Doznali smo

Jedan naš reprezentativac nagovorio je Amerikanca iz NBA lige da igra za Hrvatsku; pristao je igrati besplatno, a evo zašto je sve propalo!

05.07.2022 u 10:18

Bionic
Reading

Hrvatska košarka doživjela je novi udarac nakon što nije prošla prvi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. godine. Bojanu Bogdanoviću i društvu presudili su porazi od Slovenije i Finske

Odmah nakon uvjerljivog poraza od Slovenije 97:69 bivši hrvatski izbornik Aco Petrović na društvenim je mrežama napisao:

'Najlakše bi sada bilo masakrirati mrtvaca. No neke stvari bi trebalo napraviti: dovesti po hitnoj proceduri stranca na poziciji playa, ukinuti Stručni savjet, prebaciti sve ovlasti na UO i predsjednika Saveza te nanovo reorganizirati PH na adekvatan način. Ovako dalje ne ide!'

Poznato je to da Aco Petrović kao bivši igrač i dokazani trener ima nos da prepozna igrača. Isto tako je poznato kako je sa strancima, a tu pogotovo mislimo na Amerikance, redovito znao pogoditi.

Ukratko, Aco je iskreno napisao ono što misli i što vidi. Bolna istina glasi da hrvatska košarka već neko vrijeme nema playmakera (organizatora igre) vrhunske kvalitete i po Aci bi najbolje rješenje bio – stranac.

>> Ljutiti Bojan Bogdanović rekao je bolnu istinu o propasti hrvatske košarke i bez zadrške imenovao glavnog krivca za poraz od Finske

On itekako dobro poznaje NBA igrače Bogdanovića, Hezonju, Zupca, Žižića, Bendera i ostale te je brzo uočio da bez stranca na poziciji playmakera ovakva Hrvatska nije konkurenta.

A kako doznajemo iz krugova bliskih igračima, nitko od njih nema ništa protiv toga.

Priča čak ide toliko daleko da smo doznali kako je nedavno jedan naš aktivni NBA košarkaš (ne bi bilo korektno otkriti o kome se radi, op.a.) nagovorio svog bivšeg suigrača iz NBA kluba – s kojim je ostao dobar prijatelj - da zaigra za Hrvatsku. I to potpuno besplatno! Radi se o playmakeru, tipu igrača kakvog Hrvatska pod hitno treba (za one koje zanima - bijelac je, op.a.); sjajnog prodora i korektnog šuta, odličnog pregleda igre i vrlo dobre igre u obrani. Nema sumnje da bi uz takvog igrača proigrali svi naši NBA igrači.

Naravno, akcija je stopirana jer predsjednik Stručnog savjeta Dino Rađa nije želio ni čuti za tu ideju. Ali nije to prvi takav slučaj...

I Larkin je želio igrati za Hrvatsku na Olimpijskim igrama, ali...

Uostalom, kada je Kruno Simon u rujnu 2019. na nagovor nekoliko novinara upitao svog suigrača iz Anadolu Efesa Shanea Larkina bi li volio zaigrati za Hrvatsku na Olimpijskim igrama, dobio je pozitivan odgovor. Larkin je kao dijete MLB (bejzbol) zvijezde sanjao da zaigra na Olimpijskim igrama... No ta njegova iskrena izjava izazvala je buru reakcija, a možemo samo zamisliti kako bi Hrvatska izgledala s Larkinom…

I tadašnji hrvatski izbornik Veljko Mršić bio je na prvu oduševljen tom idejom, ali sve je presjekao Dino Rađa uz podršku Stručnog savjeta HKS-a. Odmah nakon informacije da bi Larkin mogao zaigrati za Hrvatsku u olimpijskim kvalifikacijama za Tokio, na koje je Vlada potrošila 2,5 milijuna eura, Rađa je jasno poručio svima:

'Zar vam ja sličim na nekoga tko iz dana u dan mijenja mišljenje? Već sam više puta rekao da nećemo dovoditi strance u reprezentaciju jer to nije u interesu hrvatske košarke. Ne želim da u Hrvatskoj igraju votsoni i džonsoni.' Tako je govorio Rađa tada za 24sata.

Turci su nakon informacije da Larkin želi igrati za Hrvatsku ekspresno reagirali i dali mu državljanstvo.

No treba reći da Aco Petrović nije jedini koji tako razmišlja. Sličnog razmišljanja bio je Velimir Perasović kada je bio hrvatski izbornik i shvatio je da treba stranca na poziciji playmakera pa je angažirao Olivera Lafayettea, a razlog je bila njegova igra u obrani i naravno razigravačke sposobnosti. No Lafayette je teško ozlijedio koljeno prije odlaska na Eurobasket 2015. i Hrvatska je ostala bez startnog playmakera. Perasovićeva vizija je propala, a uz to se u prvoj utakmici ozlijedio Bojan Bogdanović (potres mozga). Gore nije moglo...

Ukratko, pravile Fibe su vrlo jednostavna i dopuštaju po jednog naturaliziranog igrača u nacionalnoj momčadi, a proces dobivanja državljanstva – ako je to u interesu hrvatskog sporta – ide jako brzo.

Godine 2017., kada je nakon Eurobasketa naglo smijenjen Aco Petrović (presudio mu je poraz od Rusije u osmini finala), na mjesto izbornika postavljen je Ivica Skelin, ali je isto tako počelo lutanje i eksperimentiranje s igračima. Umjesto Skelina, kojem je presudio poraz u Zadru od Rumunjske, na klupu je sjeo Dražen Anzulović, ali ni to nije dalo rezultata. A možda bi sve bilo drukčije da su na mjestu koje je bilo problematično, po formuli Slovenaca (Randloph i Tobey!), imali stranca!

Nakon toga stranac je bio zabranjena tema u HKS-iako sami igrači, kako doznajemo od njima bliskih osoba, ne bi imali ništa protiv toga. Dapače, od njih nekoliko krenula je ideja, uspostavili su kontakte s nekoliko NBA igrača i diskretno dali signale izbornicima koji su se mijenjali kao na traci – ali predsjednik Stručnog savjeta Rađa i njegovi suradnici sve su to glatko odbili. To je bila zabranjena tema!

SVI HRVATI U NBA-u

  • 1989. - 1993. Dražen Petrović (Portland, New Jersey)
  • 1990. - 1992; 1996. - 1999. Stojko Vranković (Boston, Minnesota, L.A. Clippers)
  • 1993. - 1997. Dino Rađa (Boston)
  • 1993. - 2006. Toni Kukoč (Chicago, Philadelphia, Atlanta, Milwaukee)
  • 1994. - 1998.; 1999. - 2001. Žan Tabak (Houston, Toronto, Boston, Indiana)
  • 1998. - 2005. Bruno Šundov (Dallas, Indiana, Boston, Cleveland, New York)
  • 2000. - 2003. Dalibor Bagarić (Chicago)
  • 2002. - 2008. Gordan Giriček (Memphis, Orlando, Utah, Philadelphia, Phoenix)
  • 2003. - 2006. Zoran Planinić (New Jersey)
  • 2004. - 2006. Mario Kasun (Orlando)
  • 2006. - 2007. Damir Markota (Milwaukee)
  • 2008. - 2010. Roko Leni Ukić (Toronto, Milwaukee)
  • 2014. - Bojan Bogdanović (Brooklyn, Washington, Indiana, Utah)
  • 2014. - 2017. Damjan Rudež (Indiana, Minnesota, Orlando)
  • 2015. - 2020. Mario Hezonja (Orlando, New York, Portland)
  • 2015. - 2016. Duje Dukan (Sacramento)
  • 2016. - 2020. Dragan Bender (Phoenix, Milwaukee, Golden State)
  • 2016. - Dario Šarić (Philadelphia, Minnesota, Phoenix)
  • 2016. - Ivica Zubac (LA Lakers, LA Clippers)
  • 2017. - 2020. Ante Toni Žižić (Cleveland)
  • 2019. - 2022. Luka Šamanić (San Antonio, New York)

I tako, konačni udarac hrvatskoj košarci bio je poraz u Rijeci od Finske 81:79. Hrvatska je tim porazom ispala iz kvalifikacija za SP 2023. godine, a već od 1. rujna reprezentaciju - koju će pojačati Dario Šarić - čeka pet novih teških utakmica na Eurobasketu. No tko će od naših NBA igrača nastupiti i kako će Hrvatska izgledati na tom Eurobasketu - nitko ne zna. Protivnici u skupini su Grčka, Velika Britanija, Estonija, domaćin Italija i Ukrajina.

Iako je voda došla do grla, još uvijek nije kasno da se igrači i izbornik Damir Mulaomerović pobune i javno kažu kakav igrač nedostaje ovoj reprezentaciji kako bi se spriječila nova blamaža. Jer ako se američki playmaker (iz pouzdanih izvora znamo o kome se radi), koji u NBA ligi ima milijunski ugovor, zaista nudi i spreman je odmah doći i besplatno igrati – suludo je takvu ideju a priori odbaciti. Čak je postojala i opcija B za mjesto braniča uz sugestiju drugog našeg NBA igrača, ali sve je to odbijeno.

Priče da to puno košta padaju u vodu jer većini Amerikanaca itekako je profitabilno imati državljanstvo zemlje članice EU-a i velik broj njih pristaje igrati praktički – besplatno. Ili uz minimalnu naknadu…

A ako je istina to da je jedan naš igrač nagovorio playmakera s NBA iskustvom da zaigra za Hrvatsku potpuno besplatno, a da ta tema nije ni stigla do rasprave među čelnicima HKS-a – onda nije ni čudo to gdje se hrvatska košarka danas nalazi. 'Na košarkaškoj periferiji', kako je poentirao Aco Petrović.

  • +26
Hrvatska - Finska, košarka, kvalifikacije za SP, 3.7.2022. Izvor: EPA / Autor: ANTONIO BAT