izazov za hrgetića

Hrvat spreman za ludu avanturističku utrku u Alpama: Mora svladati više od tisuću kilometara...

02.06.2019 u 08:46

Bionic
Reading

Na najtežoj avanturističkoj utrci na svijetu, Red Bull X-Alps, sredinom lipnja ove godine okupit će se samo najveći pustolovi. Svi oni će se odvažiti na hike-and-fly putovanje dulje od 1 100 kilometara između Salzburga i Monaca, a među njima će biti i Hrvat s meksičkom adresom stanovanja, Marko Hrgetić...

Red Bull X-Alps 2019. najteža je pustolovna utrka na svijetu koja natjecatelje vodi duž 1138 km duge rute iznad nepristupačnog planinskog terena. Utrka starta 16. lipnja, a ovo je njeno deveto izdanje. Na utrci će sudjelovati ukupno 32 vrhunskih sportaša iz 20 zemalja.

Čeka ih naporan put od Salzburga do Monaca, a kreću se isključivo hodajući/trčeći i paragliderom. Svaki se njihov pokret prati, a milijuni će ih navijača moći pratiti putem Live Trackinga. U konkurenciji je 16 veterana i 15 natjecatelja koji će se prvi put okušati na ovoj utrci. Među natjecateljima je i aktualni prvak koji će i ove godine nastojati trijumfirati i tako upisati svoju šestu uzastopnu pobjedu.

Natjecatelji moraju proći 13 kontrolnih točki koje se nalaze u šest različitih država. Prije glavnog natjecanja održat će se jednodnevna uvodna utrka (prolog) koji će odrediti startne pozicije. Troje prvoplasiranih na prologu dobit će dodatnu 'noćnu propusnicu' koju će moći jednokratno iskoristiti kako bi dobili dozvolu da umjesto obaveznog odmora nastave putovanje.

Ovogodišnja će ruta uz već poznate dionice natjecatelje odvesti i na nepoznati teren. Pritom će svakog dana biti strmih uspona, letova na vrtoglavim visinama i ključnih, strateških odluka.

Hrvatska će imati predstavnika u hrabrom avanturistu Marku Hrgetiću.

'Za Red Bull X-Alps osim letenja je potrebna vrhunska kondicija. Svaki dan provodiš 17 sati u utrci, a od toga, ako imaš sreće, si 10 sati u zraku i ostatak hodaš sa svojom opremom na leđima. Potrebno je puno treninga s fokusom na kardio, iako treba raditi i na snazi. Mislim da svaki sportaš ima neki svoj pristup jer nema pisanog pravila kako trenirati za Red Bull X-Alps,' izjavio je Hrgetić uoči početka spektakla:

'Odlučio sam se prijaviti jer znam da sam u top formi kao pilot i da je to jedan važan korak u mojoj karijeri. Očekujem završiti utrku, a ono što me privlači je kompleksnost natjecanje i priprema. Isto tako, predstavlja mi izazov odraditi nešto tako veliko.'

Kad avantura počne, svaki će dan biti pun fizičkih, ali i mentalnih izazova. Ruta je zahtjevnija nego ikad pa će Red Bull X-Alps 2019. biti pun napetosti, pustolovine i akcije u Alpama. Za pobjedu treba biti oštrouman i snažan, znati dobro planirati i reagirati te, naravno, imati i malo sreće.