ponosan na zubčića

Ivica Kostelić mogao bi u vidovnjake, jer samo zbog ovoga je putovao na drugi kraj svijeta

22.02.2020 u 12:14

Bionic
Reading

Filip Zubčić nevjerojatnom drugom vožnjom u japanskoj Niigata Yuzawa Naebi stigao je do veleslalomske pobjede u utrci svjetskog kupa. Na (n)ovu pobjedu hrvatskog skijanja čekalo se od ožujka 2013. godine kada je u slalomskoj utrci u Kranjskoj Gori pobijedio Zubčićev 'mentor' Ivica Kostelić

Sedam godina prošlo je od posljednje pobjede hrvatskog skijaša u veleslalomskoj utrci u Kranjskoj Gori. Naravno, tada je slavio Ivica Kostelić, koji je uživo svjedočio velikoj uspjehu Filipa Zubčića na stazi u japanskoj Niigata Yuzawa Naebi.

Uvjeti za skijanje bili su prilično loši, jer vrijeme je i u dalekom Japanu više proljetni nego zimski. No, Zubčić se nakon zaostataka od 1.58 sekundi u prvom laufu i 12. mjesta u drugom odlučio na potpuni rizik. I pogodio.

Jer koliko je Zubčić dobro vozio vidi se i iz podatka da je prvi Norvežanin Henrik Kristoffersen, vodeći iz prve vožnje, u cilj ušao sa zaostatkom od 1.14 sekundi. Dakle, hrvatski je skijaš u te dvije vože popravio vrijeme u odnosnu na Norvežanina za 2.72 sekunde.

Zubčiću je ovo tek drugo postolje u karijeri. Do prvog je stigao u Adelbodenu 11. siječnja.

Zahvaljujući pobjedi u veleslalomu, Filip Zubčić se u poretku skijaša u veleslalomu popeo do trećeg mjesta kojeg dijeli s Francuzom Alexisom Pintauraultom i obojica imaju 288 bodova.

Inače, Zubčićev učitelj Ivica Kostelić, koji je u karijeri upisao čak 26 pobjeda, nikad nije pobijedio u veleslalomu. No, ove je subote bio uz Zubčića u Japanu, a očito je predosjetio što bi se moglo dogoditi.

A evo i 'dokaza', odnosno Kostelićeve objave na Facebooku.

Sedam godina smo čekali na pobjedu! Filip Zubčić⚡ je ostvario prvu pobjedu za 🇭🇷 u Svjetskom kupu nakon Kranjske Gore 2013. i prvu 🇭🇷 veleslalomsku pobjedu u muškom Svjetskom kupu.

Nakon veleslaloma u Garmisch-Partenkirchenu vidio sam njegovu samouvjerenost i osjetio da je pobjeda samo pitanje vremena. Kada me je moj prijatelj i naš fizioterapeut, 'zlatoruki' Zoran Pršo pitao zašto putujem u daleki Japan (jer ove godine gotovo da i nema slavnog japanskog pršiča 😆)

rekao sam mu da idem zato jer moram biti tamo kada Cubo pobjedi. Čestitke ekipi, posebno Šumiju, Robiju i Ciciju. Jedna od najvećih nagrada u našim životima je pogledati unatrag i vidjeti naslijeđe koje nas čini ponosnima. Uvijek nadbrojani🇭🇷Nikad nadjačani💪

  • +7
Svjetski kup u skijanju, veleslalom u Japanu Izvor: EPA / Autor: KIMIMASA MAYAMA