naši briljiraju

Hrvatskoj već šesta titula na Roland Garrosu, a smiješi se i povijesna berba u Parizu!

07.06.2018 u 09:54

Bionic
Reading

Uoči finala mješovitih parova u kojem igraju Mate Pavić protiv Ivana Dodiga postalo je jasno da će Hrvatska osvojiti svoju šestu titulu na Roland Garrosu, a mogla bi još barem jednu do kraja ovogodišnjeg turnira, što bi bio povijesni uspjeh...

Roland Garros jednako je poseban turnir za hrvatske tenisače i tenisačice kao i Wimbledon. Još sedamdesetih godina Željko Franulović i Nikola Pilić postali su prvi naši finalisti u pojedinačnoj konkurenciji na jednom Grand Slam turniru upravo u Parizu, a najveći uspjeh ženskog tenisa na današnji dan ostvarila je Iva Majoli 1997. godine, osvojivši u Francuskoj svoju najveću titulu u karijeri pobjedom protiv Martine Hingis 6:4, 6:2.

Titula Majoli nije i jedina hrvatska na Roland Garrosu. Do kraja je otišao i Ivan Dodig s Brazilcem Marcelom Melom 2015. godine u konkurenciji parova, a tri uspjeha naši su imali i u juniorskoj konkurenciji: Marin Čilić uzeo je pojedinačnu titulu 2005. godine, Marin Draganja i Dino Marcan 2009. su slavili u parovima, kao i Lovro Zorko s Gruzijcem Labadzeom deset godina ranije.

S obzirom da u finalu ovogodišnje igre mješovitih parova igraju Ivan Dodig protiv Mate Pavića, jasno je da će naši stići do šeste titule u Roland Garrosu, no to ne mora biti sve.

  • +3
Marin Čilić u Roland Garrosu Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Naime, Čilić je još uvijek u igri u pojedinačnoj konkurenciji, a ako prođe pokraj Del Potra i Nadala te ode do kraja bio bi to najveći uspjeh u povijesti hrvatskog tenisa.

Također je i Mate Pavić u kombinaciji s Marachom u polufinalu muške igre parova, što znači da mu se ponovo smiješi dvostruka kruna kao i na Australian Openu u siječnju. U igri je još i Nikola Mektić zajedno s Peyom pa je moguće još jedno hrvatsko finale.

U svakom slučaju, ovo je jedno od najuspješnijih izdanja Roland Garrosa za hrvatski tenis, a ako naši osvoje čak tri titule do kraja tjedna, bio bi to čudesni podvig...