u igri je i veliki novac

Ispadanje iz elitne skupine Lige nacija koštalo bi više od dva milijuna eura; može li si Hrvatski nogometni savez priuštiti taj gubitak?

17.11.2020 u 14:58

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras se na Poljudu protiv Portugala (20.45 sati) u posljednjem kolu natjecanja po skupinama UEFA Lige nacija ne bori samo za ostanak u elitnom razredu. 'Varteni' se bore i za izdašne premije kojima UEFA 'časti' nacionalne saveze čije se reprezentacije bore u Ligi A

Na stranu pitanje prestiže jer Hrvatska kao aktualni svjetski viceprvak mora igrati u najjačem, elitnom razredu UEFA Lige nacija. Lijepo je biti među 16 odabranih, najboljih europskih reprezentacija. Jasno, jači su i atraktivniji protivnici mamac za gledatelje, koji će se - čim pobijedimo pandemiju koronavirusa - sigurno u velikom broju vratiti na stadione.

Zato se Hrvatska večeras (20.45 sati) na Poljudu protiv Portugala ne bori samo za ostanak u Ligi A Lige nacija. Bore se izbornik Zlatko Dalić i njegovi izabranici za poveću svotu novca kojeg UEFA uplaćuje nacionalnim nogometnim savezima.

Dakle, za natjecanje u Ligi A UEFA saveze nagrađuje s 2,25 milijuna eura, dok je nagrada za igranje u Ligi B 'samo' 1,5 milijuna eura. Razlika od tih 750.000 eura nije zanemariva, pogotovo ako u Hrvatskom nogometnom savezu unaprijed računaju na taj novac. Jer ispadanjem u Ligu B taj manjak novca u proračunu treba od nekud namaknuti...

  • +7
Švedska - Hrvatska, UEFA Liga nacija, 14.11.2020. Izvor: EPA / Autor: Henrik Montgomery

Uz to, igranje u Ligi A donosi i mogućnost plasmana na završni turnir, to se također dodatno honorira, a osvajač Lige nacija ujedno osvaja i 10,5 milijuna eura! Iz Lige B do takve prilike ne možeš doći.

Nadalje, prodaja ulaznica je vrlo važna stavka u cijeloj priči. Bez obzira na trenutno stanje i pandemiju koronavirusa zbog koje se igra pred praznim tribinama. Treba računati kako će koronavirus ubrzo biti stavljen pod kontrolu te će se i navijači ekspresno vratiti na stadione.

  • +12
Turska - Hrvatska, prijateljska utakmica, 2020. Izvor: EPA / Autor: ERDEM SAHIN

A sav prihod od prodaje ulaznica za utakmice Lige nacija ide nacionalnim savezima. Na primjeru Hrvatske bi to bilo nešto manje milijun eura samo od ulaznica za tri domaće utakmice ako se računa da bi 'vatrene' u prosjeku gledalo između 15 i 20 tisuća navijača. Sigurno je da je toliki novac lakše 'zaraditi' kad su ti protivnici Španjolci, Englezi, Portugalci, Francuzi, Nijemci ili Talijani, nego ako ti u goste stižu Slovačka, Bugarska, Mađarska, Češka, Finska ili Norveška...

Ako se svemu gore nabrojanom pribroji i ostala potrošnja navijača, domaćih i gostujućih, kao što je kupovina suvenira te hrane i pića na i oko stadiona prije, za vrijeme i nakon utakmica, dolazimo do toga da bi Hrvatski nogometni savez ispadanjem reprezentacije iz elitne skupine zasigurno izgubio više od dva milijuna eura! Toliki si minus, a da ih ne uzdrma, ne mogu priuštiti ni puno bogatiji europski savezi.