PITANJE JE SAD

Ima li mutnih radnji u NK Varteks?

11.03.2010 u 14:05

Bionic
Reading

Ima li mutnih radnji u poslovanju Nogometnog kluba Varteks, koji prema službenim priznanjima pritišću financijske obaveze od gotovo 15 milijuna kuna, pitanje je na koje su odgovor pokušali dati čelnici varaždinske gradske organizacije SDP-a najprije na sjednici Gradskog vijeća, a potom i na konferenciji za novinare

'Zlatko Horvat, varaždinski dogradonačelnik i predsjednik NK Varteks, priznaje da trojica klupskih direktora primaju mjesečno ukupno 40 tisuća kuna iako prema našim izvorima primaju i više. Međutim, ono što je važnije, propušta pojasniti koliki su prihodi koje je klub ostvario angažmanom tog direktorskog trojca, odnosno jesu li barem pokrili svoje plaće', upozorio je Nino Lučić, predsjednik varaždinskog SDP-a.

Prekinut štrajk u Varteksu

'Premda su naši zahtjevi bili bitno drukčiji, na prekid štrajka smo se odlučili zbog mogućnosti naplate dugova za neisplaćene plaće od srpnja do prosinca putem postupka licenciranja kluba. Naime, zaposleni su prihvatili potvrde o pravovremenim uplatama tražitelja licence NK Varteks te naveli da ne mogu potvrditi da im je tražitelj licence podmirio obaveze proistekle iz ugovora o radu zaključno sa 31. prosincem 2009. Temeljem tih potvrda, sa svakim ponaosob zaključuje se sporazum o reguliranju međusobnih prava i obaveza te se klub obavezuje da će nastali dug iz prošle godine uplatiti do 15. lipnja ove godine', pojašnjava sindikalna povjerenica NK Varteks, dodajući da se sporazumom klub obavezuje isplatiti dugove uz prijetnju oduzimanja licence za nogometnu sezonu 2010/2011. ako ne izvrši obaveze u dogovorenom roku.

Financijska izvješća sa sastanka Izvršnog odbora kluba, kako je dodao, imaju samo stavku rashoda, odnosno dugovanja, što možda ne čudi jer gotovo godinu dana, kako se čuje u javnosti, nije došao nijedan novi sponzor.

'Usprkos tome, klub plaća brojan i skup menadžment koji nema rezultate. S kojim razlozima i motivima', zapitao je Lučić.

Podsjetivši da je direktor NK Varteks Goran Jukić kao tajnik Zajednice športskih udruga Grada Varaždina bez adekvatnog odobrenja naložio da se za plaće zaposlenika kluba s računa Zajednice isplati više od 225 tisuća kuna, Lučić se osvrnuo na posljedice tog čina.

'Horvat o tom nelegalnom činu ne zbori ni riječi, a Jukić se u javnosti hvali da su se slične radnje radile i za potrebe drugih sportskih udruga. Dakle, nelegalnih je transakcija bilo i prije i sve uz blagoslov? Zašto? U čiju korist? Na koji će način nogometaši Varteksa, koji su svoje usluge fakturirali NK Varteks, pravdati sredstva uplaćena s računa Zajednice', zapitao je Lučić.

Prelaženjem preko takvih transakcija, kako je upozorio, svjesno se dopušta neuredno financijsko poslovanje kluba.

'Gdje se dopušta jedna sporna radnja, za pretpostaviti je da nije i jedina. Gotovo nevjerojatno zvuči, primjerice, podatak da je NK Varteks izgubio desetke arbitraža s bivšim igračima, da se ne kažnjavaju propusti s teškim posljedicama, da su pojedini transferi obavijeni velom tajni, kao što je posljednji, odlazak Karla Težaka u Dinamo', ustvrdio je Lučić, dodavši da nisu poznate ni stvarne obaveze kluba jer se sva potraživanja igrača ne prikazuju, kao ni kreditne obaveze i pozajmice.