česi nam uskratili snove

Hrvatski futsal pripada svjetskom vrhu, ali na SP-u nismo bili od 2000. godine. Došlo je vrijeme da izbornika Stankovića na klupi zamijeni ovaj stručnjak

11.11.2020 u 16:31

Bionic
Reading

Hrvatska reprezentacija u futsalu pognutih se glava vratila iz Brna. Otputovali su izbornik Stanković i igrači po toliko željeni plasman na SP, ali Češka je na kraju bila sretnija i spretnija, stigavši do najveće svjetske smotre nakon izvođenja penala

Hrvatska je nakon 2:2 u Zadru i 2:2 u Brnu o putniku na svjetsku smotru odlučivala u raspucavanju sa šest metara, a više su uspjeha naposljetku imali domaćini Česi.

'Ne možemo vjerovati. U ove dvije utakmice realno je bilo da dobijemo obje s po tri pogotka razlike - mučimo se, stvaramo prilike, postižemo lijepe pogotke, a oni šutiraju s centra i lopta se odbije u naša vrata. Naš je pogodak visio u svakom napadu. Imali smo sve, i šesterac za pobjedu, ali sve se poklopilo da ne prođemo, jednostavno - neće i neće', rekao je izbornik Mato Stanković poslije utakmice, te nastavio.

'Igračima ne mogu ništa zamjeriti, odigrali su vrhunsku utakmicu, dominirali, ali nažalost i to je sport, koliko god to bila floskula. Kad se zbroje obje utakmice, mislim da smo bili puno bolji', dodao je.

Češka se tako pridružila Španjolskoj, Portugalu, Rusiji, Kazahstanu i domaćinu Litvi kao europskim predstavnicima na Svjetskom prvenstvu iduće godine, a posljednjeg će putnika dati odgođeni okršaj Finske i Srbije.

Hrvatska će tako čekati još jedan kvalifikacijski ciklus, u želji da nakon 24 godine, jer dosad smo prvi i jedini put na svjetskoj smotri bili 2000. godine u Gvatemali, 2024. godine opet bude dio svjetske elite.

Pitanje je samo tko će Hrvatsku voditi u sljedećim kvalifikacijama i hoće li u Hrvatskom nogometnom savezu zažmiriti na još jedan neuspjeh?

Jer, ako je Hrvatska po rejtingu deseta reprezentacija svijeta, onda se ovaj rezultat može jedino tako tretirati.

S time da moramo podsjetiti kako je Hrvatska pod Stankovićevim vodstvom u posljednjih deset godina propustila tri svjetska (2012., 2016. i 2021.) i dva europska (2010. i 2018.) prvenstva.

Istini za volju, bili smo i na tri velika natjecanja, s time da smo Euru 2012. bili i domaćini, te smo dogurali do četvrtog mjesta. Na Euru 2014. u Belgiji naši su bili drugi u skupini pa su u četvrfinalu ispali od Italije, dok u Srbiji 2016. godine, naši nisu prošli skupinu.

Igrački kadar definitivno imamo, jer Novak, Marinović i Jelovčić još su uvijek vrhunske klase, ali je pitanje kako Stanković ne uspjeva napraviti taj završni korak? I nije stvar samo u sreći, na koju se on poziva.

Rješenje postoji, jer u susjednoj Sloveniji, nakon epizode u Turkmenistanu, s čijom se reprezentacijom također borio za odlazak na isto to SP (op.a. ali su Azijske kvalifikacije prekinute zbog pandemije koronavirusa), radi Robert Grdović. I to radi - jako dobro.

Sjećamo se što je napravio s Mariborom i kako je i najboljeg igrača na svijetu Ricardinha dovodio do ludila, a sada je na klupi kluba iz Ptuja, Hiše daril, s kojim u šest kola ima svih šest pobjeda.

Dakle, gdje god dođe, donese pomak. Pa kad ga već ne može donijeti Mato Stanković, vrijeme je da to proba netko drugi.