veliki uspjeh

Hrvatska osvojila 24 medalje na Paraolimpijskim igrama od čega je pet zlatnih, sedam srebrnih i 12 brončanih medalja

03.09.2021 u 14:33

Bionic
Reading

Hrvatska je došla do brojke od 24 medalje u povijesti ljetnih POI, pri čemu pet na Igrama u glavnom japanskom gradu

Broncama Dine Sinovčića na 100 m leđno i Mikele Ristoski u skoku u dalj, Hrvatska je došla do brojke od 24 medalje u povijesti ljetnih POI, pri čemu pet na Igrama u glavnom japanskom gradu.

Hrvatska sada ima pet zlata, sedam srebrnih i 12 brončanih medalja.

Prvu medalju u Tokiju osvojio je Velimir Šandor koji je bio srebrni u bacanju diska u kategoriji F52, a potom su Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić osvojile broncu u ekipnom natjecanju stolnoteniskog turnira.

Seriju je nastavio Ivan Katanušić srebrom u bacanju diska u kategoriji F64, a uslijedile su bronce Dine Sinovčića na 100 m leđno i Mikele Ristoski u skoku u dalj.

Prvu medalju za Hrvatsku u povijesti osvojila je Milka Milinković u bacanju koplja 1992. godine u Barceloni.

Slijedile su četiri bronce u Ateni 2004. godine - tri plivačke Mihovila Španje, te jedna Jelene Vuković u bacanju diska.

U Pekingu 2008. Hrvatska je osvojila četiri medalje - tri zlata i srebro.

Prva mjesta osvojili su Antonia Balek u bacanju koplja i kugle, te Darko Kralj u bacanju kugle, dok je Branimir Budetić u bacanju koplja bio srebrni.

U Londonu 2012. Darko Kralj je osvojio srebro u bacanju kugle, drugi je bio i Zoran Talić u skoku u dalj, Mihovil Španja je doplivao do bronce, Mikela Ristoski je doskočila do bronce, a treći je bio i Budetić u bacanju koplja.

Na posljednjim POI u Rio de Janeiru 2016. Mikela Ristoski je bila zlatna u skoku u dalj, a Sandra Paović u stolnom tenisu.

Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić su osvojile srebro u ekipnoj konkurenciji u stolnom tenisu, kao i Zoran Talić u skoku u dalj. Velimir Šandor je bio treći u bacanju diska.