Zlatko Dalić razgovor za NovaTV i nastavio:

'Tužan jer su igrači dali sve od sebe i tužan zbog navijača koji su došli i potrošili novce za reprezentaciju. Ponosan sam na reprezentaciju jer je ostavila srce na terenu.'

Taj ponos sada malo znači, Hrvatska je ispala u osmini finala Eura i dojam nije nimalo dobar. Dapače...

'Prvo moram napraviti analizu. Moram sam sa sobom riješiti neke stvari i promijeniti ih. Nisam bio dosljedan sebi. Ako nastavim dalje, moram sigurno mijenjati stvari, pogriješio sam. Moram shvatiti da sam napravio pogreške i ispraviti ih', rekao je dan nakon poraza od Španjolske izbornik Dalić.

OK, lijepo je znati da je spreman suočiti se s pogreškama i pokrenuti neke promjene. Ali, čini se kako je neke sporne situacije praktički sam 'pokrenuo' nepotrebnim forsiranjem igrača - poput Ante Rebića - koji jednostavno nisu bili u formi. To je Dalić kao izbornik morao primijetiti i reagirati na vrijeme, ali...

  • +78
Hrvatska - Španjolska, osmina finala Eura, 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'Ante Rebić je imao dobru sezonu u Milanu i dao je 12 golova. Svi smo razmišljali tko će zamijeniti Ivana Perišića protiv Španjolske, tu je reprezentacija najbolje pokrivena. Moja odluka je bila za Rebića. Mislio sam da će eksplodirati tu utakmicu, da će doći do izražaja njegova snaga i brzina, to mu je najdraža pozicija… Pogreška nije bila, mi smo napravili zamjenu, ušao je Mislav Oršić i donio energiju i snagu. Nismo napravili pogrešku po tom pitanju. Napravili smo dobre promjene, to potvrđuje i rezultat', 'gura' i dalje po svom izbornik Zlatko Dalić u razgovoru za NovaTV.

No, sve još uvijek muči pitanje svih pitanja - pa kako se 'vatrenima' mogla dogoditi situacija da jedan od igrača mijenja kopačke, a drugi pije vodu i nakon toga primimo golove? Zvuči apsolutno nestvarno za reprezentaciju koja je aktualni svjetski viceprvak, takve se pogreške jednostavno ne događaju ni u amaterskim ligama. A mi napravimo dvije na utakmici osmine finala Eura protiv jedne od najjačih svjetskih reprezentacija! Neoprostivo!

'Dvije bizarne greške, ne mogu to objasniti. Čudno je da se to tako odvilo', rezignirano je objašnjavao izbornik Dalić, kao da ni njemu još - dan nakon utakmice - nije potpuno jasno što se dogodilo:

'Nekad igrači mijenjaju kopačke, ali tad ne padne gol', pokušao je 'izvaditi' stvar Dalić. Ali nije uspio, jasno je to svima...

  • +66
Hrvatska - Škotska, 3. kolo, Euro 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Zato se, nakon svega, nametnulo logično pitanje - jesu li pojedinci potrošili kredite?

'Mislim da jesu', jasno je kazao hrvatski izbornik koji je definitivno previše vjerovao pojedinim igračima. Ne kažemo da na osnovu 'starih zasluga' nisu zaslužili povjerenje, dapače, ali igrati moraju oni najspremniji. Kako fizički, tako i psihički. A dojam je da neki od 'vatrenih' glavom uopće nisu bili na Euru. No, to su problemi koje će rješavati izbornik Dalić. Ako odluči ostati na klupi 'vatrenih'... Dakle, ostaje li Zlatko Dalić izbornik?

'Prvo moram napraviti analizu. Moram sam sa sobom riješiti neke stvari i promijeniti ih. Ako nastavim dalje moram sigurno mijenjati stvari, pogriješio sam. Moram shvatiti da sam napravio pogreške i ispraviti ih. Ovo nam je bila dobra škola...', kazao je Dalić te se za kraj dotakao kapetana Luke Modrića. Hoće li se Modrić oprostiti ili će još odigrati SP 2022. godine?

'Sjest ću s Lukom Modrićem i razmisliti što ćemo dalje, ostati ili otići. On mora biti primjer svima. Bio je tužan i razočaran, ali osjetio je tu podršku  i to ga vuče dalje. Prvi moj razgovor je s Lukom'', završio je izbornik Zlatko Dalić razgovor za NovaTV.

>> CIJELI RAZGOVOR IZBORNIKA ZLATKA DALIĆA POGLEDAJTE OVDJE