BEZ KONTROLE

Novi ozbiljan incident u olimpijskom selu; pokrenuta policijska istraga, a uhvaćenim sportašima prijeti izgon s Igara

Bionic
Reading

Organizatori Igara u Tokiju istražuju tulum na otvorenom u olimpijskom selu, jer je prekršeno jedno od pravila s kojima je cilj ograničiti moguće širenje zaraze koronavirusom

Izvršni direktor organizacijskog odbora Toshiro Muto rekao je da je u u petak navečer više sportaša i osoblja reprezentacija pilo alkohol u parku olimpijskog sela.

'Policija je stigla nakon incidenta', rekao je Muto novinarima, ali nije otkrio imena sportaša i drugih osoba koji su sudjelovali u tulumarenju.

Prije Igara sportašima je objašnjeno da mogu piti sami u svojim sobama, ali ne i zajedno. U najozbiljnijim slučajevima kršenja pravila, sportaše se može ukloniti iz sela i oduzeti im olimpijske akreditacije.

'Istražujemo situaciju i na temelju rezultata poduzet ćemo odgovarajuće mjere', rekao je Muto.

Prije par dana dvoje sportaša koji su osvojili medalju izgubili su olimpijsku akreditaciju zbog odlaska na nedopušteno turističko putovanje izvan sela. Vazha Margvelashvili i Lasha Shavdatuashvili, koji su oboje osvojili srebrne medalje za Gruziju u judu, viđeni su u utorak u blizini Tokijskog tornja nakon završetka njihovih natjecanja, što je Muto opisao kao 'jasno i ozbiljno kršenje' pravila. Gruzijsko veleposlanstvo u Tokiju kasnije se ispričalo za incident.

Sportaši imaju stroge naredbe da ne izlaze izvan olimpijskog balona i ne dolaze u kontakt s ljudima koji žive u Japanu kako bi spriječili širenje koronavirusa.