PREGLED 2014.

Hrvatski sportaši u 2014; od Sandre Perković do braće Sinković

21.12.2014 u 10:00

Bionic
Reading

Donosimo pregled najvažnijih uspjeha hrvatskih sportaša u olimpijskoj 2014. u kojoj su reprezentativci sudjelovali na čak 676 natjecanja u zemlji i inozemstvu što je za deset više nego u 2013. kada su na 666 natjecanja u juniorskim i seniorskim konkurencijama osvojili 331 medalju.

U 2014. hrvatski su sportaši nastupili na 149 svjetskih prvenstava (94 seniorska i 55 juniorskih), 100 europskih prvenstava (92 seniorska i 8 juniorskih), 192 natjecanja svjetskih kupova (124 seniorska i 68 juniorskih) te 59 natjecanja europskog kupa (33 seniorska i 26 juniorskih).

Atletika


Na legendarnom stadionu Letzigrund u Zuerichu održano je 22. Europsko prvenstvo u atletici (12. - 17. kolovoza) na kojem je nastupilo 1400 atletičarki i atletičara iz 50 europskih država, a među njima i 23 hrvatska predstavnika. Od naših najviše se očekivalo od Blanke Vlašić i Sandre Perković, koje su osvajale naslove europskih prvakinja u skoku u vis i bacanju diska, ali je zbog bolova u lijevom koljenu Vlašić morala otkazati nastup pa je Ana Šimić ostala naša jedina predstavnica u skoku u vis.

Najbolja svjetska diskašica, aktualna olimpijska pobjednica i svjetska prvakinja Sandra Perković opravdala je očekivanja i lakoćom se plasirala u finale u kojemu je u petoj seriji bacila disk do novog hrvatskog rekorda 71,08 m i najboljeg rezulatat diskašica u posljednje 22 godine. Do rekorda europskih prvenstava, što ga je u Stuttgartu 1986. postavila istočnonjemačka atletičarka Diana Gansky, nedostajalo joj je 28 cm. Perković je postala prva atletičarka koja je u ovoj disciplini osvojila tri uzastopna naslova europske prvakinje.

Na pobjedničko postolje popela se i Ana Šimić osvojivši brončanu medalju u skoku u vis s novim osobnim rekordom od 199 centimetara.

Sandra Perković osvojila Dijamantnu ligu

Sandra Perković, trostruka europska prvakinja u bacanju diska, bacivši disk 66,74 m stigla je do pobjede na mitingu u Stockholmu i time osigurala treći uzastopni naslov pobjednice Dijamantne lige, ispred Amerikanke Gije Lewis-Smallwood.

Svoju nadmoć nad konkurencijom Perković je pokazala i na finalu Dijamantne lige u Zuerichu, pobijedivši hicem od 68,36 m i sakupivši 30 od 32 boda.

Vrlo blizu ukupnom trijumfu u Dijamantnoj ligi bila je i Ana Šimić, ali ju je skokom preko dva metra uspjela nadmašiti Ruskinja Marija Kučina pa je Šimić na kraju završila kao druga u ukupnom redoslijedu, s dva boda više od Blanke Vlašić koja zbog ozljede nije ni skakala na posljednjem mitingu u Zuerichu.

Veslanje



Od 24. do 31. kolovoza Amsterdam je bio domaćin Svjetkog prvenstva u veslanju na kojem se u 27 disciplina natjecalo 427 posada iz 60 zemalja, a među njima i četiri hrvatska čamca sa šest veslača. Najviše se očekivalo od braće Valenta i Martina Sinkovića, ali su se s nestrpljenjem očekivali i rezultati Marcele Milošević i Davida Šaina u samcima te Ante Janjića i Vjekoslava Kolobarića u dvojcu bez kormilara.

Već u prvom nastupu u svojoj kvalifikacijskoj skupini braća Sinković opravdali su status favorita osvojivši prvo mjesto u skupini s više od pet sekundi prednosti u odnosu na prve pratitelje, a plasman u četvrtfinale izborili su i ostala tri naša čamca. Dominaciju u konkurenciji dvojaca na pariće braća Sinković najbolje su demonstrirali u prvom polufinalu u kojem su doslovce "pomeli" konkurenciju, glatko pobijedivši s vremenom 5:59.720 i postali prva posada u povijesti koja je u toj disciplini prošla dva kilometra za manje od šest minuta. U finalu su braća Sinković potvrdili ulogu najvećih favorita. Bila je to 13 medalja za Hrvatsku sa svjetskih prvenstava i četvrta zlatna.

Vaterpolo


U Budimpešti je od 14. do 26. srpnja održano europsko prvenstvo u vaterpolu, a znatno oslabljenu reprezentaciju Hrvatske ždrijeb je smjestio u težu skupinu s Mađarskom, Srbijom, Španjolskom, Francuskom i Njemačkom.

U prvoj utakmici Hrvatska je pobijedila Njemačku s 10-5, u 2. kolu su protiv Španjolske igrali neodlučeno 8-8, a u trećem pobijedili Francusku s 14-11. U četvrtom kolu odabranici izbornika Ivice Tucka igrali su neodlučeno 8-8 protiv Srbije i time i prije posljednjeg kola osigurali jednu od tri prve pozicije u skupini i plasman u četvrtfinale. U posljednjem 5. kolu Hrvatska je poražena od domaćina Mađarske sa 6-7 pa se u četvrtfinalu sastala s drugolasiranom reprezentacijom iz A skupine Italijom.

U odlučujućoj utakmici za plasman među četiri najbolje vaterpolske momčadi Starog kontinenta Italija je pobijedila Hrvatsku s 8-7 i izborila plasman u poluzavršnicu dok su se naši vaterpolisti morali zadovoljiti borbom za plasman za peto mjesto koje su i izborili pobjedom nad Grčkom s 11-7, a pobjeda u tom susretu je bila značajna i po tome sto je Hrvatska izborila izravan plasman na Svjetsko prvenstvo koje će se 2015. održati u ruskom Kazanju.

Bronca za juniorsku reprezentaciju

Hrvatska juniorska (U19) vaterpolska reprezentacija osvojila je brončanu medalju na Europskom prvenstvu u Gruziji nakon što su u utakmici za treće mjesto pobijedili vršnjake iz Italije s 8-4. Odabranici izbornika Vjekoslava Kobešćaka u Gruziji su doživjeli jedini poraz od juniora Srbije koji su ih pobijedili s 5-10, a potom u finalu sa 7-6 svladali juniore Mađarske.

Košarka


Na krilima uspješnog nastupa seniorske muške reprezentacije na Eurobasketu 2013. u Sloveniji i osvajanja 4. mjesta kojim je Hrvatska izborila nastup na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj, i hrvatska klupska košarka doživjela je pravu renesansu. Cibona i Cedevita su na završnom turniru regionalne ABA lige u beogradskoj Areni u polufinalu svladali favorizirane Crvenu zvezdu, odnosno Partizan, i izborili ne samo međusobni ogled za naslov, već i dva mjesta u Euroligi. Cibona je predvođena najboljim igrače lige Darijom Šarićem i Amerikancem Jerelom Blassingameom te pod vodstvom mladog trenerskog dvojca Slaven Rimac - Jurica Golemac, svladala Cedevitu i osvojila prvi međunarodni trofej nakon osvajanja Kupa kupova 1987.

Nakon jednog od najsvjetlijih trenutaka u klupskoj povijesti od 1990. do danas, uslijedio je Cibonin strmoglavi pad, a nagomilani dugovi gotovo su odveli klub u stečaj. Cibona je odustala od natjecanja u Euroligi, u kojoj je kao jedini hrvatski predstavnik ostala Cedevita, koja je osvajanjem prvog naslova državnog prvaka uzvratila Ciboni za poraz u finalu ABA lige.

Hrvatska ispala u osmini finala SP-a

Hrvatska košarkaška reprezentacija s visokim je ambicijama krajem kolovoza otputovala na Svjetsko prvenstvo u Španjolsku, na kojem su igrači kao osnovni cilj istaknuli prolaz u drugi krug, a potajno se nadali borbi za medalje. Teško izborena pobjeda na startu SP-a protiv Filipina tek u produžetku (81-78), još je više na značaju dobila kad su Repešini izabranici u sljedećem kolu svladali bivše olimpijske pobjednike Argentince (90-85). Nažalost, to je ostala najbolja utakmica hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu. Senzacionalnim porazom od Senegala (75-77) i lošom prezentacijom protiv Grčke (65-76) hrvatski su košarkaši kompromitirali svoju poziciju u skupini i čak doveli u pitanje plasman u osminu finala. Ipak, u posljednjoj utakmici u skupini Hrvatska je s uvjerljivih 103-82 svladala Portoriko i kao drugoplasirana ušla u nokaut fazu u kojoj su prva, a pokazalo se i posljednja prepreka, bili aktualni europski prvaci Francuzi. U tvrdoj utakmici, s previše promašaja hrvatskih vanjskih igrača, Francuzi su slavili sa 69-64 i plasirali se u četvrtfinale, a za Hrvatsku je nastup na SP-u završio. Francuska je u četvrtfinalu senzacionalno izbacila moćnu Španjolsku i kasnije osvojila brončanu medalju, iako je na SP-u bila bez svog vođe Tonyja Parkera. Zlato su premoćno osvojili reprezentativci SAD-a, iako su nastupili bez najvećih NBA zvijezda. Amerikanci su do svoje prve obrane naslove svjetskog prvaka stigli u finalu demoliravši Srbiju (129-92). Kyrie Irving izabran je za najboljeg igrača SP-a naslijedivši Kevina Duranta koji je tu nagradu osvojio u Turskoj 2010.

Hrvatska među domaćinima Eurobasketa 2015.

Košarkašku 2014. godinu svakako ćemo pamtiti po još nekoliko događaja, a najvažniji je dobivanje domaćinstva jedne od skupina Eurobasketa 2015. godine, koji je zbog nestabilne situacije u Ukrajini povjeren na zajedničku organizacuiju Francuskoj, Njemačkoj, Latviji i Hrvatskoj. U skupini kojoj će domaćin biti Zagreb, a utakmice se igrati u Areni, Hrvatska će za suparnike imati Sloveniju, Grčku, Makedoniju, Gruziju i Nizozemsku. Prve četiri reprezentacije izborit će mjesto u osmini finala i plasman u nokaut fazu kojoj je domaćin francuski Lille. Značaj ovog Eurobasketa je dvojak, jer će se, osim za medalje, reprezentacije boriti i za nastup na OI 2016.

Bogdanović i Rudež u NBA

Iako nije imao važnu ulogu u momčadi, Andrija Žižić se zahvaljujući trijumfu Maccabija u Euroligi našao na podužem popisu hrvatskih košarkaša koji se mogu pohvaliti da su osvojili naslov klupskog prvaka Europe.

Muška juniorska reprezentacija do 18 godina nastavila je niz uspješnih mladih generacija osvajanjem bronce na Europskom prvenstvu, a hrvatska košarka je nakon četiri godine opet dobila predstavnike u najjačoj ligi svijeta. Bojan Bogdanović je Istanbul zamijenio New Yorkom i navukao dres Brooklyn Netsa, a odlične igre u Zaragozi i hrvatskoj reprezentaciji odvele su Damjana Rudeža do potpisa trogodišnjeg ugovora s Indiana Pacersima.

Hrvanje



Na Svjetskom seniorskom hrvačkom prvenstvu, koje se od 5. do 10. rujna održalo u glavnom gradu Uzbekistana Taškentu, 31-godišnji Zagrepčanin Neven Žugaj postigao je najveći uspjeh hrvatskog hrvanja od samostalnosti okitivši se srebrnom medaljom u kategoriji do 75 kg grčko-rimskim načinom.

Do najvećeg uspjeha u karijeri Neven Žugaj je stigao nakon četiri sjajne borbe i plasmana u finale. U prvom kolu je pobijedio Finca Suominena (3-0), u drugom Iranca Alizadehpounija (8-3), a u četvrtfinalu Amerikanca Biseka (1-0). Blistao je Hrvat i u polufinalu protiv Japanca Shimizua (2-0), a zaustavljen je tek u finalu gdje ga je s 4-0 svladao olimpijski pobjednik Armenac Arsen Julfalkyan.

Bila je to druga Nevenova medalja sa svjetskih seniorskih prvenstava jer je prije tri godine u Istanbulu osvojio brončanu medalju. Na SP-u u Taškentu nastupio je i njegov, tri minute stariji brat-blizanac Nenad Žugaj, ali je on u kategoriji do 85 kilograma, kao i preostala tri naša hrvača, Dominik Etlinger (do 66 kg), Božo Starčević (do 80 kg) i Tonimir Sokol (do 59 kg) zaustavljen u uvodnim borbama.

Streljaštvo


Hrvatska reprezentativka Snježana Pejčić osvojila je srebrnu medalju na 51. Svjetskom prvenstvu u Granadi u Španjolskoj u disciplini malokalibarske puške 3x20 metaka (trostav). Svjetsko srebro jedan je od najvećih uspjeha u bogatoj karijeri Pejčić, a ide uz bok olimpijskoj bronci koju je osvojila prije šest godina u Pekingu, ali sa zračnom puškom.

Osim što je osvojila srebrnu medalju, Pejčić je osigurala i vizu za Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. te tako postala prva hrvatska sportašica kojoj je to uspjelo.

Pejčić je u osnovnom meču u kvalifikacijama, kao i dan ranije u eliminacijama, pogodila visokih 586 krugova. Međutim, ovog su puta i druge natjecateljice ostvarile visoke rezultate tako da je zadnji plasman u finale izboren s 585 krugova. U finalu je Pejčić gađala izvrsno, nizali su se centri, uz poneku devetku i samo jednu osmicu, što je kraju bilo dovoljno za srebrnu medalju.

Svjetska prvakinja je Njemica Beate Gauss, a broncu je osvojila Norvežanka Malin Westerheim.

Gimnastika

Na 45. Svjetskom prvenstvu u gimnastici, koje je od 3. do 12. listopada održano u kineskom Nanningu, nastupilo je pet hrvatskih gimnastičara i to Robert Seligman (konj s hvataljkama), Tomislav Marković (parter), Andrej Korosteljev (parter), Marijo Možnik (preča) i srebrni olimpijac Filip Ude na konju s hvataljkama.

Filip Ude (28), čiji je nastup bio zbog viroze upitan, šest godina nakon osvajanja srebrne olimpijske medalje u Pekingu na konju s hvataljkama, ponovno je u Kini odlično odradio vježbu na toj spravi i u finalu s ocjenom 15.783 osvojio srebrnu medalju. Zlatnu medalju osvojio je Mađar Krisztian Berki sa 16.033, a brončanu sa 15.600 Francuz Cyril Tommasone, dok je Robert Seligman bio peti.

Samo dan nakon velikog uspjeha Filipa Udea brončanom medaljom na preči okitio se i Mario Možnik (27) što je najveći uspjeh njegove karijere u kojoj je na Europskom prvenstvu u Montpellieru 2012. godine osvojio srebro na preči. Možnik je do bronce došao s ocjenom 15.000, dok je zlato pripalo olimpijskom pobjedniku iz Londona 2012. Nizozemcu Epkeu Zonderlandu (16.225 bodova), a srebro olimpijskom prvaku u višeboju Japancu Koheiju Uchimuri (15.725).

U Nanningu je ostvaren povijesni uspjeh jer su tri hrvatska gimnastičara nastupila u finalu, a Filip Ude i Mario Možnik osvojili su medalje pa se Hrvatska na ljestvici osvajača odličja našla na diobi desetog mjesta.

Olimpijske igre mladih


Od 16. do 28. kolovoza u Nanjingu, glavnom gradu kineske provincije Jiangsu, održane su 2. Olimpijske igre mladih na kojima je nastupilo više od 3.800 sportaša iz 204 nacionalna olimpijska odbora, a među njima i 24 hrvatskih sportašica i sportaša u dobi od 15 do 18 godina. Hrvatski su mladi sportaši osvojili tri zlatne, jednu srebrnu i dvije brončane medalje. Prva je u finalu juda slavila Brigita Matić koja je osvojila i ekipnu brončanu medalju, pa je ona sa dva odličja i naša najuspješnija predstavnica na OIM. Zlato je još osvojila i taekwondašica, aktualna svjetska juniorska prvakinja Ivana Babić, dok je treće najsjajnije odličje za Hrvatsku donio plivač Nikola Obrovac u utrci na 50 metara prsno.

Srebrnu medalju u teškoj kategoriji osvojio je boksač Toni Filipi, a za brončano se odličje u srednjoj kategoriji izborio Luka Plantić. I ostali hrvatski sportaši imali su zapažene plasmane jer su 5. mjesto u svojim disciplinama osvojili gimnastičar Jakov Vlahek na konju s hvataljkama, streljačica Ivana Babić u zračnoj pušci te veslački dvojac Ivo Bonacin i Bernard Samardžić

Najznačajniji rezultati sportaša s invaliditetom


Hrvatski sportaši s invaliditetom nastupili su u 2014. godini na 56 međunarodnih natjecanja od kojih su naznačajniji nastupi na europskim i svjetskim prvenstvima te europskim i svjetskim kupovima na kojima su osvojili 38 medalja, od toga 16 zlatnih, 7 srebrnih i 15 brončanih.

Medalje na europskim i svjetskim prvenstvima osvajane su u paraolimpijskim sportovima: atletici, stolnom tenisu, plivanju i streljaštvu te od neparaolimpijskih sportova u kuglanju za slijepe i slabovidne, takewondou, karateu, šahu, sportskom ribolovu. Na europskom i svjetskom kupu u 2014. godini osvojene su medalje u alpskom skijanju i košarci u kolicima.