NAJSKUPLJI TRANSFER

Je li zbog ovoga Dinamo dao puste milijune za Roga?

02.07.2015 u 13:23

Bionic
Reading

Dinamo je doveo jednog od najpotentnijih mladih nogometaša u Hrvatskoj, Marka Roga. Prema nekim informacijama u Maksimiru je finiširan najskuplji transfer u povijesti hrvatskog prvaka i HNL-a

Je li Marko Rog vrijedan odštete od četiri milijuna eura (pet s plaćenim porezom) u svojoj analizi objasnio je analitičar s tribina.hr u tekstu pod nazivom Win-Win-Win situacija.

'Prelazak Marka Roga iz Splita u Dinamo dobar je za sve tri (četiri) uključene strane: Igrača, RNK Split i GNK Dinamo (HNS).

Što se tiče igrača, teško je se sjetiti svih razloga iz kojih je za njega ovaj prelazak dobra stvar. Onaj najočitiji, nogometni, je činjenica da je prešao u bolji klub, bolji uvjeti i veća konkurencija trebali bi mu pomoći da igrački napreduje. Prostora za napredak ima, ako ga ozljede zaobiđu može u Dinamu provesti tri godine prije no što počne stagnirati. S obzirom na to odakle potječe, razlozi su vjerojatno i ljudske prirode: došao je u klub koji mu je bliže srcu, ali i bliže kući. Konačno, ne i najmanje važan, razlog je sasvim sigurno i cifra u ugovoru.

Tribina.hr

Na našem portalu Tribina.hr - interaktivnom web communityju – sudjelujte u raspravi. Više informacija OVDJE.

Za RNK Split transfer je također dobar iz više razloga. S financijskog aspekta ovo je transfer koji mu drži glavu koliko-toliko iznad vode. Nadalje, upisali su još jedan rekord u svoju knjigu. Nakon Rebićeva transfera koji je prije prelaska Kramarića iz Rijeke u Leicester bio najveći ostvaren iz HNL-a, a ne iz Dinama i Hajduka, sada su napravili i najveći transfer unutar HNL-a, ako je vjerovati objavljenoj visini transfera. Za kraj, reklama koju su dobili u nogometnim krugovima može biti baza za buduće kvalitetne transfere. Minus sa strane Splita je svakako gubitak kvalitetnog igrača, ali postavlja se pitanje kakve su uopće ambicije Splita za sljedeću sezonu, jer s Rogom ili bez njega nisu favoriti za izlazak na UEFA scenu sljedeće sezone.

Sa strane Dinama, iz čisto nogometnog kuta gledanja, a s obzirom na visinu transfera ovo je izuzetno rizičan transfer. Marko Rog trenutno nije na toj razini da bude u Dinamovih prvih jedanaest, ispred njega su iskusni internacionalci Soudani i Fernandes, te Dinamovi izdanci Pjaca i Ćorić. Njegova uloga je prije svega da natjera navedene internacionalce na maksimalan angažman kojeg već neko vrijeme kod njih ne vidimo.

A zašto je Dinamo toliko platio igrača koji će vjerojatno biti tek joker s klupe? Tu napuštamo nogometni kut gledanja, a prelazimo na politički i uključujemo HNS. Dinamo i HDZ u ovome trenutku nemaj moć zaustaviti promjene Zakona o sportu koje bi trebale pomoći Hajduku da podigne svoj značaj u NS Splitsko-Dalmatinske županije, pa je najbolji način za zadržati određeni stupanj kontrole nad tim županijskim savezom ujedno i najelegantniji – platiti. Čuvanjem RNK Splita od bankrota koji im je bio dosta blizu imaju u županijskom savezu glas koji je ravnopravan Hajdukovom i način na koji vladaju hrvatskim nogometom ide dalje. A famoznoj Splitovoj braći nije strano prodati svoj glas, legalno, da ne bi bilo zabune. Kada stvari sagledamo još i iz tog kuta onda je tek iznos opravdan, dugoročno teško procjenjiva, ali sigurno isplativa investicija.'