spektakl u sloveniji

Hrabra hrvatska ekipa iz Rijeke krenula Pony biciklima na ludu utrku u Kranjskoj gori

30.05.2019 u 14:51

Bionic
Reading

Pet veselih biciklista krenulo je iz Rijeke u Kranjsku Goru na tradicionalnu brdsku utrku Red Bull Goni Pony, u želji popeti se na 1611 metara nadmorske visine do vrha Vršića...

Tko je jednom vozio Pony bicikl, itekako je cijenio svaki sljedeći bicikl. Ne samo zato što je Ponika češće neprijatelj, a rjeđe logičan izbor prijevoza, nego i zato što mali kotači i pedala s malim razmakom mogu umoriti i one u najboljoj kondiciji.

No, kad ta aktivnost postane utrka, onda je to izazov pod imenom Red Bull Goni Pony. Kranjska Gora 1. lipnja 2019. postaje okupljalište retro-nostalgičara, fanova 80-ih, onih koji ne vjeruju u nemoguće i onih koji žele testirati već spomenutu kondiciju.

Radi se o utrci dugoj čak 13,5 kilometara do vrha Vršića, a popeti se na 1611 metara nadmorske visine može biti pravi izazov kad je na raspolaganju samo sat i 45 minuta vremena i dva malena kotača pod nogama.

Također, bicikli moraju ispunjavati i neke tehničke specifikacije kao što su:

  • Pony bicikl mora biti u tvorničkom (originalnom) stanju
  • Okvir bicikla mora biti bez karbonskih dodataka
  • Veličina kotača mora biti originalna kao i omjer pogona bicikla
  • Svi sustavi koji omogućavaju pričvršćivanje cipele su zabranjeni

Ipak, najpoželjniji Pony na utrci je onaj legendarni Rogov model napravljen između 1965. i 1985. godine.

Osim pobjedniku koji najbrže stigne na vrh Vršića, suci će nagrade dodijeliti i najbolje kostimiranim natjecateljima.

Već treću godinu zaredom, na Red Bull Goni Pony ide i jedna hrvatska ekipa. Goran i Viktor Krišto, Boris Blagojević, Kristijan Vidmar i Sanjin Štimac već su krenuli na putovanje od Rijeke prema Kranjskoj Gori, a okrunit će ga dolaskom na Vršić u sklopu Red Bull Goni Pony utrke. Dečki su krenuli na put dug 204 kilometara s nula metara nadmorske visine, a taj će put završiti s 1611 metara nadmorske visine više.

'Ideja je krenula nakon što smo prvi put sudjelovali na Red Bull Goni Ponyju prije dvije godine. Nakon povratka u Rijeku, dok su dojmovi još bili svježi, Viktor je predložio da iduće godine idemo ponovno, ali s malom razlikom - do Kranjske Gore idemo na Ponikama. Svi smo rekli da nije normalan i da to nije izvedivo. Vrijeme je prolazilo i kako je njegova ustrajanost da se to odradi bila je sve jača, tako smo svi prihvatili ideju i počeli s pripremama. Putovanje smo prošle godine odradili u tri dana i odmah nakon uspona na Vršič, Boris je rekao: 'iduće godine put od Rijeke do Kranjske gore će trajati jedan dan' pa smo odlučili krenuti u tu avanturu', otkrio je Goran Krišto.

Nema sumnje, i ove godine tradicionalna utrka u Kranjskoj gori bit će iscrpljujuća, ali i iznimno zabavna za sve natjecatelje, uključujući i hrvatske predstavnike...