AKCIJA EP 2020.

Hrvatska je u povijesti dva puta igrala protiv Azerbajdžana; još danas svi pamte Prosinečkog

20.03.2019 u 11:06

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u Maksimiru, u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020, igra protiv Azerbajdžana (četvrtak, 21. ožujka, 20.45h) protiv kojeg je u dosadašnja dva susreta ukupno osvojila četiri boda od mogućih šest

Hrvatska nogometna reprezentacija u svojoj je povijesti ukupno svega dva puta igrala protiv Azerbajdžana upisavši pobjedu i neriješeno. Oba susreta Hrvatska je igrala u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2016. u Francuskoj.

>>> Čak deset hrvatskih reprezentativaca vrijedi više od cijelog Azerbajdžana

U prvom susretu igranom 13. listopada 2014. u Osijeku Hrvatska je slavila 6:0, a strijelci su bili Andrej Kramarić (11), Ivan Perišić (34, 45), Marcelo Brozović (45+2), Luka Modrić (56-11m) i Rašad Sadigov (61-ag).

Pobjedom protiv Azerbajdžana hrvatska reprezentacija je prvi put nakon 20 godina otvorila jedne kvalifikacije s tri pobjede nakon što je u prva dva kola slavila protiv Malte (2:0) i Bugarske (1:0). Inspirirani sjajnom atmosferom s tribina osječkog stadiona Gradski vrt, izabranici Nike Kovača odigrali su sjajno, posebice prvo poluvrijeme u kojem su zabili četiri gola.

Nažalost, uzvrat u Bakuu 3. rujna iduće godine nije ponudio dobre vijesti. Utakmica je završila 0:0, a tadašnji izbornik Azerbajdžana Robert Prosinečki nadmudrio je Niku Kovača.

Hrvatska je dominirala od prve minute, imala je 68 posto posjeda lopte, 17 udaraca i pet kornera, no nije uspjela slomiti obranu Azera. U idućem kolu Hrvatska je izgubila na gostovanju u Norveškoj, Kovač je dobio otkaz, a umjesto njega reprezentaciju je preuzeo Ante Čačić.

U posljednja dva kola Hrvatska je pobijedila Bugarsku (3:0) i Maltu (1:0) plasiravši se na EP u Francuskoj.

Zanimljivo, Azerbajdžan je u kvalifikacijama za EP 2016. vodio Robert Prosinečki, a sada je na njihovoj klupi Nikola Jurčević.

Poznato je kako hrvatski izbornik Zlatko Dalić uoči početka kvalifikacija ima velik problem s ozlijeđenim (i kažnjenim) igračima, ali usprkos tome Hrvatska je favorit.

  • +39
Trening Hrvatske prije utakmice s Azerbajdžanom Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX