TRAŽENJE RJEŠENJA

HUNS Josipoviću: Samo pet klubova redovno plaća igrače

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.05.2013 10:19
  • Objavljeno 10.05.2013 u 10:19
Dario Šimić i Mario Jurić

Dario Šimić i Mario Jurić

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Antonio Bronic/PIXSELL

Predsjednik Ivo Josipović primio je čelnike Hrvatske udruge 'Nogometni sindikat'

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je predsjednika Hrvatske udruge 'Nogometni sindikat' Darija Šimića i glavnog tajnika Marija Jurića koji su ga upoznali s djelovanjem prvog hrvatskog sindikata nogometaša te mu iznijeli probleme s kojima se nogometaši susreću.

Prema podacima ovoga sindikata tek pet od dvanaest klubova HNL-a redovno isplaćuje plaće igračima, a prosjek kašnjenja plaća je 6 mjeseci. Važno je istaknuti , da nogometaši kao samostalni djelatnici – obrtnici s klubovima potpisuju ugovor o profesionalnom igranju i dužni su sami podmirivati obaveze prema državi. U slučaju nepodmirivanja obaveza prema državi, i njima se, kao i ostalim građanima, blokiraju računi što ih ostavlja bez sredstava za život.

Stoga je jedan od ciljeva sindikata senzibilizirati javnost za probleme s kojima se nogometaši u Hrvatskoj nogometnoj ligi susreću,posebno imajući u vidu značaj koji nogomet ima u našoj zemlji, a koji često prelazi isključivo sportske okvire.

Na kraju susreta, predsjednik 'Nogometnog sindikata' Dario Šimić istaknuo je potrebu da arbitražni sudovi budu neovisni u donošenju odluka te je istaknuo kako je sklopljen ugovor između UEFA-e i FIFpro-a, svjetskog sindikata nogometaša čiji je odnedavni član i 'Nogometni sindikat,' koji propisuje minimalne uvjete ugovora između igrača i klubova.

'Želimo da se i u Hrvatskoj implementira jednaki pravni okvir i povratak na radno-pravni status,' zaključio je Dario Šimić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!