pregled 11. dana igara

Iako Sandra Perković nije stigla do očekivane medalje, Hrvatska je i dalje među najboljima; Kina i SAD uvjerljivi na vrhu

02.08.2021 u 22:20

Bionic
Reading

Jedanaestog dana XXXII Olimpijskih igara u Tokiju održala su se natjecanja u 21 sportu, a u njih devet, atletici, badmintonu, biciklizmu, dizanju utega, gimnastici, hrvanju, jedrenju, konjičkom sportu i streljaštvu, dijelile su se medalje.

Najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković osvojila je četvrto mjesto u finalu bacanja diska na Olimpijskim igrama u Tokiju ostavši bez medalje nakon što je osvojila zlato u Londonu i Rio de Janeiru.

Perković je u Tokiju imala priliku postati prva atletičarka u povijesti koja je na olimpijskim igrama osvojila tri zlatne medalje u jednoj disciplini. Sandra je na OI u Londonu 2012. osvojila zlato sa 69.11 metara, četiri godine kasnije u Rio de Janeiru sa 69.21, dok je u Tokiju nažalost, bila četvrta sa 65.01.

Zlato je osvojia Amerikanka Valerie Allman koja je već u prvoj seriji bacila 68.98 metara, druga je bila Njemica Kristin Pudenz sa 66.86, dok je broncu osvojila Kubanka Yaime Perez sa 65.72 m, a dodajmo kako je natjecanje obilježio pljusak zbog kojeg je finale prekinuto nakon druge serije na skoro sat vremena.

Nizozemka Sifan Hassan, koja cilja 'trostruku olimpijsku krunu' na 1.500, 5.000 i 10.000 metara, napravila je prvi korak, osvojivši zlato na 5.000 metara.

Hassan je osvojila zlato s rezultatom 14 minuta i 36:79 sekundi pobijedivši Kenijku Hellen Obiri (14:38.36) i Etiopljanku Gudaf Tsegay (14:38.87). Za 28-godišnju Nizozemku ovo je prva olimpijska medalja nakon što je na posljednjem SP u Dohi bila zlatna na 1.500 i 10.000 metara.

U utrci na 3.000 metara sa zaprekama pobijedio je Marokanac Soufiane El Bakkali prekinuvši kenijski niz od devet uzastopnih slavlja u ovoj disciplini.

Posljednji nekenijski atletičar koji je slavio u ovoj disciplini bio je Poljak Bronislaw Malinowski koji je osvojio naslov u Moskvi 1980. godine. Četvrti s posljednjih OI i osvajač brončane medalje na svjetskom prvenstvu 2019. godine, trčao je strpljivu, taktičku utrku pobijedivši s rezultatom 8:08.90. Etiopljanin Lamecha Girma bio je drugi s rezultatom 8:10.38, dok je Kenijac Benjamin Kigen osvojio broncu sa 8:11.45.

U jutarnjem dijelu atletskih natjecanja održana su dva finala, a posebno dramatično bilo je natjecanje u muškom skoku u dalj u kojem je savio Grk Miltiadis Tentoglou (23). Europski prvak iz Berlina 2018. te vlasnik najboljeg rezultata na svijetu ove sezone, Grk Tentoglou uoči posljednje šeste serije držao je četvrto mjesto sa skokom od 8.15 metara, no u svom posljednjem pokušaju ostvario je rezultat od 8.41m i tako skočio na sam vrh. Srebro je osvojio Kubanac Juan Miguel Echevarria (8.41), dok je broncu osvojio Kubanac Maykela Massa (8.21).

Na 100 m s preponama pobijedila je Portorikanka Jasmine Camacho-Quinn (24). Pobijedila je sa 12.37 što je bilo neuhvatljivo za konkurenciju. Aktualna svjetska doprvakinja Amerikanka Kendra Harrison (28) osvojila je srebro sa 12.52, a broncu Jamajčanka Megan Tapper (27) sa 12.55.

Drugog dana finalnih natjecanja po spravama na Olimpijskim igrama u Tokiju zlata su osvojili gimnastičari iz Kine, Južne Koreje i SAD-a.

Kinez Yang Liu (26) osvojio je zlato na karikama, svjetski prvak na ovoj spravi iz 2014. godine za svoju je izvedbu u finalu dobio ocjenu 15.500 i tako za 0.2 boda nadmašio svog srebrnog sunarodnjaka Haoa Youa, dok je broncu osvojio branitelj naslova iz Rio de Janeira Grk Eleftherios Petrounias sa 15.200.

Koreanac Jeahwan Shin (23) je do svoje prve medalje, odmah zlatne olimpijske, s velikih natjecanja stigao s ocjenom 14.783 te tako potvrdio prvo mjesto iz kvalifikacija preskoka. Srebro je osvojio Rus Abljazin s istom ocjenom, no Korejac je imao bolju startnu ocjenu pa je njemu pripalo zlato, a Rusu srebro. Broncu je osvojio Armenac Artur Davtjan sa 14.733, a to mu je prvo olimpijsko odličje u karijeri.

Mlada, 21-godišnja Amerikanka Jae Carey najbolje je izvela vježbu na parteru kod gimnastičarki, za svoju izvedbu u finalu je dobila ocjenu 14.366. Srebro je osvojila talijanska veteranka Vanessa Ferrari, ona je za svoju prvu olimpijsku medalju u karijeri, nakon četvrtih mjesta u Londonu 2012. i Riju 2016., izvela vježbu za ocjenu 14.200, dok su do bronci stigle Japanka Mai Murakami i Ruskinja Angelina Melnikova sa po 14.166.

Najbolji hrvatski strijelac Petar Gorša ostvario je svoj najbolji olimpijski plasman osvojivši peto mjesto u finalu gađanja malokalibarskom puškom, u disciplini trostav, dok je u svom debiju na OI Miran Maričić osvojio šesto mjesto, a naslov olimpijskog pobjednika s novim svjetskim rekordom u finalu (466,0 krugova) pripao je Kinezu Changhongu Zhangu.

Danski badmintonaš Viktor Axelsen postao je olimpijski pobjednik u pojedinačnoj muškoj konkurenciji nakon što je u finalu nadigrao branitelja naslova Kineza Longa Chena s 2-0 (21-15, 21-12) za 51 minutu. Axelsenu je to prvo zlatno olimpijsko odličje, a pridružio ga je bronci osvojenoj prije pet godina u Rio de Janeiru, gdje je Chen osvojio zlato.

U meču za bronačno odličje Indonežanin Anthony Sinisuka Ginting pobijedio je Kevina Cordona iz Gvatemale s 2-0 (21-11, 21-13).

Indonežanke Greysia Polii i Apriyani Rahayu osvojile su naslov olimpijskih pobjednica u ženskim parovima u badmintonu. One su u finalu nadigrale druge nositeljice Kineskinje Chen Qing Chen i Jiu Yi Fan sa 2-0 (21-19, 21-15). Ovo je prvo zlato za Indoneziju na Igrama u Tokiju. Brončane medalje osvojile su Korejke Soyeong Kim i Heeyong Kong koje su bile uspješnije od sunarodnjakinja Sohee Lee i Seungchan Shin sa 2-0 (21-10, 21-17).

Kineske biciklistice osvojile su zlatnu medalju i postavile su novi svjetski rekord (31.804 sekundi) u ekipnom sprintu, prvom biciklističkom natjecanju na velodromu u Tokiju.

Kineskinje Shanju Bao i Tianshi Zhong su svjetski rekord postavile u kvalifikacijama, a onda su u finalu nadmašile Njemice Leu Sophie Friedrich i Emmu Hinze. Broncu su osvojile Ruskinje Darija Šmeleva i Anastasia Vojnova, koje su u Riju bile srebrne. Za treće mjesto u Tokiju nadmašile su Nizozemke.

Reprezentacija Velike Britanije u sastavu Tom McEwen, Laura Collett i Oliver Townend osvojila je zlatnu medlaju u konjičkom sportu u disciplini eventing. Britanci su nakon tri discipline, dresure, jahanja kroz prirodu i preskakanja prepona ostvarili najmanje kaznenih bodova, samo 86.30.

Srebro je osvojila reprezentacija Australije, Kevin McNab, Shane Rose i Andrew Hoy, sa 100.20 kaznenih bodova, a broncu Francuska u sastavu Nicolas Touzaint, Karim Florent Laghouag i Christopher Six sa 101.50 bodova.

U pojedinačnoj konkurenciji slavila je Njemica Julia Krajewski. O odličjima je odlučivala posljednja disciplina u kojoj je Krajewski na grlu Amande de B'Neville prošla parkur bez rušenja, a zaradila tek 0,40 kaznenih bodova zbog prekoračenja vremenskog limita, ali to je bilo dovoljno Njemici za zadržavanje prethodno stečene prednosti.

Natjecanje je završila s 26 kaznenih bodova, a Britanac Tom McEwen, koji je osvojio srebrno odličje na grlu Toledo de Kerser, sakupio ih je 29,30. Svoje drugo pojedinačno olimpijskom odličje, a ukupno šesto u karijeri osvojio je 62-godišnji Australac Andrew Hoy na grlu Vassily de Lassos. Hoy je prije pojedinačne bronce u Tokiju osvojio i srebrnu medalju u ekipnom natjecanju. Na olimpijskim igrama je debitirao u Los Angelesu 1984., kad se dvoje jahača koji su se našli ispred njega u pojedinačnoj konkurenciji još nisu ni rodili.

Francuz Jean Quiquampoix (25) osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u streljaštvu u disciplini pištolj 25 metara brza paljba. Quiquampoix je u finalu izjednačio olimpijski rekord sa 34 pogotka te osvojio zlato s pet pogodaka više od srebrnog Kubanca Leurisa Pupa, dok je broncu osvojio Kinez Li Yuehong sa 26 pogodaka.

U ponedjeljak su podijeljene prve hrvačke medalje na Igrama u Tokiju, a olimpijskim pobjednicima postali su Njemica Aline Rotter Focken (76 kg) te Kubanci Luis Orta (60 kg) i Mijain Lopez (130 kg) koji je osvojio četvrto uzastopno zlato.

U finalu do 76 kg slobodnim načinom Njemica Aline Rotter Focken sa 7-3 je pobijedila Amerikanku Adeline Gray. Bronce su u toj kategoriji osvojile Turkinja Yasemin Adar i Kineskinja Qian Zhou.

Do 60 kg grčko-rimskim načinom zlatnu je medalju osvojio 26-godišnji Kubanac Luis Orta koji je u finalu s 5-1 iznenadio dvostrukog svjetskog prvaka Japanca Kenichira Fumitu. U ovoj su kategoriji bronce osvojili Rus Sergej Jemelin i Kinez Sailike Walihan.

Među superteškašima (130 kg) 38-godišnji Kubanac Mijain Lopez došao je do četvrtog uzastopnog naslova olimpijskog pobjednika pobijedivši u finalu s 5-0 Gruzijca Iakobija Kajaiju. Lopezu su ovo bile pete olimpijske igre, a nakon osvajanja petog mjesta u Ateni 2004., jedan od najboljih hrvača u povijesti započeo je svoj zlatni niz u Pekingu 2008. U Tokiju su brončane medalje u ovoj kategoriji osvojili Turčin Riza Kayaalp i Rus Sergej Semjonov.

Dvostruka svjetska prvakinja u dizanju utega u kategoriji do 87 kilograma, Kineskinja Zhouyu Wang u Tokiju je osvojila i naslov olimpijske pobjednice.

Wang je u finalu slavila s podignutih ukupno 270 kilograma, 120kg u trzaju i 150kg u izbačaju. Ključan je bio trzaj jer je srebrna Tamara Yajaira Salazar u toj disciplini podigla 113kg, dok je izbačaju ostvarila isti rezultat kao i Wang od 150kg te tako ukupno ostvarila rezultat od 263kg. Brončano odličje osvojila je Crismery Dominga Santana iz Dominikanske Republike sa 256kg, 116kg u trzaju i 140kg u izbačaju.

Mlada 21-godišnja Kineskinja Wenwen Li, svjetska rekorderka i svjetska prvakinja, u svom je debitantskom olimpijskom osvojila zlatnu medalju i postavila novi olimpijski rekord u kategoriji preko 87 kg. Li nije imala pravu konkurenciju podignuvši 140 kg u trzaju i 180 kg u izbačaju, što joj je u zbroju donijelo rezultat od 320 kg. Sva tri rezultata su novi olimpijski rekordi. Drugoplasirana Britanka Emily Campbell podigla je ukupno 283 kg (122+161), a Amerikanka Sarah Robles je s 282 kg (128+154) osvojila broncu. Ovo će natjecanja ostati upamćeno i po nastupu prve transrodne osobe. Novozelanđanka Laurel Hubbard, čiji je nastup izazvao dosta polemika, na kraju je ostala bez plasmana jer u trzaju nije uspjela podići iz prvog pokušaja 120 kg, a potom ni u dva pokušaja 125 kg.

Nogometašice Švedske pridružile su se Kanađankama u finalu olimpijskog turnira, nakon što su u drugoj polufinalnoj utakmici pobijedile reprezentaciju Australije s 1-0. Pobjednički pogodak postigla je Fridolina Rolfo u 46. minuti i tako odvela Šveđanke do drugog uzastopnog finala na olimpijskim igrama.

U prvom polufinalu Kanada je s 1-0 svladala favoriziranu američku reprezentaciju. Jedini pogodak na utakmici postigla je Jessie Fleming u 74. minuti iz kaznenog udarca.

  • 1. Kina 29 (zlato) 17 (srebro) 16 (bronca) 62 (ukupno)
  • 2. SAD 22 25 17 64
  • 3. Japan 17 6 10 33
  • 4. Australija 14 4 15 33
  • 5. Rusija 12 21 17 50
  • 6. Velika Britanija 11 12 12 35
  • 7. Francuska 6 10 7 23
  • 8. Njemačka 6 6 11 23
  • 9. Južna Koreja 6 4 9 19
  • 10. Nizozemska 5 7 6 18
  • 11. Italija 4 9 15 28
  • 12. Novi Zeland 4 3 4 11
  • 13. Češka 4 3 1 8
  • 14. Kanada 3 4 7 14
  • 15. Švicarska 3 4 5 12
  • 16. HRVATSKA 3 2 2 7.....