ep u rukometu 2022.

Hrvatska mora dobiti Ukrajinu kako god zna, a onda - gle apsurda - svim srcem navijati za Francuze

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 18.01.2022 08:16
  • Objavljeno 17.01.2022 u 08:02
Bionic
Reading

Nakon pobjede 23:20 protiv Srbije hrvatska reprezentacija stigla je na korak do plasmana u drugi krug Europskog prvenstva u Mađarskoj i Slovačkoj. Večeras je biti ili ne biti, u Szegedu od 18 sati igramo protiv Ukrajine, a pobjedom će 'kauboji' biti još bliže drugom krugu ovog Eura

Istina, za matematičku potvrdu plasmana Hrvatske u drugi krug trebat će nam pobjeda ili remi olimpijskih pobjednika Francuza protiv Srbije koji svoju utakmicu igraju u terminu iza našeg, od 20.30 sati. Dobije li pak Srbija, onda će u krugu tri reprezentacije odlučivati gol-razlika. Ali, budući da Francuzi žele u drugi krug prenijeti dva boda, realno je očekivati da se neće ponoviti scenarij iz Montpelliera s olimpijskih kvalifikacija kad je Hrvatska na kraju izigrana.

Zato se nema smisla baviti novom 'francuskom kuhinjom' i zamarati se teorijama zavjere. Puno važnije je da Hrvatska nastavi s igrama koje je do sada pokazala i dobije Ukrajinu bez prevelikog stresa i trošenja snage.

Kako je naših igrača sve manje u rosteru, a i mogućnosti da izbornik nekoga naknadno pozove također su sve manje, najvažnije je da svi 'kauboji' ostanu zdravi.

Ukrajina je izgubila oba susreta do sada na Euru i definitivno je najslabija reprezentacija naše skupine. Vodi je njemački stručnjak Michael Biegler. Nakon sedam godina trenerske karijere u klubovima, 2012. godine preuzeo je poljsku reprezentaciju. Hrvatsku ne pamti po dobrom jer smo ga na Europskom prvenstvu 2016. godine pobijedili s 14 golova razlike i u ludoj utakmici napravili jednu od najvećih senzacija u povijesti natjecanja. Nakon toga je dvije godine vodio njemačku žensku reprezentaciju, a od kolovoza prošle godine sjedi na klupi Ukrajine.

'Bio je to bolan poraz. Hrvatska je vrh europskog rukometa i uz silne probleme koje ima to je pokazala i na ovom Euru. Dobro su odigrali protiv Francuske, pobijedili Srbiju, a nama je svaka utakmica u prvom redu za učenje od protivnika kojima težimo. I Hrvatska je jedan od njih', rekao je Biegler u najavi današnje utakmice.

  • +58
Hrvatska - Srbija, rukomet Europsko prvenstvo, 15.1.2022. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Udarne igle te reprezentacije su dva vanjska pucača. Lijevo je Dmitro Horiha, a desno Vladislav Dontsov. Članovi su Motora iz Zaporožja koji igra dobro u Ligi prvaka ove sezone. Vrlo dobar je i golman iz istoga kluba Genadij Komok. On je i kapetan ukrajinske reprezentacije. Na crti je tjelesno izuzetno moćan Dmitro Ilčenko. Malo lopti dolazi do njega, ali ono što stigne, obično pretvara u gol ili iznuđuje sedmerac. Srce naše obrane ponovno čeka puno posla na crti.

'To je utakmica u kojoj će se nas pitati neke stvari iako je došlo do emotivnog pražnjenja protiv Srbije. Moramo dobro postaviti obranu da izbjegnemo borbu s njihovim 'teškašima'', komentirao je naš izbornik Hrvoje Horvat i dodao:

'Turbulentna su vremena, imamo 'sto stvari' o kojima treba razmišljati. Sve će biti lakše kada se stabiliziramo s ovim testovima...'

  • +43
Hrvatska - Francuska, 1. kolo rukometnog Eura 2022. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ukrajincima je najveća mana brzina. Sporo vraćanje u obranu stajalo ih je dosta golova protiv Srbije i Francuske. U prvom susretu su primili 31, u drugom čak 36 golova. Bude li Hrvatska koncentrirana i brza mogla bi do puno lakih golova, bez prevelikog utroška energije.

Inače, Ukrajinci su šesti put na Europskim prvenstvima. Dvaput su prošli prvi krug. Prije 20 godina bili su 11., a 2006. godine 12. To su im za sada najveći uspjesi. U 28 susreta na finalnim turnirima imaju samo dvije pobjede. Godine 2002. dobili su Poljsku 30:23, a četiri godine poslije Švicarsku 37:30. Jedini remi bio je u Hrvatskoj 2000. godine s Njemačkom 24:24.

  • +19
Srbija - Ukrajina, rukomet, EP u rukometu 2022. Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Hrvatska i Ukrajina do sada su igrale tri puta. Dvaput je slavila naša reprezentacija, a jedanput je pobjeda pripala Ukrajincima. Hrvatska je bila bolja na dva Europska prvenstva: 2000. godine u Rijeci 26:18, te 2010. godine u Grazu 28:25. Poraženi smo u osmini finala Svjetskog prvenstva 2001. godine u Marseilleu nakon drame produžetaka 34:37.

Takav rasplet u Szegedu jednostavno nije moguć, jer je razlika u kvaliteti momčadi ogromna. Ukrajina mora pasti da bi Hrvatska išla u drugi krug.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal