sada mogu odahnuti

Hrvatski sportaši napokon počeli s treninzima, ali uz posebna pravila koja baš svi znaju napamet: Sretni smo kao mala djeca, ali...

27.04.2020 u 12:20

Bionic
Reading

Od ovog ponedjeljka, 27. travnja, omogućava se nakon duže stanke zbog epidemije koronavirusa trening hrvatskim sportašima I. i II. kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja.

To je omogućeno nakon što je Vlada Republike Hrvatske u četvrtak usvojila Zaključak o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti, a što se odnosi i na sport, u uvjetima epidemije koronavirusa.

Središnji državni ured za šport (SDUŠ) objavio je u petak preporuku o treninzima, koju je izradio Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Njome je propisano na koga se odnosi mogućnost treniranja, koje sve uvjete treba zadovoljiti, na koji način treba voditi evidenciju treninga i točno postupanje za vrijeme, te prije i poslije treninga. Pravila koja su propisana većina sportaša naučila je napamet..

PREPORUKE ZA POSTUPANJE U VEZI S TRENINZIMA:

  • Treninzi smiju biti održani samo sukladno rasporedu i s točno onim športašima i trenerima te uz prisustvo potrebnog tehničkog osoblja koje je navedeno u rasporedu.
  • Ako netko ima povišenu tjelesnu temperaturu ne smije dolaziti na treninge, a posumnja li se ili utvrdi li se tijekom treninga da netko ima povišenu tjelesnu temperaturu ili bilo kakve simptome respiratorne bolesti trening se prekida te se oboljeli upućuje obiteljskom liječniku na daljnju obradu.
  • U slučaju potrebe za prisustvom zdravstvenog djelatnika na treningu, pri bliskom kontaktu zdravstveni radnik mora koristiti odgovarajuću zaštitnu opremu, odnosno kiruršku masku, kombiniranu s vizirom i jednokratne rukavice.
  • Igračima i trenerima na trening se preporučuje da dolaze pojedinačno, osobnim vozilima, u opremi za trening uz izbjegavanje korištenja prostorija svlačionice.
  • Tijekom treninga preporučuje se da drže razmak od pet metara kao nužne udaljenosti za fizičku distancu.
  • Gdje god je moguće treninzi se trebaju održavati na otvorenom terenu.
  • Nakon korištenja lopti, rekvizita i ostale opreme potrebne za trening, sva se mora po završetku treninga dezinficirati.
  • Za treninge u kontaktnim športovima gdje nije moguće održavati fizičku distancu između trenera i športaša, preporučuje se da uvijek isti trener i isti športaš odrade trening.
  • Svakom igraču preporučuje da ima svoju označenu plastičnu bocu s tekućinom kao i ostale potrepštine koje moraju biti u torbi označenoj s imenom športaša. Plastične boce za napitke i ostali otpad nastao tijekom treninga odlaže se u za to predviđenu kantu za otpatke s dvostrukom vrećicom i odgovarajućim poklopcem.
  • Nakon treninga igrači i treneri odlaze izravno kući, bez tuširanja i bez ulaska u svlačionicu, poštujući mjere fizičke udaljenosti, najbolje odvojeno, jedan po jedan.
  • Nakon svakog treninga zatvorene športske objekte (sve dijelove športskog objekta – trenažni prostor, sanitarni čvor…) potrebno je dezinficirati prema naputcima HZJZ-a

Treninge za sportaše u individualnim sportovima bit će lakše organizirati negoli u ekipnim sportovima. Tako je Hrvatski nogometni savez (HNS) osnovao radnu skupinu koja će pripremiti smjernice klubovima za postupni povratak uobičajenom ritmu treninga i utakmica. Radna skupina će sve preporuke razviti u suradnji s predstavnicima Stožera civilne zaštite, a prvi korak u pripremi za nastavak sezone bili bi treninzi u malim skupinama, do pet igrača.

Među onima koji su se jako razveselili 'pravim' treninzima su i hrvatski veslaći, braća Sinković.

'Evo, nakon pet i pol tjedana. Kao da sam došao doma, ovo mi je ustvari drugi dom. Sretan sam kao malo dijete kada dobije bombon. Trebat će nam sada nekoliko tjedana da uhvatimo ritam normalnih treninga, evo već imam i mali žulj. Uspjevao sam doma održavati kakvu-takvu formu, tako da sada kada dođemo na pravi trening da možemo normalno vježbati. Oni su nam služili isključivo samo za nekakvo održavanje spreme', rekao je Valent Sinković te najavio prvo moguće natjecanje.

'To bi trebalo biti, naravno ako ga uopće bude, u listopadu, odnosno europsko prvenstvo. Imamo dosta vremena za pripremiti se, imat ćemo radno ljeto., ali sad smo se pet i pol tjedana odmarali, tako da ćemo ih odraditi s guštom'.

Za razliku od sportaša u individualnim sportovima, onima u ekipnima ipak je teže organizirati treninge. Radi se u manjim skupinama, a potvrđuje to i premjer treninga vaterpolista dubrovačkog Juga.

'Nama bazen život znači. Nama ništa ne može zamijeniti trening u vodi', istaknuo je Vjeko Kobešćak, koji je podijelio igrače u tri skupine.

Prva je u bazen uskače u 10 sati, a od igračkog kadra ipak mu se nisu odazvali svi. Naime, Daniil Merkulov je u Rusiji, Alex Papanastasiou u Grčkoj, dok su Luka Lozina i Marin Tomasović u Splitu odnosno Omišu.

  • +18
Braća Sinković ponovno na treningu na Jaurn Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

S trenizima je počeo i najbolji hrvatski gimnastičar Tin Srbić, osvajač svjetskog zlata na preči 2017. godine. Kako je izgledao prvi treninig pogledajte u videu: