PROBLEMI U RIJU

Hrvatski jedriličari iskreno o prljavom moru koje ih čeka

07.08.2016 u 10:20

Bionic
Reading

Dan uoči početka jedriličarskih natjecanja hrvatska ekspedicija naišla je susretljivost domaćina, ali i na brojne organizacijske probleme, kao i prljavo more u zaljevu Guanabara...

Hrvatska jedriličarska olimpijska misija je stigla u Rio i smireno se priprema za početak natjecanja, no lagani kaosu vlada u Marini da Gloria, sjedištu olimpijske regate.

'Infrastruktura olimpijske marine je gotova, međutim u organizacijskom smislu puno toga nedostaje, a najčešći odgovor koji se od zaista maksimalno susretljivih i simpatičnih domaćina dobije je: ne znam. I ne uzbuđuju se baš previše. Dojam je zapravo kao da ni ne znaju kako bi trebala olimpijska regata izgledati. No, unatoč organizacijskim poteškoćama i činjenici da je zasad Rio de Janeiro daleko ispod Londona 2012., a da se o Qingdau 2008. niti ne govori, stvari se uglavnom kotrljaju i regata će početi u potpunosti prema rasporedu, a slika koja će biti poslana u svijet bit će prekrasna,' stoji u priopćenju Hrvatskog jedriličarskog saveza, kao i sljedeće:

'More na regatnim poljima u zaljevu Guanabara je prljavo, ali nije nepodnošljivo, najvažnije je da nema otpada, koji za samo natjecanje može biti veliki problem, udarac može oštetiti jedrilicu, vrečica zalijepljena na kobilici ili kormilu usporiti brod, itd. Svaki 'susret' s otpadom može značiti loš rezultat. To je ono što sportaši u ovom trenutku stavljaju u prvi plan.

'Prljavština srećom ne zaustavlja brod, a moram reći da čak ni ne zaudara. Nema neugodnog mirisa, jedino je vizualno ta smeđa boja, zna biti pjene, ali nije nešto što će odlučivati,' izjavio je izbornik Edo Fantela, dok se sami sportaši previše ne uzbuđuju.

'Mislim da su svi zadovoljni, opušteni, odradili su ono što su mislili odraditi. Izuzetno nam je iskusna ekipa, svi imaju dva i više olimpijskih ciklusa iza sebe. U naponu snage su, u godinama su koje obično osvajači medalja imaju, iskustvo je izuzetno važno, oni ga imaju. U Pekingu su bili mladi i napravili su čudo, u Londonu mislili smo da smo spremni, jedriličari su mislili da su spremni, međutim u Londonu smo išli na najgori mogući teren, u goste Britancima, i pokazalo se da je procjena bila dobra, tamo se radilo izvan regatnog polja. Ovdje smo na neutralnom terenu i zbilja su svi uvjeti stvoreni da se realno može očekivati medalja, s tim da je u jedrenju to zbilja teško prognozirati,' istaknuo je pak Šime Fantela.

U ponedjeljak 8. kolovoza startaju laseraši Tonči Stipanović i Tina Mihelić, te daskaš Luka Mratović.