ANKETA

Izabrane maskote Igara u Tokiju 2020; sviđaju li vam se ovi likovi?

28.02.2018 u 11:32

Bionic
Reading

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju, koji će se održati od 24. srpnja do 9. kolovoza 2020. godine, odabrali su maskote futurističkog izgleda koji podsjeća na likove iz manga stripa, s velikim izražajnim očima. Maskote su izbarala djeca iz japanskih osnovnih škola

White likovi, koji imaju plavi ili ružičasti dijamantni uzorak su dobili najviše glasova - 109.041. U srpnju, ili najkasnije u kolovozu, maskote će dobiti imena.

Organizatori su se odlučili za to da djeca biraju maskote jer na taj način žele potaknuti interes za olimpijske igre među mladima, a i osigurali su transparentnost odabira. Maskota plave boje je namijenjena za Olimpijske igre, dok je ružičasta maskota za paraolimpijske.

Dobitnu maskotu osmislio je 43-godišnji japanski umjetnik Ryo Taniguchi. 

  • +3
Maskote za OI 2020 u Tokiju Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Guvernerka Tokya, Yuriko Koike, je kazavši za maskote da su 'prekrasne', pozvala na zadržavanje 'elana i entuzijazma' manje od 900 dana od početka Igara.

'Igre konačno imaju svoje maskote. To znači puno, posebno u Japanu', komentirao je Ryohei Miyata, predsjednik povjerenstva za maskote Tokyo-2020.

Maskote ljetnih olimpijskih igara u Tokiju, koje će biti službeno puštene u prodaju na ljeto ove godine, pokušat će nastaviti uspjeh Soohorang, malog bijelog tigra kojeg je dobio svaki sportaš na pobjedničkom postolju na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Prve Igre koje su imale maskotu - Schussa skijaša -bile su ZOI u Grenobleu 1968. 

Maskote mogu donijeti značajan prihod, a to je pokazao Vinicius, maskota OI u Rio de Janeiru 2016., donijela je zaradu od 300 milijuna dolara.