KATAR 2022.

Hrvatska doznala protivnike na Svjetskom prvenstvu, a zna se i točan raspored; otvaramo protiv Maroka, a nakon toga slijede Kanada i Belgija

01.04.2022 u 19:24

Bionic
Reading

Na ždrijebu za Svjetsko prvenstvo, koje će se u Kataru održati od 21. studenoga do 18. prosinca, hrvatska nogometna reprezentacija igrat će u skupini F zajedno sa selekcijama Belgije, Maroka i Kanade

Ples kuglica u Dohi hrvatskom izborniku Zlatku Daliću, kapetanu Luki Modriću i društvu koje putuje u Katar donio je vrlo zanimljivu skupinu.

Od prije je poznato kako je Hrvatska bila smještena u drugu jakosnu skupinu, zajedno uz Dansku, Nizozemsku, Njemačku, Meksiko, SAD, Švicarsku i Urugvaj, koje nije mogla dobiti u skupini.

Hrvatska otvara prvenstvo s Marokancima 23. studenoga, pa slijedi dvoboj s Kanadom 27. studenoga, a u zadnjem kolu 1. prosinca igramo s Belgijom. Točne satnice i stadioni na kojem će igrati Hrvatska bit će poznati naknadno.

Svjetsko prvenstvo počinje 21. studenoga susretom Katara i Ekvadora, igrat će se na osam stadiona u pet katarskih gradova - Dohi, Lusailu, al-Wakrahu, al-Rayyanu i al-Khoru, a finalna utakmica je na rasporedu 18. prosinca.

To će biti drugo Svjetsko prvenstvo na azijskom kontinentu nakon onog u Južnoj Koreji i Japanu 2002., a prvo u arapskom svijetu te posljednje izdanje Svjetskog prvenstva na kojem nastupaju 32 reprezentacije jer će se broj sudionika povećati na SP 2026 na 48.

Zbog iznimno visokih temperatura u Kataru tijekom ljetnih mjeseci, ovo Svjetsko prvenstvo održat će se od kraja studenog do sredine prosinca, što ga time čini prvim mundijalom u povijesti koje se neće održati u svibnju, lipnju ili srpnju.

Također, ovo je bio i prvi ždrijeb SP-a na kome nisu poznati svi sudionici s obzirom da se još traže tri reprezentacije, koje moraju u lipnju izboriti plasman kroz dodatne kvalifikacije.

Francuska brani naslov prvaka, a Hrvatska je svjetski doprvak.

Zlatko Dalić neće biti jedini Hrvat-izbornik u Kataru jer je izbornik Irana, koji je u skupini s Engleskom, SAD-om i pobjednikom europskog doigravanja. Španjolska će se u svojoj skupini na Svjetskom prvenstvu 2022. suočiti s Njemačkom, Japanom i Kostarikom ili Novim Zelandom, dok će branitelj naslova Francuska igrati s Danskom, Tunisom i pobjednikom interkontinentalnog baraža.Katar, zemlja domaćin, imat će Nizozemsku, Senegal i Ekvador u svojoj skupini za svoje prvo Svjetsko prvenstvo.

U skupini D Argentina se sastaje s Saudijskom Arabijom, Poljskom i Meksikom, a Brazil, rekorder s pet naslova, no posljednji prije 20 godina, bit će u vrlo jakoj skupini sa Srbijom, Švicarskom i Kamerunom.

Portugal, Urugvaj, Južna Koreja i Gana su u skupini G.

  • A skupina: Katar, Nizozemska, Senegal, Ekvador
  • B skupina: Engleska, SAD, Iran, Wales ili Škotska/Ukrajina
  • C skupina: Argentina, Meksiko, Poljska, Saudijska Arabija
  • D skupina: Francuska, Danska, Tunis, Peru ili Australija/UAE
  • E skupina: Španjolska, Njemačka, Japan, Kostarika ili Novi Zeland
  • F skupina: Belgija, Hrvatska, Maroko, Kanada
  • G skupina: Brazil, Švicarska, Srbija, Kamerun
  • H skupina: Portugal, Urugvaj, Južna Koreja, Gana
  • +51
Ždrijeb skupina Svjetskog prvenstva u nogometu - Katar 2022, Doha 1.4.2022. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL