teški trenuci

Francuski izbornik morao je odgovarati na kritike nakon remija s Hrvatskom, a onda se dotakao Zlatka Dalića...

07.06.2022 u 06:34

Bionic
Reading

Didier Deschamps je francuska nogometna legenda, kao igrač je s 'tricolorima' osvojio SP 1998. i Euro 2000. godine. Kao izbornik je Francuze preuzeo prije točno deset godina te ih je odveo na svjetski vrh 2018. godine u Rusiji baš protiv Hrvatske, osvojio je i Ligu nacija 2021., te je 2016. igrao finale Eura. No, i dalje je konstantno na meti kritičara

Vodio je Didier Deschamps 'tricolore' na 128 utakmica u proteklih deset godina. Čak 83 puta je slavio, 26 puta je remizirao i samo 19 puta izgubilo. No, i dalje se legendarni Didi svako malo mora braniti od kritika koje neprestano stižu na njegov račun.

Tako je bilo i nakon remija 1:1 s Hrvatskom na Poljudu u 2. kolu Lige nacija. Francuska javnost nije sretna, u 1. kolu su Francuzi izgubili u Parizu 2:1 od Danaca, a sad su uzeli 'samo' bod. Pa ipak su oni svjetski prvaci, od njih se očekuje puno više.

'Hrvatska je bila bolja nego u našem zadnjem susretu, a mi smo malo pali zbog rotacije i umora. Nisam potpuno zadovoljan. Žalimo za rezultatom, imali smo dvije odlične prilike, moglo je biti i 0:2 da smo bili koncentriraniji. Izgubili smo malo kohezije momčadi na kraju dvoboja, ali uspjeli smo se oduprijeti Hrvatima koji se digli u završnici', kazao je nakon utakmice Didi Deschamps kojeg su francuski novinari 'secirali' do u detalje.

Koliko ste zadovoljni obranom? Je li promjena s tri na četiri igrača u zadnjoj liniji doprinijela boljoj igri?

'Bilo je puno promjena, a vi često kritizirate moje promjene. Ja i dalje mislim da su svi igrači bili na svojim najboljim mjestima u ovom sustavu. Bez obzira na sve, mi smo tu da se spremamo za Svjetsko prvenstvo. Maignan? Potvrdio je da ima mjesto u reprezentaciji, a ja imam sreću što su dva vrhunska golmana u ekipi. Tchouameni? Ostao bih suzdržan glede njegove igre. Izgubio je nekoliko važnih lopti, bio je bolji u ožujku', mirno je odgovarao Deschamps koji je svjestan da njegova momčad u posljednje dvije utakmice osjetno pada u završnici. Je li to zbog umora igrača ili promjena u momčadi?

  • +66
Hrvatska - Francuska, Liga nacija, Poljud, 6.6.2022. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

'Zaslužna je ovog puta i Hrvatska koja se podigla u drugom dijelu. Nije izlika, ali za ovu utakmicu smo izgubili dva važna igrača, time smo izgubili i automatizam u ekipi', pokušao se pravdati Deschamps koji je svjestan da je jedan osvojeni bod u dvije utakmice loš rezultat:

'Koristimo ovo natjecanje na najbolji mogući način', odgovorio je Deschamps i napomenuo:

'A to je da se spremamo za Svjetsko prvenstvo...'

Prije utakmice Dechamps se susreo s hrvatskim izbornikom Zlatkom Dalićem, obojica su prošli teške trenutke uslijed gubitka očeva prije samo nekoliko dana...

'Zlatka Dalića cijenim kao čovjeka i izbornika. Često se susrećemo, a imali smo zajedničku točku prošlog tjedna. Ne bih ulazio u detalje našeg razgovora, naravno da samo to spomenuli jedan i drugi', zaključio je francuski izbornik Didier Deschamps.