NESKROMNA FIBA

Hrvatska odustala od košarkaškog EP-a

14.12.2011 u 13:32

Bionic
Reading

Košarkaški savezi Francuske, Njemačke, Italije i Hrvatske povukle su zajedničku kandidaturu za organizaciju europskog prvenstva za košarkaše 2015.

Kako su priopćili iz Hrvatskog košarkaškog saveza 'do ove odluke došlo je zbog nemogućnosti ispunjenja financijskih uvjeta tj. dinamike plaćanja obaveza na kojima inzistira FIBA Europe.'

Istovremeno je agencija France Presse objavila priopćenje istog sadržaja koje je objavio Francuski košarkaški savez (FFBB).

Ukrajina tako ostaje jedina zemlja kandidat za domaćinstvo tog natjecanja, a odluka o domaćinu će biti donesena u nedjelju.

'Francuska, Njemačka, Italija i Hrvatska povlače se odmah iz procesa kandidature za organizaciju EuroBasketa 2015. Tu su odluku jednoglasno donijela četiri predsjednika košarkaških saveza zbog sumnji koje je Europska košarkaška federacija (FIBA) iznijela vezano za profesionalizam te nedostatak povjerenja izrečenog u procesu proučavanja kandidature', prenosi AFP priopćenje francuskog košarkaškog saveza.

'Tijekom procesa kandidature, nametnuta pravila nisu bila u skladu s ozbiljnim i profesionalnim načinom funkcioniranja. FIBA Europe ne dijeli viziju s nama što se tiče razvoja i promoviranja EuroBasketa u budućnosti', dodaje se u priopćenju (FFBB).

Inicijalno su kandidaturu podnijele zajednički Francuska i Njemačka a onda su im se priključile Italija i Hrvatska kako bi lakše poštivao proračun potreban za organizaciju, kojeg predsjednik FFBB-A Jean-Pierre Siutat procjenjuje na 'između 35 i 40 milijuna eura'.

Usporedbe radi, proračun za zadnje europsko prvenstvo za košarkaše, koje je organizirala Francuska 1999. godine, iznosio je tri milijuna eura.

Prema projektu zajedničke kandidature, Francuska je trebala ugostiti finalnu fazu natjecanja, Hrvatska i Italija bi bile domaćini za po jednu skupinu prvog dijela natjecanja u Zagrebu i Milanu, kao i Francuska i Njemačka, dok bi se drugi krug natjecanja održavao djelomično u Francuskoj, a djelomično u Njemačkoj.