tata i sin benko

Hrvati se upisali u povijesne knjige; doznali smo kako je uspjelo bivšem reprezentativcu i njegovom sinu postići golove u istoj utakmici: Povukao sam ga da proba igrati uz mene, ali...

09.09.2021 u 11:23

Bionic
Reading

Sudbina je htjela da se u hrvatskom nogometnom trećeligašu spoje otac i sin Leon i Mauro Benko te zajedničkim snagama pokušaju pomoći varaždinskom Varteksu da uđe među drugoligaše. No ono što daje dodatnu draž ovoj lijepoj priči jest činjenica da su ovog tjedna obojica u službenoj utakmici zabila golove za svoj klub, čime su ušli u povijest

Imali smo puno slučajeva toga da su se sinovi poznatih nogometaša posvetili nogometu, a pobrojat ćemo samo one najpoznatije: Brauni, Kranjčari, Gabrići, Vide, Asanovići, Solde, Baturine, Šimići, Rapaići, Špehari, Pamići, Jedvaji... No da su otac i sin zaigrali skupa, potom obojica zabivši golove u istoj utakmici, zbilja je raritet nad raritetima. Podatak za povijest!

Upravo to se dogodilo u srijedu u utakmici osmine finala Kupa ŽNS Varaždin, u kojoj je Varteks igrao protiv varaždinske Slobode i slavio 4:0. Prva dva gola za Varteks bila su u režiji oca i sina Benka.

Leon Benko, koji je 2013. godine kao igrač Rijeke izabran za najboljeg nogometaša HT Prve lige u izboru tportala, prvo je zabio za vodstvo 1:0 u 6. minuti, a njegov sin Mauro zabio je za 2:0 u 37. minuti.

Preostala dva gola zabio je Fran Rožmarić, koji je u igru ušao u 46. minuti susreta umjesto Svena Jazbeca, a golove je postigao u 66. i 79. minuti. No priča dana svakako su bili otac i sin Leon i Mauro Benko.

Kako su se otac i sin uopće odlučili na suradnju u trećeligašu, jer Leon Benko prošle sezone nosio je dres danas drugoligaša Varaždina.

'Sve zbog prijateljstva, jer u Varteksu su moji dugogodišnji prijatelji, odrastali smo skupa i zamolili su me za pomoć. Naravno, nisam dugo razmišljao, već sam donio odluku, pa ćemo vidjeti koliko ću uopće biti od pomoći', rekao je za tportal danas 38-godišnji Leon Benko, igrač koji je u bogatoj karijeri skupio i četiri nastupa za hrvatsku nogometnu reprezentaciju.

A kako se 18-godišnji Mauro našao baš u Varteksu, upitali smo tatu Leona:

Povukao sam ga iz Varaždina jer sam procijenio da mu je bolje igrati seniorski nogomet, nego juniorski. I da proba uz mene, uz moje savjete, napraviti još jedan iskorak, uz taj pozitivan pritisak da izvučem(o) maksimum iz njega.

Sigurno mu je lakše uz tatu. Ili to i nije tako?

Ha, ha... Kao prvo, on je odličan učenik, bistar je i pametan te je sada odlučio, nakon završene gimnazije, probati jednu sezonu vidjeti koliko može napredovati te osjetiti seniorski nogomet. Htio si je dati priliku da vidi što može u nogometu. Potičem ga, dajem mu savjete na temelju svog nogometnog iskustva jer sam svašta prošao i doživio. Naravno, da bi uspio u nogometu, mora imati i malo sreće, ali zasad sve dobro funkcionira. A ako treba, nekad malo i podignem glas (ha, ha...), ali to je za njegovu dobrobit. Tu sam zbog njega.

Doznali smo da mu je, uz nogomet, velika ljubav arhitektura i da će mu upravo taj fakultet biti izbor kada se odluči posvetiti studiranju. A kako izgleda suradnja na terenu? On je 20 godina mlađi, znači može i više trčati?

Kroz mlađe kategorije mijenjao je pozicije, ali nekako mu je desno krilo najjače mjesto. Sada smo igrali u napadu, tako da se dobro nadopunjujemo. Trči li više od mene? Pa bilo bi čudno da ne trči više, ali obojica se trudimo ispuniti sve trenerove zamisli.

I vi s 38 godina na leđima imate takav motiv?

Da, u treningu sam, igram i tenis, odlazim u teretanu, tako da sam u formi. A koliko ću još igrati? Tko zna, ovisno o konačnom poretku ove sezone. Ali zasad ne razmišljam o kraju karijere. No vidjet ćemo, rekao je za kraj Benko.