HT PRVA LIGA

Hajduk srušio europski Dinamo i nakon gotovo četiri godine zasjeo sam na vrh prvenstvene ljestvice

31.08.2019 u 20:26

Bionic
Reading

U sedmom kolu Hrvatski Telekom Prve lige, na Poljudu pred oko 30 tisuća gledatelja, Hajduk je svladao Dinamo 1:0 i preuzeo vrh prvenstvene ljestvice

Split gori, a navijači Hajduka dugo u noć će feštati pobjedu protiv najvećeg rivala, europskog Dinama koji je prije par dana pokazao svoju snagu i izborio skupine Lige prvaka.

Povratnik na klupu 'bilih' Damir Burić tako je prekinuo jedno crno razdoblje. Naime, Hajduk na Poljudu nije pobijedio Dinamo 1259 dana, točnije od 20. ožujka 2016. godine! I tada je na klupi 'bilih' sjedio današnji trener.

To nije sve! Prekinut je i drugi negativan niz, jer je splitski klub na vrhu prvoligaške karavane, a tamo nije bio od listopada 2015., od tada je prošlo 1399 dana.

Što se tiče utakmice Dinamo je dominirao u prvom poluvremenu derbija na Poljudu. Domaćin je bio u podređenom položaju i mogao je biti presretan što je na odmor otišao prazne mreže.

  • +19
Hrvatski telekom Prva liga, 7. kolo, HNK Hajduk - GNK Dinamo Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Iz prvih 45 minuta treba izdvojiti nekoliko sjajnih situacija koje 'modri' nisu iskoristili. U šestoj minuti Hamza je pogriješio, Svatok je spašavao i srušio je igrača Dinama na 20-ak metara od vrata Ljubića. Leovac je odlično izveo slobodnjak, gađao suprotni kut, prebacio živi zid i pogodio – vratnicu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vimeo

Osam minuta kasnije Oršić je dotrčao do korner linije i vratio loptu prema natrag. Gojak je skočio i pucao glavom, Ljubić je ostao na krivoj nozi, ali je lopta otišla pored gola.

Treba istaknuti i fenomenalnu intervenciju Ljubića u 28. minuti kada je zaustavio lukav pokušaj Dinamovog ofenzivca Oršića s lijeva iskosa.

U nastavku Hajduk se probudio, puno bolje zaigrao, počeo ozbiljnije prijetiti, a već u 56. stigao je do prednosti. Juranović je ubacio iz slobodnog udarca, Nejašmić bio najviši u skoku i pucao glavom. Livaković je odbio loptu i izgubio na trenutak pregled nad njom, što je iskoristio Jradi i iz blizine gurnuo loptu u gol. Treba li uopće spomenuti da je Poljud eksplodirao...

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vimeo

Samo tri minute kansije mogao je Oršić uzvratiti, ali fenomenalni vratar Ljubić još jednom je izašao kao pobjednik. Utakmica se rasplamsala, igralo se dosta otvoreno, pokuašavalo se ponajviše iz daljine, a u 70. istaknuo se i Livaković koji je obranio udarac Caktaša sa oko 15 metara.

U 75. vidjeli smo i prvo isključenje. Dilaver je prvo dobio žuti zbog prekršaja na Nejašmiću, nakon toga je sudac promijenio svoju odluku te mu pokazao izravni crveni karton. Na klupi je zbog toga poludio ozlijeđeni kapetan Ademi pa je i njemu sudac pokazao crveni karton.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vimeo

Nije dugo trebalo da se odnos snaga na terenu poravna, jer je u 80. pocrvenio Jradi. Neporezno je startao i dobio drugi žuti karton te je morao ranije pod tuš.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vimeo

U 86. minuti pokušao je Hajrović s gotovo 35 metara, a Ljubić je to jedva obranio, dok je u 88. minuti Jakoliš prošao dvojicu braniča Dinama, izbio sam ispred vratara, ali je njegov udarac bio preslab.

Mogao je Dinamo do boda te bi tako obranio prvo mjesto na ljestvici, ali je nakon ispucavanja Livakovića i očajne reakcije obrane domaćina, Gavranović opalio ravno u Ljubića.

Na ljestvici vodi Hajduk s 15 bodova ispred Dinama koji ima 13 bodova.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vimeo
  • +24
Atmosfera na tribinama utakmice HNK Hajduk i GNK Dinamo Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Hrvatska 1. liga

Lokomotiva-Slaven Belupo6:1
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Hajduk750215
2.Dinamo Zagreb641113
3.Osijek632111
4.Lokomotiva731310
5.Rijeka531110
6.Gorica62228
7.Istra 196162137
8.Slaven Belupo72147
9.Varaždin60333
10.Inter Zaprešić60242

Sljedeće utakmice

31.8.Istra 1961-Osijek
1.9.Varaždin-Gorica
1.9.Rijeka-Inter Zaprešić
13.9.Dinamo Zagreb-Istra 1961
14.9.Gorica-Lokomotiva