NEMA KRAJA RUŽNIM DETALJIMA

Izlaze 'kosturi iz ormara', čak su i djecu upleli; Fifi i Bobanu zaista nije lako

27.06.2017 u 11:02

Bionic
Reading

Nije prošlo puno vremena, a oni koji smatraju da su Rusija i Katar dobili domaćinstva nogometnih SP-a 2018. i 2022. na nepošten način, dobili su nove 'dokaze' za takva razmišljanja

Puno toga se pisalo o tome kako su Rusija i Katar došli do toga da im pripadne čast organizirati najveća nogometna natjecanja. Mito i korupcija mnoge čelnike iz Fife došli su glave, no domaćinstvo prozvanim zemljama nije oduzeto.

U Fifi se dogodila čistka, pomogli su u tome i organi reda, a na čelo najmoćnije nogometne organizacije došli su neki drugi ljudi poput novog predsjednika Giannija Infantina koji je za sobom povukao mlade snage i poznata imena svjetskog nogometa poput Zvonimira Bobana i Marca van Bastena.

No novo društvo na stolicama u Fifi suočeno je sa 'kosturima iz ormara' koji stalno izlaze i podsjećaju na mutnu i ružnu prošlost.

Tako je njemački tabloid Bild izašao s pričom da Fifa nikada nije dobro proučila 400 stranica izvješća neovisnog istražitelja Michaela Garcije.

U njima stoji kako je odmah poslije izbora Katara za domaćina SP-a na račun desetogodišnje kćeri neimenovanog člana Fife sjelo dva milijuna dolara iz nepoznatog izvora te da je taj dužnosnik Katarskom nogometnom savezu kasnije putem maila zahvalio na pobjedi i novcu.

Isto tako u tome izvješću stoji da su tri člana Fife s pravom glasa oko izbora domaćina SP-a putovala na party u Rio de Janeiro  privatnim zrakoplovom Katarskog nogometnog saveza prije glasanja.

Inače, istražitelj Garcia je krajem 2014. podnio ostavku, jer je Fifa njegovo izvješće opisala kao 'nepotpuno'. Isto tako prozvanom Kataru (i Rusiji) nije oduzeto domaćinstvo, jer je Etička komisija Fife utvrdila samo 'sumnjivo ponašanje' pojedinih čelnika, ali nije bilo dovoljno dokaza da se dovede u pitanje izbor za organizaciju SP-a 2018. i 2022.

Prljavih detalja oko izbora Rusije i Katara sigurno ima još i pitanje je samo trenutka kada će ugledati svjetlost dana.